Ψάθα, rattan, bamboo: Τα υλικά του καλοκαιριού και πως να τα χρησιμοποιήσεις!

Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας ξεναγεί σήμερα στον κόσμο των καλοκαιρινών υλικών και μας βοηθάει να τα χειριστούμε σωστά στη διακόσμηση του σπιτιού μας ώστε να έχουμε ένα όμορφο διακοσμητικό αποτέλεσμα…
/
Υπάρχουν κάποια ευτελή υλικά που όταν χρησιμοποιηθούν με μεράκι και απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση μπορούν να μεταλλαχτούν σε πραγματικά έργα τέχνης. Στο μεγάλο κατάλογο αυτών των υλικών ανήκουν η ψάθα, το rattan και το bamboo, υλικά που στη διακόσμηση μπορούν να κάνουν θαύματα!
Η χρήση τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού όλοι οι πολιτισμοί έχουν να επιδείξουν έργα τέχνης, έπιπλα και αντικείμενα, από αυτά τα 3 υλικά, που μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους αλλά έχουν και ουσιώδεις διαφορές.
Η κύρια ομοιότητα είναι ότι πρόκειται για φυσικά υλικά που προέρχονται από φυτά διαφορετικής μεν προέλευσης αλλά με παρόμοια χαρακτηριστικά. Μετά από επεξεργασία, οι ίνες και τα τεμάχια των φυτών αυτών μπορούν να πλεχτούν, δημιουργώντας αντικείμενα και έπιπλα με μεγάλη συνοχή.
Ας τα δούμε ένα ένα…
Η Ψάθα προέρχεται κυρίως από λυγαριές, ιτιές και καλαμιές. Μετά από μεγάλη επεξεργασία, οι ίνες των φυτών καταλήγουν να έχουν μορφή νήματος, που η πλέξη του μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι τόσο φίνα που να μοιάζει με ύφασμα. Η χρήση της είναι πιο διαδεδομένη στην Ευρώπη και ειδικά σε όσες βρέχονται από τη Μεσόγειο. Χρησιμοποιείται κυρίως για καθίσματα (πλάτη και κάθισμα) σε συνδυασμό με ξύλο ή για τη παραγωγή καλαθιών. Επίσης ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην τεχνική της Βιεννέζικης Ψάθας, που είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος πλεξίματος σε κλασικά έπιπλα και που ακόμα και στις μέρες παραμένει διαχρονικός και απαράμιλλα μοναδικός.
Το Rattan είναι ένα φυτό που ανήκει στα φοινικοειδή και προέρχεται από χώρες τις Κεντρικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, κυρίως τη Μαλαισία, από τη γλώσσα της οποίας προέρχεται και το όνομα του (Rotan). Η επεξεργασία του δίνει ίνες με μεγαλύτερο πάχος από της ψάθας, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη αντοχή για την κατασκευή επίπλων.
Το Bamboo το ξέρουμε όλοι γιατί παλιότερα, όλα τα έπιπλα που κατασκευάζονταν με την τεχνική του πλεξίματος τα ονομάζαμε έτσι. Προέρχεται από την Ασία και ειδικά στη Κίνα είναι πολύ διαδεδομένο. Πρόκειται στην ουσία για ένα γιγάντιο καλάμι που δημιουργεί δάση και που η επεξεργασία του σε διαφορετικές στιγμές της ανάπτυξής του, δίνει και διαφορετικό αποτέλεσμα. Είναι το πιο σκληρό και με τη μεγαλύτερη αντοχή από όλα τα υλικά πλεξίματος επίπλων.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!
Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, μιας και βοηθάνε να δημιουργήσουμε έπιπλα ανθεκτικά στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, που είναι όμως ελαφριά και δροσερά για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ποιος μας λέει όμως πως δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και για την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού μας; Κανένας! Ίσα ίσα… Μπορούμε ενσωματώνοντας κάποια έπιπλα από αυτά στο χώρο μας, να δημιουργήσουμε υπέροχες συνθέσεις με ethnic αναφορές. Για να μην καταλήξει όμως το σπίτι μας να μοιάζει σαν βεράντα πρέπει να προσέξουμε σε ποια σημεία θα τοποθετήσουμε τα έπιπλα αυτά. Για να μην γίνουν λοιπόν λάθη ακολουθούν οι παρακάτω συμβουλές:
1. Καθίσματα: Αποφεύγουμε τα πλήρη σαλονάκια από Bamboo! Θα κάνουν το χώρο να δείξει φτωχός και μίζερος. Αντί για αυτό προτιμούμε:
– Μια πολυθρόνα από Rattan ή

src=/files/Image/DECO/Smart_moves/2012/iounios/kalokairinh_diathesi/2.jpg

– καρέκλες από Βιεννέζικη Ψάθα ή
src=/files/Image/DECO/Smart_moves/2012/iounios/kalokairinh_diathesi/3.jpg
– τις υπέροχες ψάθινες καρέκλες καφενείου, των Ελληνικών νησιών.
src=/files/Image/DECO/Smart_moves/2012/iounios/kalokairinh_diathesi/4.jpg
‘Ένα από αυτά τα 3 σε συνδυασμό με τα ανάλογα έπιπλα είναι αρκετό, να δώσει στο σαλόνι και την τραπεζαρία, μια καλοκαιρινή ευχάριστη αύρα.
2. Κρεβάτι: το κεφαλάρι του κρεβατιού είναι το πιο πρωταγωνιστικό στοιχείο της κρεβατοκάμαρας. Γι’ αυτό και το τονίζουμε διαλέγοντας:
– Βιεννέζικη Ψάθα για πιο κλασικά γούστα ή
src=/files/Image/DECO/Smart_moves/2012/iounios/kalokairinh_diathesi/5.jpg
– Rattan για πιο ethnic μοντέρνα αποτελέσματα
src=/files/Image/DECO/Smart_moves/2012/iounios/kalokairinh_diathesi/6.jpg
Τα υλικά αυτά θα κάνουν το κρεβάτι να φαίνεται πιο ανάλαφρο και θα χαρίσουν στη κρεβατοκάμαρα μοναδικό στυλ και χαλαρή διάθεση.
3. Φωτιστικά: Μπορούμε εύκολα να βρούμε στην αγορά φθηνά φωτιστικά από Ψάθα, Rattan και Bamboo. Έτσι θα είχαμε υπέροχα αποτελέσματα με:
– Ένα Minimal Ethnic φωτιστικό από υφασμάτινη Ψάθα συνδυασμένη με μέταλλο ή
src=/files/Image/DECO/Smart_moves/2012/iounios/kalokairinh_diathesi/7.jpg
– μια πρωτότυπη λάμπα φτιαγμένη εξ’ ολοκλήρου από Rattan
src=/files/Image/DECO/Smart_moves/2012/iounios/kalokairinh_diathesi/8.jpg
Επίσης υπάρχουν υπέροχα μοντέρνα φωτιστικά δαπέδου από συνδυασμούς Ψάθας, Rattan και Bamboo με υλικά όπως ξύλα, μέταλλα και υφάσματα.
4. Έπιπλα και είδη διακόσμησης: Η χρήση των υλικών αυτών μπορεί να επεκταθεί σε στοιχεία διαφόρων χρηστικών επίπλων αλλά και σε διάφορα διακοσμητικά που θα τονίσουν το χώρο μας. Έτσι:
– Το μπουφέ μπορεί να στολιστεί με Bamboo καλάθια,
src=/files/Image/DECO/Smart_moves/2012/iounios/kalokairinh_diathesi/9.jpg
– ένα Bamboo σκαμπό να κερδίσει τις εντυπώσεις σε μια ιδιαίτερη mix & match γωνιά ή
src=/files/Image/DECO/Smart_moves/2012/iounios/kalokairinh_diathesi/10.jpg
– μια σύνθεση με βάζα από Rattan να κλέψει τις εντυπώσεις.
src=/files/Image/DECO/Smart_moves/2012/iounios/kalokairinh_diathesi/11.jpg
– Τέλος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις κουρτίνες με roman ή roller από Ψάθα.
src=/files/Image/DECO/Smart_moves/2012/iounios/kalokairinh_diathesi/12.jpg
Κάτι από όλα αυτά ή όλα μαζί, θα διακοσμήσουν ιδανικά το χώρο με ανάλαφρες ζεστές νότες καλοκαιριού.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ!
Το πόσα στοιχεία Ψάθας, Rattan ή Bamboo θα χρησιμοποιήσετε στο χώρο σας θα το αποφασίσετε εσείς. Προσέχουμε όμως τα στοιχεία αυτά να είναι τόσα όσα χρειάζονται! Η υπερβολή δεν κάνει καλό και το έχουμε ξαναπεί.
Ενσωματώστε τα υλικά αυτά στο χώρο σας για να φρεσκάρετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας και να ανανεώσετε την καλοκαιρινή σας διάθεση!

Read More

And More