Ποιες είναι οι τάσεις στις κουρτίνες;

Η διακοσμήτρια εσωτερικού χώρου Αγγελική Τσακίρη μας ενημερώνει για τις νέες τάσεις στις κουρτίνες του σπιτιού…
Η κουρτίνα αποτελεί ένα σπουδαίο διακοσμητικό στοιχείο μέσα στον οποιοδήποτε χώρο. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία σωστής ατμόσφαιρας και εκτός αυτού βοηθά στο “δέσιμο” και την ισορροπία των χρωμάτων.
Ο κύριος ρόλος της είναι όμως να αξιοποιεί σωστά και να ομορφαίνει ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι αξιοποίησης του κάθε παραθύρου αλλά πάντα θα πρέπει να λάβουμε υπόψην μας τρεις βασικούς παράγοντες:
1. Το είδος του χώρου (σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, παιδικό κ.λ.π.) και την λειτουργικότητά του.
2. Την υπόλοιπη διακόσμηση.
3. Τις δυνατότητες ή τα εμπόδια που εμφανίζει η φόρμα του παραθύρου, καθώς και τα διπλανά δομικά στοιχεία.

Ποιες είναι οι νέες τάσεις;
Οι νέες τάσεις στα χρώματα φέρνουν μια αίσθηση φρεσκάδας με το έντονο μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο στα υφάσματα, είτε αφορούν μονοχρωμίες ή πολύχρωμα μοτίβα.


Το
mix & match κυριαρχεί με τον συνδυασμό διαφορετικών υφασμάτων και χρωμάτων, που σωστά τοποθετημένα μπορούν να αναδείξουν το χώρο του σαλονιού.

Η τάση ‘70s συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο, με τον συνδυασμό άσπρου μαύρου αλλά και των γεωμετρικών σχεδίων και θεμάτων που θυμίζουν pop art.

Το glamour είναι πάντα επίκαιρο, δίνοντας αίσθηση χλιδής στο σαλόνι. Χρησιμοποιούμε τόνους του χρυσού και του ασημί πολλές φορές σε συνδυασμό με άλλες παστέλ αποχρώσεις. Οι κουρτίνες μπορούν να θυμίζουν ότι έχουν βγει από μπουντουάρ σταρ του Hollywood των ‘20s-‘40s.

Η στροφή στα οργανικά υφάσματα (υφάσματα των οποίων η καλλιέργεια βαμβακιού έχει γίνει χωρίς φυτοφάρμακα που βλάπτουν το περιβάλλον), φέρνει μια μεγάλη ποικιλία “οικολογικών υφασμάτων” με αποχρώσεις του πράσινου ακόμη και του aqua, του κίτρινου καθώς και λουλουδάτα μοτίβα.

Ανάλογα λοιπόν με το ύφος/στιλ του σαλονιού, μπορούμε να διακοσμήσουμε τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες με υφάσματα που θα το αναδείξουν και θα το κάνουν ξεχωριστό.

Φωτεινότητα δωματίου…
Ανεξάρτητα πάντως από το στιλ της κουρτίνας ή του ρόμαν που θα ντύσουμε το χώρο πρέπει να λάβουμε υπόψην μας και τη φωτεινότητα του δωματίου.
Έτσι, όπως είναι φυσικό, σε ένα βορινό δωμάτιο θα αποφύγουμε τις βαριές αδιαφανείς κουρτίνες, χρησιμοποιώντας υφάσματα που θα αφήνουν το φως να διαχέεται στον χώρο.
Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση όπου θα χρειαστεί να βάλουμε ένα λιγότερο διαφανές ύφασμα σαν εξωτερικό φύλλο, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε την έντονη ακτινοβολία τις ώρες που είμαστε στο χώρο.
Τα τελευταία χρόνια, τα συστήματα σκίασης έχουν πάρει την θέση που τους αξίζει στον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης. Έτσι πολλές φορές τα ρόμαν, τα πάνελ, οι περσίδες ξύλινες ή μεταλλικές, αντικαθιστούν επάξια τις κουρτίνες. Μπορούν να δημιουργήσουν ευφάνταστες χρωματικές παλέτες ή να διακοσμηθούν. Έτσι δημιουργούνται αληθινά έργα τέχνης μοναδικά, μόνο για το σαλόνι σας.

Read More

And More