Waterproof: Πέντε εύκολοι, γρήγοροι και απλοί τρόποι να εξοικονομήσεις νερό στο σπίτι σου

Ενδεχομένως πολλοί να θεωρούν πως το interior design είναι ένα είδος πολυτελείας και να αντιμετωπίζουν την επιμέλεια του σπιτιού ως μια συνθήκη περιττή. Όταν μιλάμε, όμως, για το σπίτι μας, αναφερόμαστε σε έναν τρόπο ζωής, μιας και ο χώρος μας, η διαμόρφωσή του και η χρήση που του κάνουμε έρχονται σε πλήρη σύμπνοια με τον τρόπο σκέψης και δράσης μας. Είναι, με λίγα λόγια, υπόθεση νοοτροπίας! Ανάμεσα, λοιπόν, σε όσα κατηγοριοποιούνται ως interior είναι και… η οικιακή οικονομία. Άλλωστε, όλοι θέλουμε ένα σπίτι όμορφο, λειτουργικό, εύχρηστο και εύκολα διαχειρίσιμο. Την ίδια στιγμή, θέλουμε να είναι και ένας χώρος που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον! Πόσο εύκολο είναι, όμως, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ευθυγραμμίσουμε τον προσωπικό χώρο μας με το eco-friendly lifestyle; Πολύ εύκολο, αρκεί να αλλάξουμε μερικές από τις πιο επιβαρυντικές προς το περιβάλλον συνήθειές μας! Μάλιστα, μία από τις κυριότερες είναι η υπερβολική σπατάλη νερού!

Γι’ αυτό και παρακάτω θα δεις πέντε εύκολους, γρήγορους και απλούς τρόπους εξοικονόμησης νερού, που μπορούν να φέρουν δραματική αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους φυσικούς πόρους! Και, ναι, αυτό είναι ένα μάθημα home economics!

Κλείσε τις βρύσες σου

Είτε βουρτσίζεις τα δόντια σου, είτε πλένεις τα χέρια σου, το πρόσωπό σου ή κάνεις ντους και μπάνιο, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνεις το νερό να τρέχει. Ανάμεσα στο βρέξιμο και το ξέπλυμα, οι βρύσες πρέπει να παραμένουν κλειστές. Διαφορετικά, μιλάμε για τεράστια σπατάλη νερού, που μπορεί να φτάσει περίπου τα 7,5 lt ανά λεπτό!

Επισκεύασε τις πηγές διαρροής

Αν υπάρχει έστω και μία βρύση στο σπίτι που δεν κλείνει καλά και στάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να καταλήξει σε διαρροή έως και 75 lt την ημέρα! Τα πράγματα γίνονται δε πολύ χειρότερα, αν η διαρροή προέρχεται από το καζανάκι, όπου εκεί μιλάμε πλέον για σπατάλη ύψους 760 lt την ημέρα! Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πόσο αναγκαίο είναι να επισκευάσεις οποιαδήποτε βλάβη στις βρύσες σου!

Γέμισε τα πλυντήριά σου

Είτε πρόκειται για το πλυντήριο ρούχων, είτε για το πιάτων, πάντως αυτές οι “βαριές” ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν (και σπαταλούν) τεράστιες ποσότητες νερού. Γι’ αυτό και είναι πάντα προτιμότερο να τις βάζουμε σε λειτουργία μόνο όταν ο κάδος τους γεμίζει με ρούχα ή πιάτα και όχι όταν είναι μισοάδειοι!

Σύλλεξε και επαναχρησιμοποίησε το νερό

Υπάρχουν κάποιες ποσότητες νερού, που πολύ εύκολα μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις. Για παράδειγμα, το νερό με το οποίο πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου, θα μπορούσες να το συλλέγεις σε μια λεκάνη και έπειτα να το χρησιμοποιείς για το πότισμα των φυτών σου ή ακόμη και για το πλύσιμο της βεράντας!

Άλλαξε τον τρόπο που πλένεις τα πιάτα

Πολλοί συνηθίζουν να ανοίγουν τη βρύση και να αφήνουν το νερό να τρέχει για όση ώρα πλένουν τα πιάτα. Γιατί, όμως, να μην γεμίσεις τον νεροχύτη με νερό, ώστε να βουτάς τα πιάτα για να βραχούν πριν τα σαπουνίσεις και έπειτα, αφού έχεις σφουγγαρίσει όλα τα δοχεία να τα ξεπλύνεις με τρεχούμενο νερό;

Read More

And More