Πέντε λάθη που κάνουμε όλοι στη διακόσμησή μας και πώς να τα αποφύγουμε από εδώ και πέρα

Όταν ξεκινάς να διαμορφώνεις το σπίτι σου από την αρχή ή όταν αποφασίζεις να κάνει μια ριζική ανακαίνιση, αλλάζοντας εντελώς την εμφάνιση που είχε μέχρι τώρα, πάντα θα έρχεσαι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο όνειρο: θα γίνει τέλειο, σαν να ξεπήδησε από τις σελίδες περιοδικού! Και τελικά, φτάνεις κάπου στη μέση της διαδικασίας -αν είσαι τόσο τυχερή, ώστε να φτάσεις σε αυτό το σημείο- για να καταλάβεις πως τελικά το κεφάλαιο διακόσμηση καλώς αφήνεται στα χέρια των ειδικών interior designers! Τα παραπάνω λόγια, για να μην παρεξηγηθώ, αντικατοπτρίζουν και τη δική μου πραγματικότητα, αφού με ένα μαγικό τρόπο όλα μοιάζουν υπέροχα στη θεωρία, αλλά στην πράξη οι δυσκολίες που προκύπτουν είναι πολλές! Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και… κακοτοπιές που μπορείς να αποφύγεις, ώστε να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση των ονείρων σου!

Η αλήθεια είναι πως η διακόσμηση είναι θέμα στυλ. Η προσωπικότητα και η διάθεση του καθένα είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τη μορφή του σπιτιού του. Άλλωστε, ο καθένας μας ζει ξεχωριστά, επομένως το σπίτι θα πρέπει να εξυπηρετεί και να πρεσβεύει το προσωπικό γούστο μας και να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες μας. Ωραία ως εδώ, αλλά τι γίνεται με τη “χωροταξική” αξία του κάθε χώρου; Την ποια; Λοιπόν, κάθε σπίτι χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες διαστάσεις, συγκεκριμένο εμβαδόν δαπέδου και ορισμένο αριθμό τοίχων, παραθύρων και εισόδων. Αυτό σημαίνει πως και η διάταξη των επίπλων, όπως και ο αριθμός τους, εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτές τις δυνατότητες που παρέχει ο κάθε χώρος. Επομένως, ναι, το σπίτι έχει χωροταξική αξία την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε εάν θέλουμε η διακόσμησή μας να είναι ολοκληρωμένη και να μην “πάσχει” από τις λανθασμένες κινήσεις που μόνο οι πρωτάρηδες κάνουν!

Και ποιες είναι αυτές οι λανθασμένες κινήσεις; Ρίξε μια ματιά παρακάτω για να τις δεις και να μάθεις πώς να τις αποφύγεις!

Τα κάδρα και τα posters

Υπάρχει ένας άγραφος νόμος, χωρίς μαθηματικούς υπολογισμούς, που λέει πως η τέχνη που κοσμεί τους τοίχους μας πρέπει να βρίσκεται στην ευθεία του ματιού μας. Ένας πρωτάρης θα κρεμούσε τα κάδρα του πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα να χαλάει τη συμμετρία του χώρου, αλλά και να “σκοτώνει” τους πίνακές του, αφού θα περνούν απαρατήρητοι. Αν, ωστόσο, δημιουργείς ένα gallery wall που πολυάριθμα κάδρα, τότε μπορείς να “παίξεις” με τα ύψη και τα όρια.

Τα φωτιστικά οροφής

Τα κρεμαστά φωτιστικά δεν μπορούν να τοποθετούνται σε χαμηλό ύψος, αλλά πρέπει αναλογικά να είναι πιο κοντά στο ταβάνι. Και αυτό είναι ένα λάθος που συμβαίνει αρκετά συχνά στα σπίτια μας. Βέβαια, συνηθίζεται να κρεμιούνται σε πιο κοντό ύψος όταν βρίσκονται πάνω από κάποιο τραπέζι, όπως της τραπεζαρίας ή το coffee table. Διαφορετικά, κάθε φορά που θα περνάς από κάτω του θα… χτυπάς το κεφάλι σου -κυριολεκτικά!

Τα χρώματα

Καλό είναι οι τοίχοι του σπιτιού να βαφτούν πριν τοποθετηθούν τα χαλιά, οι κουρτίνες και τα έπιπλα. Ωστόσο, τα πάντα πρέπει να γίνονται βάσει πλάνου. Δηλαδή, θα πρέπει να βρεις ποια θα είναι τα υλικά που θα επενδύσουν το σπίτι, ποιες αποχρώσεις θα προτιμήσεις για τις επιφάνειες, ώστε να καταλήξεις και σε εκείνες που θα βάλεις στους τοίχους σου. Το ανάποδο αποδεικνύεται πάντα μια δύσκολη υπόθεση!

Τα χαλιά

Όταν το χαλί είναι μικρότερες διαστάσεις απ’ ό,τι πρέπει, τότε το πιο πιθανό είναι πως θα μοιάζει με… χαλάκι μπάνιου ή διάδρομο για το χωλ. Ο κανόνας λέει πως τα χαλιά μας θα πρέπει να “πατιούνται” από όλα τα έπιπλα που βρίσκονται περιμετρικά αυτού, τουλάχιστον σε ένα ποσοστό του. Από την άλλη, κάτι τέτοιο σημαίνει πως το budget ανεβαίνει επικίνδυνα, αφού όσο πιο μεγάλο το χάλι, τόσο πιο πολύ στοιχίζει. Επομένως, μπορείς είτε να αγοράσεις ένα δεύτερο, μεγαλύτερο και φθηνό πάνω στο οποίο θα κάνεις layering με το κυρίως χαλί σου, είτε θα προσπαθήσεις να φέρεις τα έπιπλα όσο πιο κοντά γίνεται στο κανονικό χαλί σου.

Οι καρέκλες της τραπεζαρίας

Όταν δεν αγοράζουμε τα έπιπλα της τραπεζαρίας μαζί, τότε το πιο πιθανό είναι πως τα ύψη του τραπεζιού και της κάθε καρέκλας δεν θα συμπίπτουν, με αποτέλεσμα η τραπεζαρία να είναι άβολη. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει απαραίτητα να αγοράσουμε ένα σετ τραπεζαρίας, αλλά να φροντίζουμε να προμηθευόμαστε έπιπλα με κοινές διαστάσεις, ώστε να είναι το σύνολό τους άνετο και λειτουργικό!

Read More

And More