Τρία λάθη που κάνουμε με τα φυτά μας και πρέπει να διορθώσουμε

Kαλωσορίζοντας σιγά σιγά τον Νοέμβριο περνάμε σε μια περίοδο που προετοιμάζει τα φυτά μας για την… χειμερία νάρκη. Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα θα σταματήσει η γοργή και ζωηρή ανάπτυξή τους και θα περάσουν στην φάση της συντήρησης, ελπίζοντας ότι θα “βγάλουν” τον χειμώνα και φέτος! Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, θα χρειαστεί φροντίδα και να τους παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να παραμείνουν ζωντανά τους επόμενους μήνες. Ξέρεις, λοιπόν, ποια μπορεί να είναι τα λάθη που κάνεις κατά καιρούς και έχουν επηρεάσει τα φυτά του σπιτιού σου;

Λάθος Νο1: Αγοράζεις ό,τι σου αρέσει

Σαφώς και τα φυτά που βάζουμε στον χώρο μας θέλουμε να μας ταιριάζουν αισθητικά και να ενσωματώνονται στο interior design μας, αλλά αυτός δεν θα έπρεπε να είναι ο βασικός γνώμονας όταν επιλέγουμε τα είδη που θα αγοράσουμε. Βλέπεις, μπορεί μια κέντια να είναι ιδανική για το σαλόνι σου, αλλά αν ο χώρος δεν συνοδεύεται από το αντίστοιχο φυσικό φως που χρειάζεται το συγκεκριμένο φυτό για να επιβιώσει, τότε κάτι έχει πάει στραβά. Επομένως, πρώτα χρειάζεται να ελέγξεις τις δυνατότητες του κάθε δωματίου (φωτεινότητα, υγρασία, ρεύματα αέρα) και έπειτα τις μοναδικές ανάγκες του κάθε φυτού. Η αντιστοίχηση αυτών των δύο πλευρών θα σε καθοδηγήσει στην σωστή επιλογή για το σπίτι σου!

 

Λάθος Νο2: Το νερό δεν είναι το μόνο σημαντικό

Όταν τα φύλλα ενός φυτού κιτρινίζουν ή τα κλωνάρια τους αρχίζουν να εμφανίζουν πτωτική τάση, μπορεί να συμβαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Σχεδόν όλοι, όμως, πιστεύουμε ότι για αυτήν την τροπή της κατάστασης φταίει η ξηρότητα, δηλαδή το γεγονός πως δεν τα έχουμε ποτίσει αρκετά. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσοι άλλοι λόγοι στους οποίους πιθανότατα οφείλεται αυτή η διάθεση των φυτών μας, που απλά ποτίζοντάς τα με περισσότερο νερό και σε πιο τακτικά χρονικά διαστήματα, ενδέχεται να μην τους προσφέρουμε κάτι παραπάνω ή ακόμη και να τους προκαλέσουμε μεγαλύτερη βλάβη. Γι’ αυτό και πρέπει να ελέγξουμε για κάθε πιθανή αιτία που έχει οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα!

 

Λάθος Νο3: Το πότισμα δεν είναι για όλα τα φυτά το ίδιο

Ανεξάρτητα από την εποχή, οι περισσότεροι από εμάς ορίζουμε έναν συγκεκριμένο ρυθμό ποτίσματος για το σύνολο των φυτών μας. Όταν είναι καλοκαίρι, αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι ανά εβδομάδα, ενώ τον χειμώνα αυτό μπορεί να γίνει πιο χαλαρό και να φτάνει ακόμη και τις δύο εβδομάδες ή και μήνα σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι ανάγκες του κάθε φυτού όμως είναι απολύτως εξατομικευμένες και επομένως δεν υπακούν στους ίδιους κανόνες! Άρα, ποτίζοντας ένα πουλί του παραδείσου στην ίδια συχνότητα με μια αλόη, κάνουμε ένα μεγάλο λάθος που θα στοιχίσει αργά ή γρήγορα την ζωή ενός από τα δύο φυτά μας. Γι’ αυτό και πρέπει να ορίζουμε διαφορετικό πρόγραμμα ποτίσματος για το κάθε φυτό!

Read More

And More