Ένα Bauhaus λεωφορείο γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της εμβληματικής σχολής!

Για την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση του Bauhaus, της πιο επιδραστικής σχολής τεχνών και design στην ιστορία, η κολεκτίβα Savvy Contemporary σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Van Bo Le-Mentzel δημιούργησε το Bauhaus λεωφορείο! Το μόλις 15 τ.μ. κινητό όχημα που έχει σχεδιαστεί ως πιστό αντίγραφο της σχολής του Dessau έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του από την πόλη που “γέννησε” το κίνημα με στόχο να επισκεφτεί συνολικά τέσσερις πόλεις σε 10 μήνες. Το installation-project, που είναι μια πρωτοβουλία της Savvy Contemporary, ονομάστηκε Spinning Triangles, ενώ το εμβληματικό λεωφορείο πήρε τον τίτλο Wohnmaschine, που σημαίνει στα γερμανικά “οικιακή μηχανή”. Στόχος του εγχειρήματος είναι να… ξεμάθει ο κόσμος τις πρακτικές της σχολής που εστιάζουν αποκλειστικά στην Ευρώπη.

Το λεωφορείο σχεδιάστηκε με βάση το iconic εργαστήρι που βρίσκεται στο κτίριο του Bauhaus στο Dessau, το οποίο δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή και διευθυντή της σχολής, Walter Gropius, το 1919. Μάλιστα, ο τρόπος που σχεδιάστηκε και χτίστηκε το εμβληματικό κτίριο είχε στόχο να ενσαρκώσει τις αρχές και τις αξίες του κινήματος. Έτσι, και το Wohnmaschine διαθέτει τα ίδια παράθυρα με το μεταλλικό πλέγμα, τα οποία “τυλίγουν” το κτίριο, καθώς και το διάσημο lettering με την ονομασία της σχολής στην μια πλευρά του.

Στο εσωτερικό του,το λεωφορείο θυμίζει ένα μικρό διαμέρισμα, περιλαμβάνοντας έναν εκθεσιακό χώρο που θα φιλοξενεί εγκαταστάσεις και workshops, καθώς και ένα δωμάτιο γεμάτο με βιβλία που θα μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες, καθώς διαβάζουν για την ιστορία και την κληρονομιά του Bauhaus! Το ταξίδι του installation Spinning Triangles ξεκινά από το in Dessau για να μεταφερθεί στο Βερολίνο και από εκεί στην Kinshasa του Κονγκό και τέλος στο Hong Kong.

Read More

And More