We will always have plants: 10 φυτά που θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου

Εννοείται πως μιλάμε για την μεγαλύτερη και ραγδαία αναπτυσσόμενη τάση στην διακόσμηση, που όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να “ξεπεραστεί” μέσα στα επόμενα χρόνια! Ακόμη, όμως και αν αύριο βγουν όλοι οι interior designers και σου πουν πως τα φυτά εσωτερικού χώρου θεωρούνται πια “passé”, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μπορέσεις να αποχωριστείς αυτό το τεράστιο… κεφάλαιο του σπιτιού σου! Διότι, τα φυτά πέρα από την αισθητική επιρροή που ασκούν στην διακόσμησή σου, ταυτόχρονα είναι και πρώτης τάξεως… ιονιστές για τους -κλειστούς- εσωτερικούς χώρους. Και με πιο απλά λόγια, τα φυτά έχουν την μαγική ικανότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα! Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί και από μια εμβληματική έρευνα της NASA, που διενεργήθηκε το μακρινό 1989, ορισμένες ποικιλίες φυτών λειτουργούν ως φυσικοί καθαριστές του αέρα! Επιπλέον, σύμφωνα με πιο πρόσφατη μελέτη από τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Κηπουρικής Επιστήμης (American Society for Horticultural Science), κάποιοι τύποι φυτών μπορούν να εξαλείψουν το όζον από την ατμόσφαιρα, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους.

Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως αυτά τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέεις από χημικά στοιχεία, όπως ο καπνός του τσιγάρου, τα καθαριστικά, τα πλαστικά αντικείμενα, αλλά και από το χρώμα των τοίχων, αφού “διαλύουν” την τοξικότητα και… διώχνουν την χημεία από τα δωμάτια, φρεσκάροντας τον αέρα και προσφέροντάς σου καθαρό οξυγόνο.

Ποια είναι αυτά; Ρίξε μια ματιά παρακάτω στα πιο “καθαριστικά” φυτά εσωτερικού χώρου!

Αγλαόνημα

Πέρα από την εντυπωσιακή εμφάνισή του, το αγλαόνημα απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου στον αέρα, ενώ ταυτόχρονα “απορροφά” τους χημικούς ρύπους, όπως η φορμαλδεΰδη και το βενζόλιο.

Αλόη

Διάσημη για τις ιαματικές δράσεις της, η αλόη είναι επίσης ικανή να αφαιρέσει την φορμαλδεΰδη από τον αέρα, αλλά και να δείχνει chic και stylish στον χώρο.

Μπαμπού

Για όποιον αγαπάει το feng shui, το μπαμπού είναι ένα διάσημο ζεν φυτό που φέρνει καλή τύχη. Για όλους τους υπόλοιπους, πάντως, είναι το στιλάτο φυτό που υγραίνει την ατμόσφαιρα!

Δράκαινα (Fragrans)

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά την ίδια στιγμή η δράκαινα κάνει εξαιρετική δουλειά και ως καθαριστής του αέρα, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει τεράστιες απαιτήσεις, όπως πολύ φως και συχνό πότισμα.

Δράκαινα (Μαρτζινάτα)

Η πιο ντελικάτη εκδοχή της δράκαινας έχει πιο λεπτό και “αιχμηρό” φύλλωμα, αλλά διαθέτει τις ίδιες καθαριστικές ιδιότητες, αφού μειώνει τα επίπεδα βενζολίου, φορμαλδεΰδης, ξυλόλιου και τολουόλιου στην ατμόσφαιρα.

 

Φτέρη


Η φτέρη θεωρείται ένα από τα καλύτερα καθαριστικά φυτά, χάρη στην ικανότητά της να λειτουργεί ως φυσικό υγραντήρας, αλλά και να αφαιρεί την φορμαλδεΰδη από τον αέρα.

 

Αγγλικός κισσός


Ένα iconic αναρριχητικό φυτό, ο κισσός είναι ιδανικός για το σπίτι ενός καπνιστή, αφού αφαιρεί τα χημικά του τσιγάρου από τον αέρα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα τοξικά αέρια που εντοπίζονται στα καθαριστικά χώρου και τα εντομοκτόνα. Μάλιστα, πολλές φορές συνιστάται για όσους έχουν αλλεργίες ή και άσθμα.

 

Φίκος λυράτα


Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου, ο φίκος είναι γνωστός και για την ιδιότητά του να απομακρύνει τις τοξίνες από τον αέρα.

 

Σανσεβιέρια


Έχει εξωτική όψη, είναι ανθεκτική στον χαμηλό φωτισμό και δεν χρειάζεται πολύ συχνό πότισμα ή μεγάλες ποσότητες νερού. Επίσης, η σανσεβιέρια είναι “μαγική” στην αντιμετώπιση των χημικών της ατμόσφιαρας!

 

Σπαθίφυλλο


Πέρα από τα πολύ εντυπωσιακά φύλλα του, το σπαθίφυλλο διαθέτει και πανέμορφα λευκά άνθη. Πέρα, όμως, από την εμφάνισή του, έχει ταυτιστεί με την απομάκρυνση τοξικών αερίων, όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και το μονοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Read More

And More