Connecticut Residence: Η εμβληματική μονοκατοικία που καταφέρνει να… εσωκλείσει μια λίμνη!

Connecticut Residence: Η εμβληματική μονοκατοικία που καταφέρνει να… εσωκλείσει μια λίμνη! | tlife.gr

Είχες σκεφτεί ποτέ πως ένα σπίτι μπορεί να ενωθεί με το υγρό στοιχείο; Και όμως, μια οικογένεια από το Κονέκτικατ θέλησε να κάνει αυτή την επιθυμία της πραγματικότητα και για το σκοπό αυτό “στρατολόγησε” το αρχιτεκτονικό γραφείο Cutler Anderson Architects από την Ουάσινγκτον για να φέρει εις πέρας το εκπληκτικό project! Και ω του θαύματος, η Connecticut Residence είναι γεγονός και πρόκειται για μία απαράμιλλης αισθητικής μονοκατοικία που… περικλείει μια λίμνη! Άλλωστε, στόχος υπήρξε από την αρχή η τοποθέτηση του σπιτιού με τέτοιο τρόπο, ώστε να πλαισιώνει τα νερά της ατμοσφαιρικής λίμνης, αλλά και να ενσωματώνεται στο δασώδες περιβάλλον της περιοχής!

Η εν λόγω λίμνη, όπως καταλαβαίνουμε, υπήρξε και η μεγαλύτερη πρόκληση για τη σχεδιαστική ομάδα, που δεν έχασε χρόνο και σύντομα βρήκε τη λύση: το σπίτι δεν θα είναι ένα “παραδοσιακό” οικοδόμημα, αλλά ένα τρίπτυχο κτισμάτων, καθένα εκ των οποίων θα βρίσκεται σε διαφορετική πλευρά των νερών και θα επιτελεί ένα διαφορετικό ρόλο ως χώρος! Επιπλέον, ολόκληρο το κτίριο χτίστηκε με οριζόντιες ξύλινες πλάκες, ώστε να ενσωματώνεται στο φυσικό περιβάλλον, ενώ πολλοί τοίχοι αντικαταστάθηκαν από πελώριες τζαμαρίες, που προσφέρουν μοναδική θέα στο γύρω χώρο!

“Ο σχεδιασμός επιχειρεί να ενώσει το σπίτι και τη λίμνη σε μία… οντότητα” εξηγεί η σχεδιαστική ομάδα και συνεχίζει: “Η μεγάλη λίμνη λειτουργεί ως κομβικό σημείο για τους ιδιοκτήτες της οικίας και πλέον εισάγει στη ζωή των ιδιοκτητών τα πουλιά, τα ψάρια, τα αμφίβια και τους υπόλοιπους υδρόβιους οργανισμούς που κατοικούν εκεί στη ζωή των ιδιοκτητών”. Βάσει της φυσικής τοπογραφίας και των γεωλογικών συνθηκών, που προσφέρουν ένα κεκλιμένο έδαφος, η εντυπωσιακή μονοκατοικία διαθέτει κάποια υπερυψωμένα τμήματα, ώστε όλοι οι χώροι της να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Επιπλέον, διάδρομοι και γεφυράκια κατασκευάστηκαν σε αρκετά σημεία, ώστε να λειτουργούν ως είσοδοι στο σπίτι, “παρακάμπτοντας” τα φυσικά στοιχεία.

Από την κεντρική είσοδο του σπιτιού, εκτείνονται οι κεντρικοί κοινόχρηστοι χώροι, με την κουζίνα, το βασικό σαλόνι, το family room και την τραπεζαρία να “απασχολούν” τη βασική έκτασή τους, ενώ οι υπερμεγέθεις τζαμαρίες αφήνουν το φυσικό φως να διαχέεται σε κάθε γωνιά τους. Οι βεράντες γύρω τους προσφέρουν άμεση πρόσβαση στο φυσικό τοπίο, δίνοντας την αίσθηση πως πρόκειται για μια συνέχεια στο περιβάλλον.

Στο δεύτερο κτίριο της Connecticut Residence βρίσκονται τα τρία υπνοδωμάτια, διαθέτοντας όλα τους ενσωματωμένα ιδιωτικά μπάνια. Οι μικρές είσοδοι και οι διάδρομοι που έχουν δημιουργηθεί γύρω τους, κάνουν λειτουργική την πρόσβαση σε αυτά, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνουν την ιδιωτικότητα που είναι απαραίτητη. Κάθε δωμάτιο δε, έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να “ενώνεται” με το περιβάλλον, με τις τζαμαρίες να προεκτείνονται από τη βασική δομή και να είναι υπερυψωμένες πάνω από τη λίμνη, προκαλώντας δέος στην όψη τους!

Τέλος, το τρίτο κτίριο περιλαμβάνει τα δύο επιπλέον υπνοδωμάτια, καθώς και το γκαράζ της κατοικίας. Η πρόσβαση έχει σχεδιαστεί να βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, πλάι στο σπίτι, ενώ και εδώ οι “γυάλινοι” τοίχοι προσφέρουν απίθανη θέα στο δάσος και τη λίμνη. Στο interior design, η χρωματική παλέτα υιοθετεί τους γήινους και ουδέτερους χώρους, δίνοντας έμφαση στα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο που επενδύει εσωτερικά και εξωτερικά το κτίσμα, ενώ και η πέτρα που έχει εγκατασταθεί στα δάπεδα συμβάλλει στην αίσθηση πως η μονοκατοικία ενσωματώνεται στο φυσικό περιβάλλον.

READ more