Πώς να διακοσμήσεις ένα παιδικό δωμάτιο!

Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας βοηθάει και μας δίνει σημαντικές συμβουλές για να στήσουμε σωστά ένα παιδικό δωμάτιο και να κάνουμε το μικρό μας ευτυχισμένο!

Μία από τις πιο ευχάριστες στιγμές στην διακόσμηση ενός σπιτιού είναι όταν καλούμαστε να επιμεληθούμε τους χώρους των πλασμάτων που αγαπάμε πιο πολύ στον κόσμο αυτό: των παιδιών!
Αυτή δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, κάθε ηλικία έχει άλλες ανάγκες και άλλες απαιτήσεις. Γι’ αυτό θα αναφέρουμε παρακάτω ορισμένους κανόνες για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κάνουμε λάθος όταν θα στήνουμε ένα παιδικό δωμάτιο…
Tips για να στήσουμε σωστά ένα παιδικό δωμάτιο!
1. Το πρώτο και το κυριότερο σε ένα παιδικό δωμάτιο είναι η ασφάλεια.
Καλό είναι να αποφύγουμε έπιπλα με επικίνδυνες γωνίες και διακοσμητικά που μπορούν να κάνουν το παιδί να χτυπήσει. Επίσης αφού κάνουμε μια μικρή έρευνα, ας διαλέξουμε για τους μικρούς μπόμπιρες υλικά οικολογικά, ασφαλή και πιστοποιημένα από διεθνής οργανισμούς. Έτσι θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
2. Επιλέγουμε σαν αρχή ένα θέμα γύρω από το οποίο θα κινηθούμε.
Για παράδειγμα τα κορίτσια λατρεύουν να ονειρεύονται ότι είναι πριγκίπισσες σε ένα μαγεμένο δάσος και τα αγόρια ότι είναι σούπερ ήρωες σε μία διαστημική πόλη. Προσπαθούμε λοιπόν να τους προσφέρουμε γύρω τους ερεθίσματα που θα αυξήσουν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους.
3. Επιλέγουμε να στρώσουμε το δάπεδο του δωματίου με κάποιο υλικό μαλακό, ζεστό και φιλικό προς το παιδί.
Φυσικά και αυτό δεν είναι το πλακάκι ή το μάρμαρο. Διαλέγουμε ξύλο ή ακόμα καλύτερο φελλό που είναι και ηχομονωτικός. Σε περίπτωση που αυτό είναι έξω από τις δυνατότητές μας, στρώνουμε χαλιά, κατά προτίμηση βαμβακερά. Τις μοκέτες καλό είναι να τις αποφύγουμε γιατί κρατάνε πολύ χνούδι και είναι πολύ ζεστές το καλοκαίρι.
4. Τα χρώματα του δωματίου θα ακολουθήσουν την διάθεση του θέματος που έχουμε διαλέξει.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αγαπούν τα παστέλ φωτεινά χρώματα και ειδικά όσα έχουν θερμή διάθεση. Τα ψυχρά και έντονα τα αποπροσανατολίζουν και τους δημιουργούν εκνευρισμό ειδικά όταν είναι βρέφη. Στα μεγαλύτερα παιδιά εντάσσουμε και πιο έντονα χρώματα αλλά πάντα με προσοχή.
5. Τα έπιπλα του χώρου ενός παιδιού είναι πάντα συγκεκριμένα.
Κρεβάτι, κομοδίνο, ντουλάπα, γραφείο, καρέκλα. Στην επιλογή ας προσέξουμε να είναι χαρούμενα στο μάτι και όπως είπαμε παραπάνω πάνω απ’ όλα ασφαλή στη χρήση. Αν χωράει καλό είναι να εντάξουμε στον χώρο καναπέ ή μία πολυθρόνα που θα μας χρειαστεί σίγουρα όταν το πιτσιρίκι θα είναι αδιάθετο και θα μας θέλει κοντά του. Αλλιώς καλό είναι να ρίξουμε στο πάτωμα πολλές μαξιλάρες. Είναι πρακτικές και πολύ όμορφες.
6. Οι κουρτίνες σε ένα παιδικό δωμάτιο καλό είναι να είναι διπλές.
Μια ανάλαφρη φωτεινή κουρτίνα θα αφήσει το φως να μπει μέσα στο δωμάτιο όταν το χρειαζόμαστε. Και μία πιο χοντρή αδιαφανείς θα το περιορίσει όταν είναι ενοχλητικό για το παιδί. Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα στόρια, οι περσίδες, τα ρολά και τα ρόμαν. Είδη σκίασης μοντέρνα και χρηστικά για όλα τα παιδικά δωμάτια.
7. Στην αγορά υπάρχουν υπέροχα αυτοκόλλητα και ταπετσαρίες για τους τοίχους και τα ταβάνια.
Θα σας βοηθήσουν πολύ να διακοσμήσετε τον χώρο των παιδιών και ειδικά όταν έχετε διαλέξει θέμα. Επίσης εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε την συμβουλή της τέχνης στα παιδικά δωμάτια. Υπάρχουν ζωγράφοι που μπορούν να σας κάνουν θαύματα. Είναι μία λύση που κοστίζει, αλλά πιστέψτε με αξίζει.
Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως πολλές φορές αναγκαζόμαστε σε ένα δωμάτιο να βολευτούν 2 παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να διαλέξουμε κουκέτες που θα αφήσουν χώρο ελεύθερο για τα υπόλοιπα έπιπλα και για παιχνίδι. Κουκέτα καλό θα ήταν να διαλέξουμε και στην περίπτωση ενός πολύ μικρού δωματίου. Υπάρχουν πολλές εταιρείες με παιδικά έπιπλα που με πολύ χαρά και χωρίς επιπλέον κόστος μπορούν να στήσουν τον χώρο του παιδιού και να μας βοηθήσουν πραγματικά.
Με αυτές τις λίγες συμβουλές ίσως καταφέρετε να στήσετε ένα ονειρεμένο δωμάτιο στο παιδί σας και να το κάνετε ακόμα περισσότερο χαρούμενο και ανέμελο όπως πρέπει να είναι δηλαδή όλα τα παιδιά!

Read More

And More