Ποιος είναι ο κατάλληλος φωτισμός για το υπνοδωμάτιό σου

Ο σωστός, επαρκής και στιλάτος φωτισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για κάθε σπίτι. Όταν, όμως, μιλάμε για το υπνοδωμάτιο, τότε τα πράγματα παίρνουν εντελώς διαφορετική τροπή, αφού σε αυτούς τους χώρους ο φωτισμός είναι το Α και το Ω! Σκέψου πως η κρεβατοκάμαρα είναι το πιο προσωπικό και ζωτικό σημείο, όχι απλώς του σπιτιού, αλλά και της ζωής σου. Εκεί αποσύρεσαι και από εκεί αντλείς ενέργεια για να αντεπεξέλθεις στην καθημερινότητά σου! Επομένως, το υπνοδωμάτιο πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να σου παρέχει την ξεκούραση και τη χαλάρωση που έχεις ανάγκη και οτιδήποτε λιγότερο από αυτό μπορεί να σου προκαλέσει αναστάτωση, κόπωση και απογοήτευση. Ο κατάλληλος φωτισμός, λοιπόν, είναι το ίδιο σημαντικός με το σωστό στρώμα που θα στηρίξει το κορμί σου, τα σωστά υφάσματα που θα διευκολύνουν τον ύπνο σου και τους σωστούς χρωματισμούς που θα ξεκουράσουν το βλέμμα σου!

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Lund Institute of Technology που επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα του φωτισμού και του χρώματος στους κλειστούς χώρους εργασίας, αυτά τα δύο στοιχεία επιδρούν στη διάθεση του ατόμου, η οποία “πέφτει” σημαντικά όταν το φως δεν είναι επαρκές, ενώ βελτιωνόταν όταν ο χώρος ήταν αρκετά φωτεινός -αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πόσο αναγκαίο είναι να φωτίζεις το υπνοδωμάτιό σου με τρόπο που να προωθεί την πνευματική και ψυχική υγεία σου, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τη σωματική ξεκούραση!

Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να δεις τους τέσσερις τύπους φωτισμού που μπορείς να έχεις στο δωμάτιό σου και γιατί να επιλέξεις τον καθένα από αυτούς!

Για υπνοδωμάτια με μεγάλη έκταση, διάλεξε ένα φωτιστικό δαπέδου

Εάν ο χώρος σου είναι αρκετά μεγάλος σε έκταση, μπορείς να επιλέξεις ένα επιδαπέδιο φωτιστικό, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να προσθέσεις φως στο υπνοδωμάτιο. Ταυτόχρονα, θα μπορέσεις να στηρίξεις τη διακόσμησή σου με περισσότερες επιλογές, αφού μπορείς να προμηθευτείς ένα φωτιστικό που θα “δένει” με το υπόλοιπο interior, δημιουργώντας μια αισθητική αλληλουχία ή να προτιμήσεις ένα statement item, που θα δώσει έμφαση και contemporary χαρακτήρα στον χώρο!

 

Για να δημιουργήσεις ένα κομβικό σημείο, διάλεξε ένα κρεμαστό φωτιστικό

Εάν το υπνοδωμάτιό σου είναι αρκετά ψηλοτάβανο, ώστε να υποστηρίξει το αντίστοιχο φωτιστικό οροφής, τότε θα μπορούσες να επιλέξεις ένα statement item για την οροφή σου, όπως ένα contemporary πολύφωτο! Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι σίγουρη πως ο χώρος θα φωτίζεται επαρκώς, ενώ ταυτόχρονα το φωτιστικό σου θα αποτελεί κομβικό σημείο στη stylish διακόσμησή σου. Στα pros είναι φυσικά και το γεγονός πως δεν χρειάζεται να… μπλέξεις με δεκάδες καλώδια από τα επιμέρους επιτραπέζια φωτιστικά.

 

Για να αξιοποιήσεις τις πολλαπλές επιφάνειες, διάλεξε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό

Όπως και στην περίπτωση του επιδαπέδιο, έτσι και το επιτραπέζιο φωτιστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό διακοσμητικό στοιχείο, αφού το μέγεθός του είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί σε… ποσότητα. Έτσι, τοποθετώντας μερικά φωτιστικά σε διάφορα σημεία του δωματίου θα δημιουργήσεις την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να “παίξεις” με τις υφές και το ύφος του interior design!

 

Για να “μεγαλώσεις” τον χώρο, διάλεξε επιτοίχια φωτιστικά

Εάν το υπνοδωμάτιό σου είναι σχετικά περιορισμένο σε χωρητικότητα, τότε η καλύτερη επιλογή είναι οι επιτοίχιες απλίκες, οι οποίες δεν θα καταλάβουν πολύτιμο χώρο, ενώ την ίδια στιγμή θα προσφέρουν τον απαραίτητο φωτισμό. Ταυτόχρονα, θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μια περισσότερο “ώριμη” διακόσμηση, φέρνοντας συμμετρία στη διάταξη του δωματίου!

Read More

And More