Οργανώσου και μην κάνεις αυτά τα 4 λάθη όσο τακτοποιείς το σπίτι σου ενόψει καλοκαιριού!

Ξέρεις πολύ καλά τι γίνεται, όταν αφήνεις το σπίτι σου να μαζεύει και να μαζεύει πράγματα, μέχρι να νιώσεις ότι γύρω σου έχεις στοίβες από αντικείμενα, ρούχα, χαρτιά, τσάντες, παπούτσια και γενικώς αχρείαστα στοιχεία, τα οποία το μόνο που προσφέρουν είναι… χάος! Κάπως έτσι, χάνεται η “προσωπικότητα” και το στυλ της διακόσμησής σου. Κυρίως, όμως, με αυτό τον τρόπο χάνεις την ηρεμία σου, μιας και ποτέ έως τώρα ένας “ορυμαγδός” πραγμάτων δεν βοήθησε κανέναν να χαλαρώσει! Γι’ αυτό και ίσως έχει έρθει η στιγμή να βάλεις τα πάντα στη θέση τους! Μόνο έτσι θα καταφέρεις να οργανώσεις τον κάθε χώρο, να τον ελαφρύνεις αισθητά από την… οχλαγωγία που έχει δημιουργηθεί και να καταφέρεις να συνεφέρεις το σπίτι ενόψει του καλοκαιριού, που πλησιάζει επικίνδυνα!

Θα ξέρεις ήδη μέχρι τώρα πως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος… ξεκαθαρίσματος του σπιτιού είναι ο κανόνας των τριών! Αν δεν τον γνωρίζεις, τότε ευχαρίστως να τον εξηγήσω! Εφοδιάσου με τρία κουτιά για κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Το ένα θα σου χρησιμεύσει για όλα εκείνα που θέλεις να κρατήσεις χωρίς διαπραγματεύσεις. Το δεύτερο είναι για όσα δεν θέλεις να ξαναδείς μπροστά σου και το τρίτο για όλα τα πράγματα που δεν θέλεις να κρατήσεις μεν, δεν σου “πάει η καρδιά” να πετάξεις δε, οπότε καλό είναι να τα χαρίσεις! Και κάπως έτσι, θα έχεις καταφέρει να βάλεις μία στοιχειώδη τάξη στο χώρο σου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποια λάθη που ενδέχεται να κάνεις στην προσπάθειά σου να απομακρύνεις όλη την περιττή πληροφορία. Ποια είναι αυτά;

Παρακάτω μπορείς να δεις τα τέσσερα πιο κοινά λάθη που κάνουμε όλοι, όταν ξεκινάμε να τακτοποιήσουμε τα σπίτια μας!

Αγοράζουμε αποθηκευτικά props πριν τακτοποιήσουμε

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν σκεφτόμαστε τακτοποίηση, μας έρχονται στο μυαλό όλα αυτά τα uber stylish ψάθινα καλάθια, στα οποία θέλουμε να χωρέσουμε τα υπάρχοντά μας και με τη βοήθειά τους να κάνουμε update στη διακόσμησή μας! Έλα, όμως, που… απαγορεύεται! Πρώτα οφείλουμε να τακτοποιήσουμε το χώρο και έπειτα να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες που προκύπτουν! Γιατί αυτά τα υπέροχα καλάθια θα πρέπει να χωράνε στο κάθε δωμάτιο, να μπορούν να αποθηκεύσουν όσα πράγματα πρέπει και να λειτουργούν σωστά στο σύνολο του σπιτιού!

Πέφτουμε με… τα μούτρα

Όταν αποφασίζεις να αφιερώσεις μία ολόκληρη ημέρα στην τακτοποίηση και αποσυμφόρηση του σπιτιού, τότε ξεκινάς πολύ, πολύ λάθος! Πιστεύεις πως υπάρχει εκεί έξω άνθρωπος που να κατάφερε να περάσει 10 ώρες “βουτώντας” σε στοίβες διακοσμητικών, εγγράφων, ενθυμίων, και ρούχων και να επέζησε για να το διηγηθεί; Μάλλον όχι, γιατί είναι ακατόρθωτο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως με το που πιάσεις στα χέρια σου τα γράμματα που σου έστελνε η κολλητή στην εφηβεία σας/τις φωτογραφίες του πρώην σου/τα 85 λευκά t-shirts στην ντουλάπα σου/τα 656.000 τάπερ στο ντουλάπι της κουζίνας, ο κόσμος θα… τελειώσει κι εσύ ακόμα θα είσαι στο ίδιο σημείο. Γι’ αυτό, καλύτερα να ασχολείσαι με ένα μεμονωμένο χώρο τη φορά και να ολοκληρώσεις το project σταδιακά!

Αφήνουμε τη δουλειά στη μέση

Εφόσον έχεις ολοκληρώσει το task του ξεσκαρταρίσματος και έχεις γεμίσει τα κουτιά σου με όλα εκείνα που πρέπει να κρατήσεις, να πετάξεις και να δωρίσεις, είμαι σίγουρη ότι θα θεωρήσεις πως η δουλειά τελείωσε. Λάθος! Τίποτε δεν θα έχει τελειώσει αν αυτά τα κουτιά δεν αδειάσουν! Κουτί #1: επανατοποθέτησε όσα περιέχει σε αποθηκευτικά σημεία, σε περίοπτη θέση ή στο ντουλάπι τους. Κουτί #2: κατέβασε αμέσως στον κάδο απορριμάτων ό,τι έχεις βάλει εκεί. Κουτί #3: πάρε τηλέφωνο τον οργανισμό ή τη φίλη ή την αδερφή στην οποία θέλεις να τα χαρίσεις και κανόνισε πότε θα γίνει η… τελετή παράδοσης-παραλαβής! Μόνο τότε θα έχεις καταφέρει να κάνεις αποτελεσματικά τη δουλειά σου!

Νομίζουμε ότι ξεμπερδέψαμε για πάντα

Αφού έχουμε τελειώσει όλες τις δουλειές μας και έχουμε ξεφορτωθεί όλη αυτή τη… σαβούρα, αν μου επιτρέπεις, καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ, ανεβάζουμε και τα πόδια στο coffee table και νιώθουμε βασίλισσες! Εχμ, χωρίς να θέλω να σου διαλύσω το όνειρο, σε ένα μήνα θα πρέπει να επαναλάβεις τα ίδια ακριβώς βήματα! Διαφορετικά, θα έρθεις αντιμέτωπη ξανά με αυτή τη θηριώδη πραγματικότητα του χαοτικού σπιτιού πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελες!

Read More

And More