Plant parent: Τέσσερα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να φροντίσεις καλύτερα τα φυτά σου

Πιστεύω ότι είσαι καταδικασμένη να διαβάζεις για φυτά εσωτερικού χώρου στο διηνεκές, εφόσον έχεις αγαπήσει αυτή εδώ την στήλη του deco στο TLife. Συγχώρεσέ με, αλλά οι αδυναμίες και δεν κρύβονται και δύσκολα καταπολεμούνται! Γι’ αυτό, λοιπόν, και σήμερα θα σε απασχολήσω με ένα θέμα που θεωρώ ότι σε αφορά άμεσα, αφού σίγουρα δεν έχεις καταφέρει να ξεφύγεις από την “λαίλαπα” των φυτών στην διακόσμηση, αλλά είναι πολύ πιθανό να μην ξέρεις και πώς ακριβώς να τα φροντίσεις, ώστε να ευημερήσουν!

Γι’ αυτό και στο σημερινό post θα σου μιλήσω για τα τέσσερα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις το επόμενο και ολοκαίνουριο φυτό που θα τοποθετήσεις στον χώρο σου!

 

Tip #1: Επίλεξε το σωστό κατάστημα πώλησης

Σκέψου το: ένα ανθοπωλείο μπορείς να ανοίξεις και εσύ, αφού είναι απλώς μια επιχείρηση, χωρίς να έχεις κάποια ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου. Γιατί, λοιπόν, να προμηθευτείς το καινούριο φυτό σου από ένα ανθοπωλείο, όπου δεν γνωρίζουν απαραιτήτως πώς να σε καθοδηγήσουν για την φροντίδα των φυτών σου; Αντιλαμβάνεσαι, επομένως, πως τα πλέον κατάλληλα μέρη από όπου πρέπει να προμηθευτείς τα φυτά σου είναι τα γεωπονικά κέντρα και τα φυτώρια! Εκεί θα σε κατατοπίσουν για τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε φυτού, αλλά και να σε συμβουλεύσουν βάσει των δικών σου ικανοτήτων!

 

Tip #2: Βρες το προσωπικό στυλ σου

Λένε πως οι κάκτοι είναι τα πιο εύκολα και ανθεκτικά φυτά. Και έπειτα υπάρχουν εκείνοι οι ιδιοκτήτες κάκτων, που καταφέρνουν να τους σκοτώσουν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτό συμβαίνει πολύ απλά, γιατί οι κάκτοι δεν είναι τα κατάλληλα φυτά για τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως πρέπει πρώτα να καταλήξεις στο τι είδους “φροντιστής” μπορείς και θέλεις να είσαι, πριν αγοράσεις ένα νέο φυτό. Για παράδειγμα, θέλεις να το φροντίζεις κάθε μέρα, να το ποτίζεις μια φορά την εβδομάδα ή να ξεχάσεις εντελώς την ύπαρξή του; Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, υπάρχει το αντίστοιχο φυτό, πίστεψέ με!

 

Tip #3: Έχε ανοιχτούς… ορίζοντες

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα… Τον τελευταίο καιρό έχω παθιαστεί με την πιλέα, την οποία θεωρώ το πιο εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου που υπάρχει αυτή την στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, βασική προϋπόθεση για την ευημερία της είναι το μπόλικο φυσικό φως, το οποίο δεν διαθέτω τόσο έντονα στο σπίτι μου. Επομένως, θα καταδίκαζα την πιλέα μου σε σίγουρα μαρασμό. Αντ’ αυτού, όμως, πρέπει να κατατάξω την πιλέα σε μια ομάδα φυτών που μου αρέσουν και μοιράζονται τα βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, ώστε να βρω εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες και τις ικανότητές μου.

 

Tip #4: Απόφυγε τα “νεαρά” φυτά

Σκέψου τα μικρά φυτά σαν να είναι μωρά, κουτάβια ή γατάκια: όλα τους θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή και συγκεκριμένη φροντίδα, ώστε να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Γιατί, λοιπόν, να ρισκάρεις με ένα νεαρό φυτό, όταν υπάρχει ο κίνδυνος να μην αντεπεξέλθεις στις σημαντικές ανάγκες του; Αντ’ αυτού, διάλεξε ένα που βρίσκεται στα μεσαία στρώματα της ανάπτυξής τους, ώστε να αισθανθείς μεγαλύτερη σιγουριά, αλλά και να έχεις περισσότερες ικανότητες να τα καταφέρεις μαζί του!

Read More

And More