Χρώμα: Πώς να το βάλεις στο σπίτι για να… εμπλουτίσεις τη ζωή σου

Θέλεις να προσθέσεις χρώμα στο σπίτι σου, αλλά δεν ξέρεις τι να διαλέξεις; Φοβάσαι ότι μια έντονη απόχρωση μπορεί να “κλείσει” το χώρο -που είναι και ελαφρώς περιορισμένος; Γνωρίζεις πολύ καλά ότι το χρώμα έχει τη μαγική ικανότητα να αλλάζει τη διάθεση, αλλά και να μεταβάλει πλήρως την εικόνα του δωματίου στο οποίο το προσθέτεις! Αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βάψουν τους τοίχους του σπιτιού τους, θεωρώντας ότι μπορεί να τους “κουράσει” ή να το μετανιώσουν γρήγορα. Στην πραγματικότητα, όμως, με την κατάλληλη επιλογή για το στυλ και το γούστο σου, είναι εύκολο να ενσωματώσεις ένα νέο χρωματισμό στο χώρο, ο οποίος θα ανανεώσει την αίσθηση που σου αφήνει η διακόσμησή σου, αλλά χωρίς να αισθάνεσαι ότι έχεις κάνει μια μεγάλη παρέμβαση!

Δες παρακάτω τι πρέπει να προσέξεις και πώς να ενσωματώσεις το χρώμα στο σπίτι σου!


Το κατάλληλο χρώμα στο… κατάλληλο σημείο

Δεν υπάρχει λόγος να το πολυσκέφτεσαι! Αρκεί να καταλήξεις στο αγαπημένο σου χρώμα! Εκείνο που προσωπικά προτιμάς και όχι κάποιο που σου “επιβάλλεται” από τις εκάστοτε τάσεις του interior design! Ωραία ως εδώ, τώρα πρέπει να εντοπίσεις τον τοίχο που θα αποτελέσει τον… καμβά σου! Αν είσαι άνθρωπος που φοβάται τις αλλαγές, μάλλον θα πρέπει η έκταση που θα επιλέξεις να είναι μικρή, ώστε να μην σε αποθαρρύνει η έντονη διαφορά σε σχέση με αυτό που έχεις συνηθίσει!

Η έκταση που θα επιλέξεις να χρωματίσεις

Επόμενο βήμα είναι να “τεστάρεις” το χρώμα που διάλεξες στο χώρο σου! Σε αυτό το στάδιο πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, ότι αυτό που βλέπεις στο χαρτί ή με μια μικρή πινελιά στον τοίχο, δεν είναι το αποτέλεσμα που θα έχεις τελικά. Δηλαδή, όσο ωραία ιδέα και αν ακούγεται να έχεις έναν dusty pink τοίχο στο υπνοδωμάτιο, σκέψου το συνολικά: μία μεγάλη έκταση σε ροζ απόχρωση (όσο και αν την αγαπάς) στο τέλος της ημέρας μάλλον θα σου δίνει την εντύπωση ότι ζεις στο σπίτι της… Barbie! Σε αυτή την περίπτωση, ίσως καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσεις διακοσμητικά και υφάσματα στην απόχρωση που λατρεύεις και για τον τοίχο να επιλέξεις κάτι λιγότερο “παρεμβατικό”. Ακόμη, όμως, και αν είσαι πεπεισμένη ότι δεν θα έχεις πρόβλημα, ούτε θα αλλάξεις γνώμη στην πορεία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικούς τόνους του χρώματος που έχεις επιλέξει, ώστε να “παίξεις” με τις υφές και τις σκιάσεις του!

Μικρότερες χρωματικές “παρεμβάσεις”

Κάτι άλλο που μπορεί να σου χρησιμεύσει στην περίπτωση που δεν είσαι έτοιμη να προχωρήσεις σε μια “θαρραλέα” αλλαγή είναι να μην “κινηθείς” απευθείας στους τοίχους, αλλά να “παίξεις” περισσότερο με τη διακόσμησή σου, ώστε να δώσεις ζωντάνια και ενέργεια μέσα από μικρότερες επιφάνειες. Δες το σαν ένα μικρό τεστ, για να καταλάβεις πόση… αντοχή έχεις στο χρώμα! Οι πίνακες, τα υφάσματα των επίπλων, τα διακοσμητικά μαξιλάρια, μερικά βάζα, όλα είναι αντικείμενα που μπορείς να επιλέξεις να έχουν έντονη απόχρωση, ώστε να πειραματιστείς και ίσως να προετοιμαστείς για κάτι πιο… δραστικό!

Διάλεξε ανοιχτές και “χαρωπές” αποχρώσεις

Το μαύρο και το λευκό είναι οι σταθερές, κλασικές και διαχρονικές αξίες, αλλά δυστυχώς δεν είναι… χρώματα! Όταν πρόκειται να βάλεις χρώμα στο σπίτι, οι επιλογές σου πρέπει να αφορούν διαφορετικές αποχρώσεις από τις πολύ βασικές. Επίσης, εκείνο που χρειάζεται είναι να αντιμετωπίσεις τους χώρους σαν μια ευκαιρία να “ανέβει” η διάθεσή σου! Χρησιμοποιώντας βαρείς και βαθείς τόνους, θα φέρεις περισσότερο… σκοτάδι απ’ ό,τι ίσως να ήθελες και δεν θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην χρησιμοποιείς κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο σε μεγάλη έκταση

Αν το καλοσκεφτείς, οι μεγαλύτερες αλυσίδες fast food χρησιμοποιούν ακριβώς αυτές τις αποχρώσεις και μάλιστα καθόλου τυχαία! Σύμφωνα με έρευνες τα συγκεκριμένα χρώματα έχουν την ικανότητα να προκαλούν… πείνα και να ανοίγουν την όρεξη! Σκέψου, λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί αν το σαλόνι σου κυριαρχείται από ένα έντονο πορτοκαλί!

Κάνε σωστούς συνδυασμούς

Από τη στιγμή που έχεις συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι θα χρωματίσεις το χώρο σου -όπως και αν το κάνεις, είτε βάφοντας τους τοίχους ή επιλέγοντας χρωματιστά αντικείμενα- θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση στους συνδυασμούς που θα κάνεις! Πλάι σε ένα έντονο χρώμα μπορείς να “κολλήσεις” μια γήινη απόχρωση ή να “παίξεις” με έναν πιο απαλό τόνο του ίδιου χρώματος. Έτσι θα καταφέρεις να αναδείξεις τις επιλογές σου και να φέρεις ισορροπία στο σπίτι!

Read More

And More