Οδηγός για το σπίτι: Πώς να κάνεις το σπίτι σου να μοιάζει με “ναό” του interior design

Στυλ. Τι είναι το στυλ; Είναι κάτι έμφυτο ή μια αξία που μπορείς να αποκτήσεις με τα χρόνια; Προφανώς και πρόκειται για ένα σύνολο πραγμάτων, μιας και η αισθητική είναι ένας σχεδόν “ζωντανός” οργανισμός, που μπορεί και να επαναπροσδιοριστεί και να αλλάξει κατεύθυνση, αλλά σίγουρα είναι κάτι που έμαθες να… διαχειρίζεσαι πολύ πριν γνωρίσεις τον εαυτό σου. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι και μια πολύ προσωπική υπόθεση, αφού η γνώμη που ίσως έχεις εσύ γύρω από την ομορφιά και την καλαισθησία μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από την προσωπική άποψή μου πάνω στο θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να ακολουθήσεις και μια- δυο συμβουλές, αν θέλεις να κάνεις το σπίτι σου να μοιάζει με “ναό” της αισθητικής και του stylish design! Και το ίδιο ισχύει και για μένα!

Οι εικόνες που “συλλέγεις” από το περιβάλλον και την καθημερινότητά σου είναι εκείνες που μπορούν να σε… σπρώξουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και στιλιστική επιλογή. Για αυτό, άλλωστε, υπάρχουν και οι τάσεις και οι προτάσεις ανά εποχή γύρω από τη διακόσμηση και το interior design. Και μιας και το σπίτι χρειάζεται συχνά ανανέωση και τονωτικές ενέσεις, ακριβώς όπως και η διάθεσή σου, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις τις αλλαγές που θέλεις, αλλά και να αξιοποιήσεις τις κατευθύνσεις που έχεις λάβει σε αισθητικό επίπεδο από τις καθημερινές παραστάσεις που προσλαμβάνεις!

Εφόσον, λοιπόν, το στυλ είναι το κυρίαρχο θέμα αυτή τη στιγμή, παρακάτω μπορείς να δεις πώς θα μεταμορφώσεις το χώρο σου και θα του δώσεις τον stylish χαρακτήρα που έχεις ανάγκη!

Μην φοβάσαι τις… ανισορροπίες

Το ενδιαφέρον στοιχείο σε ένα σπίτι δεν είναι η τάξη και η απόλυτη ισορροπία. Ή μάλλον, η ισορροπία δεν έρχεται μέσα από τη σταθερή κλίμακα και τους παρεμφερείς όγκους. Για να δώσεις περισσότερο στιλιστικό ενδιαφέρον στο χώρο σου θα πρέπει να “παίξεις” με τα μεγέθη και τις εντάσεις, φροντίζοντας να μην καταλήξει η τακτοποιημένη διακόσμησή σου σε μονότονη και βαρετή.

Ξέχνα την τηλεόρασή σου

Όχι, δεν εννοώ να την αποχωριστείς, αλλά να σταματήσεις να τη χρησιμοποιείς ως σημείο αναφοράς στο χώρο. Δεν υπάρχει πιο αναμενόμενο (και βαρετό) πράγμα από το σαλόνι όπου όλα τα έπιπλα “κοιτάζουν” προς την κατεύθυνση της τηλεόραση. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε ένα statement piece που θα ανανεώσει το χώρο και θα χρησιμεύσει ως κομβικό στιλιστικό στοιχείο.

Μην αντιγράφεις αυτά που βλέπεις

Ναι, είναι καλό να ενημερώνεσαι και να παίρνεις κατευθυντήριες οδηγίες για τη διακόσμησή σου, αλλά όπως είπαμε το στυλ είναι προσωπική υπόθεση. Αν ακολουθήσεις πιστά τις προτάσεις και τις επιταγές της εκάστοτε εποχής, θα ξεχάσεις τι είναι αυτό που σου αρέσει και θα αναρωτιέσαι αν πραγματικά το επέλεξες. Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να διαχειριστεί το design!

Μην επαναπαύεσαι στο λευκό

Υπάρχει αυτή η “φήμη” πως το λευκό χρώμα κάνει… θαύματα: μεγαλώνει τους χώρους, τους φωτίζει, τους κάνει καθαρούς και τους τακτοποιεί. Ναι, αν μιλάμε για ένα ρετιρέ 200 τ.μ. που “λούζεται” από το φυσικό φως, τότε μπορεί το λευκό να είναι ιδανικό. Όταν, όμως, καλείσαι να δώσεις “προσωπικότητα” και στυλ στο διαμέρισμά σου, τότε οφείλεις να κάνεις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές. Ακόμη κι αν ένας χώρος είναι μικρός, προτίμησε τις σκουρόχρωμες αποχρώσεις για να τους κάνεις ατμοσφαιρικούς!

Δώσε έμφαση στα μεγέθη και τις… ποσότητες

Σε κάθε σπίτι είναι καλό να υπολογίζονται τα μεγέθη των αντικειμένων. Και όχι στη μεταξύ τους σχέση (βλ. βήμα 1), αλλά στη χωροταξία. Το μέγεθος και ο όγκος μιας πολυθρόνας, δεν πρέπει να εξαρτάται από τον καναπέ, αλλά από το σαλόνι. Το μήκος και το πλάτος του χαλιού δεν ορίζονται από το μέγεθος του coffee table, αλλά του πατώματος. Η κουρτίνα δεν οφείλει να ταιριάζει στο ύψος του πίνακα, αλλά της μπαλκονόπορτας. Και ούτω καθεξής…

Read More

And More