Τι μπορούμε να κάνουμε όταν δεν λειτουργούν σωστά τα καλοριφέρ

Η θέρμανση του σπιτιού μας είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που μας απασχολούν κάθε χειμώνα. Επιλέξαμε την εταιρεία που θα μας προμηθεύσει το πετρέλαιο θέρμανσης, κάναμε την παραλαβή και ήρθε η ώρα να ανάψουμε τα καλοριφέρ.

Γιατί όμως δεν ζεσταίνουν τα σώματα; Αυτή είναι μια συχνή ερώτηση για ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των καλοριφέρ. Μιλήσα για αυτό με τον κ. Σωτήρη Παππά από την εταιρεία διανομής πετρελαίου Hellas Fuel, ο οποίος μας εξήγησε ποιες είναι βασικότερες αιτίες.

Το σώμα του καλοριφέρ είναι ζεστό στο κάτω μέρος και κρύο στο πάνω. Γιατί;
Μια από τις πιθανότερες αιτίες είναι πως δεν έχει γίνει εξαέρωση. Αυτό συμβαίνει όταν το σύστημα θέρμανσης είναι σταματημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν τεθεί ξανά σε λειτουργία ο αέρας συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος των σωμάτων. Κάνοντας εξαέρωση μπορεί να λυθεί το πρόβληματα.

Το σώμα του καλοριφέρ είναι ζεστό στο κάτω μέρος και κρύο στο πάνω. Σε τι οφείλεται;
Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε συσσώρευση αλάτων και βρωμιάς. Με την πάροδο των ετών, οξείδια του σιδήρου και βρωμιά επικάθονται στο κάτω μέρος των σωμάτων με αποτέλεσμα το νερό να δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει από κάτω προς τα πάνω. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει σωστός καθαρισμός των σωμάτων από τεχνικούς που ασχολούνται με την συντήρηση συστημάτων θέρμανσης.

Γιατί τα καλοριφέρ δεν ζεσταίνουν σε κανένα δωμάτιο;
Όταν δεν ζεσταίνει κάνενα σώμα είναι καλό να κάνετε ένα γενικό έλεγχο. Δηλαδή:

• Βεβαιωθείτε πως το σύστημα θέρμανσης είναι σε λειτουργία

• Ελέγξτε πως ο λέβητας και το σύστημα θέρμανσης τροφοδοτείται με ρεύμα και πως δεν έχει πέσει κάποια ασφάλεια

• Βεβαιωθείτε πως υπάρχει αρκετό πετρέλαιο

• Δείτε να πως δουλεύει ο θερμοστάτης

• Ελέγξτε την πίεση του δικτύου

Όλα τα σώματα ζεσταίνουν εκτός από ένα. Τι συμβαίνει;
Όταν όλα τα καλοριφέρ ζεσταίνουν εκτός από ένα, τότε μπορεί να μην εμποδίζεται η ροή ζεστού νερού προς το σώμα. Αρχικά βεβαιωθείτε πως οι βάνες είναι ανοιχτές. Δοκιμάστε να τις γυρίσετε αριστερόστροφα για να ανοίξουν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει κολλήσει η θερμοστατική βαλβίδα και ενώ από την ένδειξη θεωρούμε πως είναι ανοιχτή είναι πιθανό να έχει κολλήσει σε κλειστή θέση και να μην αφήνει το ζεστό νερό να περάσει.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως το σύστημα θέρμανσης για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να διατηρείται σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να αμελούμε την συντήρηση του καυστήρα και του λέβητα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε πως:

• η απώλεια καύσης είναι μικρότερη

• η κατανάλωση του πετρελαίου ελαττώνεται

• εκπέμπονται λιγότεροι ρύποι

• το σύστημα λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια

• μπορεί να ελεγχθεί το σύστημα αυτονομίας όταν πρόκειται για διαμερίσματα πολυκατοικιών

Για περισσότερες πληροφορίες για την συντήρηση καυστήρα και το πετρέλαιο θέρμανσης μπορείτε να καλέσετε στο 18210.

Read More

And More