House Frances: Ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό υπόδειγμα στα αυστραλιανά προάστια

Υπάρχει μια συγκεκριμένη ιδιορρυθμία στον τρόπο που είναι δομημένα τα τυπικά αυστραλιανά προάστια, αποτελούμενα από εκτάσεις με μεγαλύτερο μήκος, απ’ ό,τι πλάτος. Και κάπως έτσι, παραδοσιακά, οι περισσότερες κατοικίες οικοδομούνται με τρόπο που να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την έκταση που αφήνει αυτή η περίεργη κατανομή χώρου, καταλήγοντας τελικά να προκαλούν “πίεση” στους ενοίκους τους, εξαιτίας της μειωμένης έκθεσης στο φως, αλλά και διότι η κατασκευή τους μικραίνει τους εξωτερικούς χώρους του εκάστοτε σπιτιού.

Με αυτά, λοιπόν, τα ζητήματα ήρθε αντιμέτωπη η αρχιτεκτονική ομάδα του γραφείου THOSE architects, όταν κλήθηκε να επέμβει στην ανέγερση του πολυτελούς House Frances στο Freshwater του Σίδνεϊ! Ευτυχώς, οι ιδέες των σχεδιαστών υπήρξαν αρκετά πρωτότυπες και εφευρετικές, ώστε το αποτέλεσμα να θεωρείται εμβληματικό για την καινοτομία του.

Το House Frances απλώνεται σε έκταση 250 τ.μ., καταφέρνοντας να εκμεταλλευτεί κάθε χιλιοστό της επιφάνειάς του με τον πιο εκπληκτικό τρόπο! Άλλωστε, στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν συνδέσμους ανάμεσα στα μοναδικά στοιχεία που απαρτίζουν το σπίτι τόσο ανάμεσά τους, όσο και στο περιβάλλον που τα περικλείει.

Όπως φαίνεται και από το έργο τους, κάθε χώρος του σπιτιού έχει αντιμετωπιστεί ως ένα location, παρά σαν ένα δωμάτιο, δίνοντάς τους έτσι τη βάση πάνω στην οποία θα δημιουργούσαν το εκάστοτε περιβάλλον. Με αυτή τη λογική, δεν είναι καθόλου τυχαία η θέση στην οποία τοποθετήθηκε το καθιστικό και η τραπεζαρία, μιας και καταλαμβάνουν τα πιο φωτεινά τμήματα του οικήματος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερο ιδιωτικούς χώρους!

Με άμεση οπτική και πρακτική επαφή με τους εξωτερικούς χώρους, τα κοινόχρηστα σημεία του σπιτιού έχουν πρόσβαση στον κήπο, ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση πως δεν υπάρχει σαφές όριο ανάμεσα στα indoor και oudoor στοιχεία. Ταυτόχρονα, η ιεράρχηση που έχει επιτευχθεί ανάλογα με τη χρήση του κάθε χώρου γίνεται αντιληπτή μέσω του διαφορετικού ύψους που τους χαρακτηρίζει.

Όσον αφορά στο interior design, τα φυσικά υλικά, με το ξύλο στην κορυφή, είναι εκείνα που δίνουν τον cozy coastal σχεδιαστικό τόνο στη μονοκατοικία, ενώ παράλληλα οι ενδιαφέρουσες χρωματικές πινελιές που βρίσκονται διάσπαρτες σε υφάνσεις και διακοσμητικά αντικείμενα “απογειώνουν” τον contemporary χαρακτήρα του σπιτιού.

Read More

And More