Η Πυραμίδα του Λούβρου “μεταλλάχτηκε” σε κάτι… σκοτεινό από τον street artist JR

Η Πυραμίδα του Λούβρου “μεταλλάχτηκε” σε κάτι… σκοτεινό από τον street artist JR | tlife.gr

Όποιος έχει περάσει έστω και μία φορά από το Παρίσι, τότε είναι αδύνατο να μην έχει επισκεφτεί το Μουσείο του Λούβρου και να μην έχει φωτογραφηθεί στην εμβληματική πυραμίδα-είσοδο του μουσείο, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας I. M. Pei! Φέτος, λοιπόν, ο αναγνωρισμένος stree artist JR αποφάσισε να παρέμβει εικαστικά στην iconic πυραμίδα του Λούβρου, δημιουργώντας μία τρισδιάστατη οπτική ψευδαίσθηση, φτιαγμένη από χάρτινα αυτοκόλλητα! Η εντυπωσιακή εικόνα που σχηματίζεται από το ιδιόμορφο mural του καλλιτέχνη δείχνει την πυραμίδα να συνεχίζεται στα έγκατα της γης, σαν ένα αποκρυφιστικό κτίσμα που βυθίζεται στο βραχώδες έδαφος κάτω από το μουσείο!

Το έργο του JR ονομάστηκε Το Μυστικό της Μεγάλης Πυραμίδας (The Secret of the Great Pyramid) και αποτελείται από συνολικά 2.000 αυτοκόλλητα που καλύπτουν πλήρως την επιβλητική γυάλινη κατασκευή του I. M. Pei. Μάλιστα, η εγκατάσταση έχει έκταση 17.000 τ.μ., αποτελώντας το μεγαλύτερο έργο του εικαστικού μέχρι σήμερα! Παρ’ όλα αυτά, η διάρκεια του έργου ήταν τόσο μικρή, όσο ο κύκλος μιας ημέρας, αφού τόσο χρειάστηκε για να “διαλυθεί” από τους επισκέπτες που περιηγήθηκαν πάνω στην ίδια την εγκατάσταση!

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο JR, το έργο του “γεννήθηκε” για να έχει μικρό κύκλο ζωής: “Οι εικόνες, όπως και η ζωή, είναι εφήμερες. Από την στιγμή που κολλήθηκαν (οι εικόνες), το artwork απέκτησε οντότητα. Ο ήλιος στεγνώνει την ελαφριά κόλλα και με κάθε βήμα, ο κόσμος σκίζει σε κομμάτια το ευαίσθητο χαρτί. Η διαδικασία είναι αφιερωμένη στην συμμετοχή των εθελοντών, στους επισκέπτες και εκείνους που θέλουν να κρατήσουν ένα σουβενίρ”.

READ more