Πρακτικές συμβουλές που θα σου χρειαστούν μετά το γιορτινό τραπέζι

Ένα γιορτινό τραπέζι είναι πραγματικά απόλαυση. Όλοι οι αγαπημένοι σου, γέλια, καλή διάθεση. Και μετά… Μετά το χάος. Η οικοδέσποινα έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο και βαρετό πρότζεκτ, αλλά δυστυχώς πρέπει να γίνει. Και για να γίνει όσο πιο εύκολα γίνεται χρειάζεται οργάνωση και μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Καταλαβαίνω ότι δεν έχεις καμία όρεξη να ασχοληθείς με το σπίτι και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μετά όμως πρέπει και το ξέρεις. Ας κάνουμε λοιπόν μια καταμέτρηση όσων ακολουθούν μιας τυπικής εορταστικής μάζωξης: πιάτα άπλυτα, κατσαρόλες και ταψιά γεμάτα φαγητό, σαλατιέρες με υπολείμματα, πιατέλες λερωμένες, χαρτοπετσέτες παντού, τραπεζομάντιλα λεκιασμένα από κρασί και εκατομμύρια ποτήρια στη σειρά! Ναι, ναι, κάπως έτσι είναι τα σπίτια όλων μας την επόμενη ημέρα! Πώς θα αποφύγεις, λοιπόν, τις πολύωρες τακτοποιήσεις και τον βαρύ καθαρισμό όλου αυτού του όγκου;

Καταρχάς ηρέμησε! Πάρε βαθιές ανάσες, πες “άξιζε τον κόπο, περάσαμε υπέροχα” και ξεκίνα…

Άδειασε το τραπέζι
Είναι το πιο εύκολο πράγμα ανάμεσα στα tasks που πρέπει να ακολουθήσεις! Ζήτησε τη βοήθεια κάποιου (σύντροφος, μητέρα, φίλη) και ξεκινήστε να μεταφέρετε τα πάντα προς την κουζίνα. Σκουπίστε τα πιάτα από τα υπολείμματα, πετάξτε ό,τι άχρηστο υπάρχει και επαναφέρετε στη θέση τους αντικείμενα, όπως η αλατιέρα, η ψωμιέρα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιήσατε στο φαγητό. Το τραπέζι θα πρέπει να είναι σε θέση να σκουπιστεί, να γυαλιστεί.

Αποθήκευσε τα περισσεύματα
Πέρα από το γεγονός πως το φαγητό θα χαλάσει αν μείνει άλλο ένα λεπτό εκτός ψυγείου, με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρίσεις τα σκεύη και τις κατσαρόλες και θα είσαι πλέον σε θέση να μπεις στην διαδικασία του πλυσίματος.

Βάλε στο νερό ό,τι έχει “δύσκολους” λεκέδες
Το γνωστό σε όλους “μούλιασμα” είναι απαραίτητο για όλα τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν, αφού υπολείμματα, όπως λίπη και απομεινάρια φαγητών είναι αρκετά δύσκολο να ξεκολλήσουν. Ξεκίνησε, λοιπόν, από εδώ για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη αργότερα.

Πλύνε στο χέρι και φόρτωσε το πλυντήριο πιάτων
Αφού ξεμπέρδεψες με τα ταψιά και τις κατσαρόλες που προς το παρόν μουλιάζουν, ασχολήσου με τα πιάτα! Τοποθέτησε όσα χωρούν στο πλυντήριο και ξεκίνα να πλένεις ό,τι έχει ελαφρώς μεγαλύτερο όγκο ή απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή, όπως εύθραυστα ποτήρια ή γυάλινες σαλατιέρες.

Πλύνε το… βαρύ πυροβολικό
Τώρα ήρθε η στιγμή να ασχοληθείς με όλα εκείνα τα σκεύη που μουλιάζεις τόση ώρα. Το ξέρω ότι θέλεις να τα παρατήσεις όλα, αλλά είναι ένα τελευταίο μεγάλο βήμα και το οφείλεις στον εαυτό σου να το κάνεις! Πολύ απλά, γιατί αν δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ποτέ!

Κάνε ένα γρήγορο καθάρισμα στην κουζίνα
Το μόνο σίγουρο είναι πως, μετά από τόσα νερά, σαπουνάδες και φαγητά, η κουζίνα σου θα μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Με το σφουγγάρι σου, λοιπόν, κάνε ένα γρήγορο σαπούνισμα στους πάγκους και τους νεροχύτες, πέρασε από πάνω με το απορροφητικό πανί ώστε να στεγνώσεις τις σαπουνάδες και τέλος με μια στεγνή πετσέτα για να… γυαλίσουν οι επιφάνειες!

 

Read More

And More