Τα lofts έχουν κάτι το μαγνητικό. Ψηλά ταβάνια, τεράστια παράθυρα, ανοιχτούς χώρους που μοιάζουν να σου λένε «εδώ μπορείς να είσαι ο εαυτός σου». Μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια που δε ξέρουν όλοι: δεν είναι όλα τα loft ίδια. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες, τα hard και τα soft lofts, και η επιλογή σου επηρεάζει όχι μόνο το στυλ διακόσμησης αλλά και την καθημερινότητά σου. Αν αναρωτιέσαι ποιο σου ταιριάζει και πώς να το κάνεις να νιώσει πραγματικά σαν “σπίτι“, διάβασε παρακάτω. Έχω να σου πω πολλά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Hard Loft: Ο αυθεντικός χαρακτήρας
Αν θες ένα χώρο που να κουβαλά ιστορία, τότε μάλλον σε τραβάει το hard loft. Μιλάμε για πρώην βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες ή εργοστάσια, που μετατράπηκαν σε κατοικίες χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους. Θα βρεις εκτεθειμένα τούβλα, ορατούς αεραγωγούς, πατώματα από σκυρόδεμα και ίσως έναν παλιό ανελκυστήρα φορτίου που πια δεν χρησιμοποιείται αλλά στέκει εκεί για να σου θυμίζει από πού ξεκίνησε το κτίριο.
Αυτό το είδος χώρου σου δίνει τεράστιες δυνατότητες, αλλά και κάποιες προκλήσεις. Η ανοιχτή του διάταξη απαιτεί πιο προσεκτικό σχεδιασμό, ενώ η αίσθηση ψυχρότητας που εκπέμπει το σκυρόδεμα και τα μέταλλα θέλει έξυπνες πινελιές για να μαλακώσει. Πες ναι σε μεγάλα χαλιά, έπιπλα από ζεστό ξύλο, υφάσματα με υφή και χρώματα που δίνουν ζωή. Ένα μεγάλο έργο τέχνης ή μια υφασμάτινη ταπισερί στον τοίχο μπορούν να κάνουν θαύματα.
Soft Loft: Το industrial του σήμερα
Το soft loft, από την άλλη, είναι μια πιο «σύγχρονη» ερμηνεία του loft. Είναι σχεδιασμένο εξ αρχής ως κατοικία, αλλά με αισθητική που παραπέμπει στο industrial. Μπορεί να βρεις ψεύτικα τούβλα, ψηλά ταβάνια και έναν πιο διαχωρισμένο χώρο, αλλά με μεγαλύτερη λειτουργικότητα. Το soft loft είναι πιο “εύκολο” για να το ζήσεις, αφού προσφέρει συχνά ανέσεις όπως κοινόχρηστα γυμναστήρια, πισίνες ή και παρκινγκ που δεν τα βρίσκεις εύκολα σε ένα αυθεντικό hard loft. Στη διακόσμηση έχεις μεγαλύτερη ελευθερία. Δε χρειάζεται να «ζεστάνεις» τον χώρο, γιατί ήδη έχει μια πιο cozy ατμόσφαιρα. Αντιθέτως, μπορείς να φλερτάρεις με το industrial στυλ και να φέρεις μέσα σίδερο, τσιμέντο και ακατέργαστα υλικά, χωρίς να φοβάσαι ότι θα γίνεις ψυχρός. Παίξε με τον φωτισμό, βάλε μίνιμαλ έπιπλα, δούλεψε με αντίθεση σε υφές και δώσε στον χώρο χαρακτήρα με το προσωπικό σου γούστο.
Διαλέγεις χώρο ή ιστορία;
Η επιλογή ανάμεσα σε hard και soft loft δεν έχει σωστό ή λάθος. Είναι περισσότερο θέμα προτεραιοτήτων. Αν σε συγκινεί η αυθεντικότητα, αν σου αρέσουν οι χώροι που «μιλάνε», τότε ένα hard loft μπορεί να είναι το κατάλληλο. Αν προτιμάς άνεση, ενεργειακή απόδοση και ευκολίες, το soft loft θα σε βολέψει καλύτερα. Το σημαντικό είναι να ξέρεις τι ζητάς. Μην παρασυρθείς μόνο από την εικόνα, σκέψου πώς ζεις την καθημερινότητά σου.
Επίσης, έχε στο μυαλό σου και την τοποθεσία. Τα hard lofts βρίσκονται συνήθως σε παλιότερες γειτονιές που αρχίζουν να αναβαθμίζονται και να αποκτούν νέο ενδιαφέρον, ενώ τα soft lofts χτίζονται κυρίως σε πιο οργανωμένες, σύγχρονες περιοχές, όπου τα ενοίκια είναι συνήθως πιο υψηλά. Αντίθετα, τα soft lofts χτίζονται κυρίως σε νεόδμητα συγκροτήματα και περιοχές που έχουν πιο οργανωμένη πολεοδομία και συχνά υψηλότερα ενοίκια. Αν σου αρέσει να περπατάς σε γειτονιές με παρελθόν και να ζεις σε έναν χώρο με «ψυχή», το hard loft είναι για σένα. Αν προτιμάς έναν πιο ασφαλή, σύγχρονο και πρακτικό χώρο, τότε το soft loft μπορεί να σου ταιριάξει περισσότερο.
Όποιο κι αν διαλέξεις, το loft δεν είναι απλώς ένα είδος κατοικίας. Είναι στάση ζωής. Σε προκαλεί να είσαι δημιουργικός, να πειραματιστείς, να κάνεις τον χώρο να μιλάει για σένα. Και αυτό, πίστεψέ με, είναι η πιο όμορφη πρόκληση της διακόσμησης.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ