Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση του σπιτιού μας

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στη διακόσμηση για να αντιληφθείς ότι κάτι δεν σου πάει καλά στο χώρο σου. Απλά το νιώθεις. Κάτι δεν σου κολλάει στο μάτι ή στο feeling, κάτι σε ενοχλεί, και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε σήμερα.

Παρακάτω θα βρεις τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε συνήθως στη διακόσμηση. Ίσως να είναι ένα από αυτά. Διόρθωσέ το και απόλαυσε το χώρο σου… Γιατί το σπίτι μας είναι το “καταφύγιό” μας και επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία και τη διάθεσή μας.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΛΑΘΗ

-Μήπως το έχεις παρακάνει;
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε γίνει μάρτυρες “πνιγμένων” σπιτιών. Πολλά έπιπλα, πολλά διακοσμητικά, πολλά πράγματα γενικώς και ο χώρος ασφυκτιά. Καταλαβαίνεις πως αυτό είναι σχεδόν καταστροφικό και αποπνικτικό αν το σπίτι είναι μικρό και έχουμε προσπαθήσει να στριμώξουμε εκεί ό,τι έχουμε και δεν έχουμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με το να πετάμε πράγματα, αλλά με το να κρατάμε. Παλιές καταβολές που κουβαλάμε… μαζί με τραπεζάκια, φωτιστικά, διακοσμητικά πραγματάκια. Χάρισέ τα, θα δώσεις χαρά. Και ο χώρος σου θα πάρει ανάσα. Το ίδιο κι εσύ.

-Η αρχοντιά δεν θέλει υπερβολές
Το μοντέρνο ύφος, δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο. Απλά πολλοί πιστεύουν ακόμη πως τα βαριά ξύλινα έπιπλα είναι αρχοντιά. Ένα όμορφο παλιό κομμάτι ανάμεσα σε πιο εύχρηστα και λιγότερο στημένα έπιπλα μπορεί να κάνει τη διαφορά και να φανεί η αξία και η ομορφιά του. Ένας ισορροπημένος συνδυασμός λοιπόν είναι η καλύτερη λύση αποφεύγοντας τους πολύ φορτωμένους χώρους με βαριά έπιπλα. Ένα mix & match. Μια ισορροπία, ναι;

-Προσοχή στα χρώματα
Μπορεί να αγαπάς το χρώμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις το σπίτι σου πολύχρωμο. Μερικές φορές μας παρασύρει ο ενθουσιασμός και κάνουμε υπερβολές. Με τα χρώματα που θα βάψεις το σπίτι σου, θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Αρκετοί κάνουν λάθη με τα χρώματα που χρησιμοποιούν σε όλο το σπίτι. Πιστεύουν πως κάνουν τα σπίτια τους πιο μοντέρνα, το γεμίζουν με φανταχτερά χρώματα και στην πορεία καταντάει κουραστικό στην καλύτερη, ενοχλητικό στη χειρότερη. Πολλοί αλλάζουν και χρώμα σε κάθε δωμάτιο.
Αν θέλεις ένα ζωντανό χρώμα να δώσει τύπο στο χώρο του, αυτό πρέπει να είναι ένα και μόνο ένα, π.χ. κόκκινο ή πορτοκαλί ή τιρκουάζ, το οποίο θα τοποθετηθεί σε κάποιες εσοχές και σε κάποιους από τους τοίχους του σπιτιού, συνήθως αντικριστά διαγώνια. Αυτό μετά μπορεί να συνδυαστεί πια με χαμηλότερης τονικότητας απαλότερα γκρι και λευκά.

-Το απόλυτο λευκό
Εδώ πήγαμε στο άλλο άκρο. Έχουμε δει περιπτώσεις με κατάλευκους, σχεδόν νοσοκομειακούς χώρους. Ενώ είναι πολύ φίνο ένα λευκό αποτέλεσμα, η αβίαστη λύση του κατάλευκου σε όλα: τοίχους, έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες είναι μια πολύ εύκολη λύση. Το ενδιαφέρον θα ήταν, μέσα στο λευκό που θα κυριαρχεί, να υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία, όπως αντικείμενα ή πίνακες με χρώμα, παράξενα έντονα γλυπτά και ένα – δυο σκουρότερα έπιπλα τα οποία θα συνδυάζονται με επίσης σκουρότερα αντικείμενα, για αντίθεση.

Τέσσερα βασικά λάθη που καλό είναι να αποφύγεις ώστε ο χώρος σου να αποπνέει αρμονία και καλό γούστο. Οι υπερβολές όπως κατάλαβες μόνο προβλήματα δημιουργούν. Το παν λοιπόν είναι η λειτουργικότητα και η ισορροπία.

Read More

And More