IK Lab: Όταν το όνομα Guggenheim φέρει έως σήμερα την καλλιτεχνική σφραγίδα της οικογένειας

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς το όνομα Guggenheim; Σίγουρα ο νους σου πηγαίνει στα σημαντικότερα έργα τέχνης και στο ομώνυμο μουσειακό ίδρυμα της Νέας Υόρκης! Και πολύ καλά κάνει, αφού ένα όνομα τόσο “βαρύ” στο χώρο των Τεχνών, δεν θα μπορούσε να παράξει τίποτα λιγότερο εντυπωσιακό ή χαμηλότερου επιπέδου! Γι’ αυτό και η δημιουργία του… τρισέγγονου της μεγάλης συλλέκτριας έργων τέχνης και ανιψιάς του Solomon R. Guggenheim, Peggy Guggenheim, στο Tulum εντυπωσιάζει με τον πρωτοποριακό χαρακτήρα και το καλλιτεχνικό υπόβαθρό του! Ο λόγος για την ολοκαίνουρια γκαλερί IK Lab, που ο διάσημος απόγονος Santiago Rumney Guggenheim δημιούργησε στο υπερπολυτελές και eco-friendly resort, Azulik, που βρίσκεται στον εξωτικό προορισμό του Μεξικού!

Το ανορθόδοξο κτίριο που αποτελείται από τσιμεντένιους τοίχους που θυμίζουν κύματα και ξύλινα δάπεδα με κυματισμούς στην υφή τους, παρέχει ένα ασυνήθιστο χώρο έκθεσης έργων τέχνης. Κλείνοντας μόλις ένα μήνα λειτουργίας, το εκπληκτικό project ξεκίνησε από τον Santiago Rumney Guggenheim, ο οποίος ζει στο Tulum και πρότεινε τη δημιουργία μιας γκαλερί εντός του πολυτελούς καταλύματος που ανήκει στο σχεδιαστή Jorge Eduardo Neira Sterkel. Ο ίδιος ο Sterkel ανέλαβε την πραγματοποίηση αυτού του χώρου με στόχο το νεοσύστατο IK Lab να μην παρεμβαίνει σχεδόν καθόλου στο φυσικό περιβάλλον που το περικλείει, αλλά απεναντίας να ακολουθεί το φυσικό τοπίο!

“Η ιστορία μου με το Tulum είναι βαθιά ριζωμένη και αυτό το project είναι πολύ σημαντικό για εμένα” λέει ο Guggenheim και συνεχίζει: “Το IK Lab είναι κάτι παραπάνω από γκαλερί, καθώς ευελπιστούμε να παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο στο οποίο τα πιο δημιουργικά ‘μυαλά’ του κόσμου θα αλληλεπιδράσουν με την εμβληματική αρχιτεκτονική του και θα εξερευνήσουν νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργίας”.

Ο χώρος του IK Lab δεν εφάπτεται στο έδαφος, αλλά βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το φύλλωμα των τροπικών δένδρων που τον πλαισιώνουν. Χτισμένο με τσιμέντο και ξύλο που έχει συλλεχθεί από την περιοχή, η “οργανική” μορφή του είναι αρκετά διαφορετική από τους καθιερωμένους λευκούς τοίχους και τις προθήκες μιας γκαλερί τέχνης. Κλαδιά δένδρων παρέχουν τη δομή πάνω στην οποία στηρίζεται ο ελλειπτικός θόλος της έκτασης. Ανάμεσά τους έχουν τοποθετηθεί μικρότερα κλαδιά, ώστε να δημιουργούν ένα διαγώνιο μοτίβο και να αφήνουν μικρά κενά, για να περνά το φυσικό φως στο χώρο. Ταυτόχρονα, καμπυλωτά παράθυρα διάφορων μεγεθών και σχημάτων βρίσκονται διάσπαρτα στην επιφάνεια του κτιρίου, με στόχο το φυσικό φως να παρέχει την κατάλληλη αισθητική και ατμόσφαιρα.

Στα δάπεδα του IK Lab, ένα τοπικό είδος ξύλου που θυμίζει κληματαριά, το Bejuco, έχει χρησιμοποιηθεί ώστε να δημιουργεί στο πάτωμα “νερά” και κυματοειδή patterns. Κατά τόπους, το τσιμέντο διακόπτει τη ροή του ξύλου για να σχηματίσει ανυψωμένα κύματα μπροστά από τους τοίχους. Μάλιστα, οι επισκέπτες καλούνται να αφαιρέσουν τα παπούτσια του πριν την είσοδό τους στο χώρο!

Read More

And More