Πώς να καθαρίσεις το πάτωμά σου!

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να καθαρίσεις τα πατώματα του σπιτιού σου ώστε να τα διατηρήσεις σε καλή κατάσταση; Ξύλινα, με πλακάκια, laminated, με μοκέτα κάθε είδος πατώματος έχει διαφορετικές ανάγκες. Μάθε τώρα πώς να τα φροντίζεις!

Ξύλινο πάτωμα

1.Καλό είναι να καθαρίζεις τα ξύλινα πατώματα με ηλεκτρική σκούπα που δεν έχει βούρτσα ώστε να μη χαράζει.

2.Τα καλής ποιότητας ξύλινα πατώματα δεν χρειάζονται χημικά για το καθάρισμά τους. Πέρασμα με ένα καλά στραγγισμένο υγρό πανί ή σφουγγαρίστρα είναι αρκετό. Ανάλογα και με τις οδηγίες του κατασκευαστή μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά καθαριστικά, κατάλληλα για ξύλινα πατώματα.

3.Καλό είναι όταν λεκιάζονται να αφαιρείς τους λεκέδες με ένα υγρό πανί κουζίνας επί τόπου για να μην απορροφούνται.

4.Μια φορά το μήνα το ξύλινο πάτωμα χρειάζεται κέρωμα για να διατηρεί τη γυαλάδα του.

Συμβουλές της φύσης!
Κάνε το πάτωμά σου να γυαλίζει περνώντας το με ένα στεγνό πανί στο οποίο έχεις στάξει έλαιο λεμονιού. Αυτό είναι κατάλληλο για φυσικά ξύλινα πατώματα όχι τα λουστραρισμένα.

Πάτωμα laminate
1. Σκούπιζε σε τακτική βάση με την ηλεκτρική σκούπα το πάτωμα και πέρνα το με ένα καλά στραγγισμένο πανί ή σφουγγαρίστρα χωρίς κάποιο καθαριστικό.

2.Μην αφήνεις ποτέ λεκέδες από νερό ή άλλους λεκέδες να στεγνώνουν σε πάτωμα laminate. Καθάρισέ τους αμέσως. Αν ο λεκές είναι μελάνι ή κραγιόν δοκίμασε λίγο ασετόν.

Πλακάκια
1.Τα πλακάκια καθαρίζονται με ήπιο καθαριστικό διαλυμένο σε νερό. Πέρασε μετά το πάτωμα με ένα στεγνό πανί για να μη μείνουν λεκέδες.

2.Μη χρησιμοποιείς σκληρά καθαριστικά όπως αυτά που περιέχουν διαβρωτικά καθώς μπορεί να καταστρέψουν τη γυαλάδα από τα πλακάκια.

Πάτωμα με μοκέτα
1.Είναι απαραίτητο το πέρασμα με ηλεκτρική σκούπα σε καθημερινή βάση καθώς προστατεύει τις ίνες από τη φθορά. Σκούπες με ειδική λειτουργία για χαλιά και μοκέτες βοηθούν ώστε να μην καταστρέφονται από την τριβή.

2.Οι κατασκευαστές συνήθως συστήνουν μία φορά το χρόνο καθάρισμα με ατμό των μοκετών και των χαλιών για τη διατηρήσή τους ειδικά για τις μοκέτες και τα χαλιά που χρησιμοποιούνται περισσότερο από άλλα.

Συμβουλές της φύσης!
Καθάρισε τους λεκέδες από κρασί που χύθηκαν στο χαλί ή στη μοκέτα ρίχνοντας λίγη μαγειρική σόδα πάνω στο λεκέ. Τρίψε ελαφρά και άσε τη σόδα να κάνει τη δουλειά της απορροφώντας το κρασί. Κατόπιν μάζεψε τα υπολείμματα με την ηλεκτρική σκούπα.

Read More

And More