Flaine ski resort: Το εμβληματικό κτίριο στις γαλλικές Άλπεις και η contemporary ανακαίνισή του

Flaine ski resort: Το εμβληματικό κτίριο στις γαλλικές Άλπεις και η contemporary ανακαίνισή του | tlife.gr

Σε ένα από τα πιο διάσημα, εμβληματικά και πολυσυζητημένα κτίρια των γαλλικών Άλπεων, το Flaine ski resort, το αρχιτεκτονικό studio Volta κλήθηκε να επέμβει αισθητικά σε μία από τις “σουίτες” του καταλύματος. Το διαμέρισμα που δέχτηκε την εκτεταμένη ανακαίνιση άντλησε την έμπνευσή του από την επιβλητική φιγούρα του συγκροτήματος Flaine, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα του κινήματος Bauhaus. Μάλιστα, το iconic ξενοδοχείο σχεδιάστηκε από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα Marcel Breuer που υπήρξε μαθητευόμενος του “πατέρα” του Bauhaus, Walter Gropius! Το resort που χρονολογείται από το 1960, έχει υποστεί πολλαπλές αναδιαμορφώσεις στους εσωτερικούς χώρους του, με πιο πρόσφατη αυτή του studio Volta, που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική του ως βάση για το interior design του δωματίου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαινίζεται ο συγκεκριμένος χώρος, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια επανασύνδεσης του εσωτερικού σχεδιασμού με τις ρίζες του κτιρίου, δηλαδή τον λειτουργισμό του Bauhaus! Το διαμέρισμα βρίσκεται στο τμήμα Cassiopeia, ένα από τα πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων που συνθέτουν το Flaine ski resort. “Βασικό αίτημα των ιδιοκτητών ήταν να σεβαστούμε το πνεύμα του Bauhaus και την υλικότητα όσο το δυνατόν περισσότερο. Το κίνημα αυτό ήταν το επικρατέστερο στον σχεδιασμό αυτού του project. Επηρέασε την ιστορία, την επιλογή των υλικών και των επίπλων του. Η πρόκληση ήταν να αναβιώσουμε τις επιρροές του χώρου σε ένα σύγχρονο περιβάλλον” λέει το studio για την δουλειά του.

Το κτίριο που στο παρελθόν έχει δεχθεί πολλές κριτικές για την αισθητική αντίθεσή του με το φυσικό περιβάλλον των παγωμένων Άλπεων. Ωστόσο, τα τσιμεντένια κτίσματα που απαρτίζουν το πολυτελές κατάλυμα δημιουργήθηκαν με σκοπό να συμπληρώσουν και να εξισορροπήσουν την εικόνα του άγριου και σκληρού ορεινού τοπίου.

Για τον interior σχεδιασμό του διαμερίσματος, η ομάδα του γαλλικού γραφείου Volta επέλεξε το λευκό χρώμα στους τοίχους του σαλονιού, ώστε να δώσει ένταση στην αποστομωτική θέα προς τις χιονισμένες πλαγιές και τις κορυφές των βουνών γύρω του. Εκεί, ένα γωνιακός καναπές σε μπλε απόχρωση κοσμείται από μουσταρδί μαξιλάρια, χρησιμοποιώντας έτσι την βασική χρωματική παλέτα του Bauhaus. Το καθιστικό πλαισιώνεται από πολυθρόνες με μεταλλικό σκελετό, που θυμίζουν σχέδια του Breuer.

Τα δάπεδα έχουν επενδυθεί με πλάκες σχιστόλιθου, ακολουθώντας με αυτό τον τρόπο την απλότητα του κινήματος, ενώ οι πάγκοι της κουζίνας επιλέχθηκε να κατασκευαστούν από ξύλο τικ, ώστε να βοηθήσουν τον χώρο να παραμείνει αυθεντικός στις αισθητικές βάσεις του, ενώ την ίδια στιγμή συνδέεται με το περιβάλλον και τα φυσικά υλικά. Τέλος, στο μπάνιο κυριαρχεί το terrazzo (μωσαϊκό).

READ more