Χαλιά και κιλίμια: Ένας mini οδηγός για την ιδανική αγορά που ταιριάζει στο σπίτι σου

Το ξέρω, μπορεί να μην σου φαίνεται ιδανική περίοδος για να μιλήσουμε για χαλιά, μοκέτες και κιλίμια, αλλά δύο πράγματα ισχύουν αυτή τη στιγμή. Πρώτον, εφόσον έχεις επιστρέψει από τις διακοπές σου, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να αρχίσεις να προγραμματίζεις τις αγορές που θα κάνεις το ερχόμενο φθινόπωρο, ώστε να ανανεώσεις τη διακόσμηση και το σπίτι σου συνολικά. Δεύτερον, επειδή είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει πως το σπίτι είναι εντελώς απογυμνωμένο από χαλιά, αφού τα εποχιακά στρωσίδια είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας! Γι’ αυτό, λοιπόν, και θεωρώ πως καλό είναι να καλύψουμε και αυτό το κεφάλαιο του interior design, μιας και τα χαλιά μας είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που θέτουν τη βάση για τη διακόσμηση ενός χώρου! Ποια είναι, λοιπόν, τα στοιχεία που πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου πριν προχωρήσεις στην επόμενη αγορά χαλιού;

Ας ξεκινήσω, λέγοντας πως τα χαλιά είναι η… κόλλα για κάθε σπίτι. Τι εννοώ; Πως το στοιχείο που θα επιλέξεις να στρώσεις στα δάπεδά σου είναι και εκείνο που θα ενώσει οπτικά και αισθητικά όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του χώρου! Επιπλέον, είναι εκείνο που θα δώσει μεγαλύτερη “ζεστασιά” και φιλόξενη αύρα στο σπίτι, κάνοντάς το… σπιτικό! Παρ’ όλα αυτά, ο περισσότερος κόσμος δυσκολεύεται όταν έρχεται αντιμέτωπος με την αγορά ενός χαλιού, κάνοντας συχνά μερικά από τα πιο κοινά λάθη της διακόσμησης, ενώ πάντοτε θα δυσκολεύεται να επενδύσει τα χρήματά του σε ένα χαλί -γιατί, δυστυχώς, τα κιλίμια και οι στρώσεις δεν είναι φθηνό “σπορ”.

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις έναν σύντομο οδηγό για τα χαλιά σου, ώστε να είσαι προετοιμασμένη την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να τα αλλάξεις!

Το μέγεθος… μετράει

Το πιο κοινό λάθος στην αγορά ενός χαλιού είναι το ακατάλληλο μέγεθός του. Βλέπεις, ο άτυπος κανόνας λέει πως το χαλί θα πρέπει να καλύπτει μεγάλη έκταση του χώρου και να πατιέται τουλάχιστον από ένα μέρος των επίπλων. Διαφορετικά, χαλάει η συμμετρία του δωματίου, το οποίο τείνει να μοιάζει μικρότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αν, ωστόσο, το μέγεθος συνοδεύεται και από αυξημένη τιμή, τότε μπορείς να αποκτήσεις το χαλί που ερωτεύτηκες σε μικρότερη διάσταση (άρα και πιο οικονομική) και να το τοποθετήσεις πάνω από ένα φθηνότερο, μεγαλύτερο και λιγότερο εντυπωσιακό, κάνοντας το επιθυμητό layering.

Σκέψου τα… βαρέα και ανθυγιεινά

Κάθε χαλί θα πρέπει να ταιριάζει όχι μόνο αισθητικά, αλλά και κατασκευαστικά στον εκάστοτε χώρο για τον οποίο προορίζεται! Αυτό σημαίνει πως το πέλος, αλλά και το υλικό από το οποίο αποτελείται θα πρέπει να είναι σε σύμπνοια με τη χρήση που πρόκειται να γίνει. Γι’ αυτό και το χαλί που θα κοσμήσει το χωλ, το φουαγιέ και τον διάδρομο του σπιτιού θα χρειαστεί να έχει χαμηλό πέλος για να καθαρίζεται πιο εύκολα, αλλά να είναι και πιο ανθεκτικό, μιας και πατιέται καθημερινά πολλές φορές. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει για την κουζίνα και το μπάνιο, όπου το χαρτί έρχεται αντιμέτωπο με μπόλικη υγρασία, ενώ η τραπεζαρία, το σαλόνι και τα υπνοδωμάτια μπορούν να υποστηρίξουν τις πιο φίνες και fluffy υφές!

Ο καθαρισμός είναι… αρχοντιά

Επειδή, όμως, η αρχοντιά είναι βαρύ φορτίο, πρέπει να προνοήσεις για την καθαριότητα των χαλιών σου! Βλέπεις, ανάλογα με το χρώμα και το pattern τους, τα χαλιά σου μπορούν να αντέξουν για μεγαλύτερα διαστήματα ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Για παράδειγμα, στην κουζίνα αξίζει να επενδύσεις σε ένα κιλίμι με αρκετές αποχρώσεις, ώστε με τον καιρό οι λεκέδες να “αποδυναμώνονται” και να “ενσωματώνονται” στο εκάστοτε μοτίβο. Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλέπεις τον -τουλάχιστον- ετήσιο καθαρισμό τους από επαγγελματίες.

Η παλαιότητα κάνει… τη διαφορά

Επιλέγοντας ένα vintage χαλί ή κιλίμι, τότε σίγουρα επενδύεις σε δύο αξίες: πρώτον στην οικολογική συνείδηση, μιας και ανακυκλώνεις ένα αντικείμενο, και δεύτερον στον ανθεκτικό χαρακτήρα, μιας και ο τρόπος παραγωγής χαλιών πριν τη μαζική κατασκευή τους ήταν αφιερωμένος στην αντοχή. Ένα vintage χαλί, όμως, είναι και πολύ πιο ακριβό από ένα καινούριο που μπορείς να προμηθευτείς από τα καταστήματα αυτή τη στιγμή. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι που θα χρειαστεί να ερευνήσεις σε βάθος και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές σου!

Read More

And More