IKEA: Πέντε από τα πιο διαχρονικά κομμάτια που κυκλοφόρησε ο ιδρυτής της, Ingvar Kamprad

IKEA: Πέντε από τα πιο διαχρονικά κομμάτια που κυκλοφόρησε ο ιδρυτής της, Ingvar Kamprad | tlife.gr

Ο θάνατος του papa-IKEA, Ingvar Kamprad, στα 91 χρόνια του, φέρνει αναπόφευκτα στις μνήμες όλων και μερικά από τα διαχρονικότερα κομμάτια του design κολοσσού, που φέρουν την υπογραφή του ιδρυτή και επί 70 χρόνια επικεφαλής της διασημότερης εταιρίας επίπλων. Και ενώ η οικογένεια, οι συνεργάτες και οι υπάλληλοι του “πατέρα” της IKEA θρηνούν το χαμό του, το έργο και η επιρροή του θα παραμείνουν ανεξίτηλα στο χρόνο, όπως άλλωστε δείχνει και η έως τώρα πορεία της σουηδικής “αυτοκρατορίας” που ο ίδιος δημιούργησε!

Ο Ingvar Kamprad υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, ενώ η πρωτοποριακή σκέψη του είναι εν μέρει υπεύθυνη για την ευρεία διάδοση του σύγχρονου design σε μαζικό επίπεδο! Ήταν εκείνος που πρωτοεισήγαγε στο χώρο της διακόσμησης την έννοια του low cost επίπλου, το οποίο άλλωστε ο κόσμος καλείται μέχρι και σήμερα να… συναρμολογήσει μόνος του με απλούς τρόπους, αφού το έχει προμηθευτεί από αχανή καταστήματα που θυμίζουν αποθήκες!

Όπως αντιλαμβάνεσαι, τίποτα στην IKEA δεν είναι τυχαίο, από τον τρόπο που παράγονται τα αντικείμενα, την πώληση και το marketing, τα πάντα συμβάλλουν σε αυτό που σήμερα έχει καταφέρει να σημαίνει για όλους μας. Και ο οραματιστής πίσω από αυτή την αυτοκρατορία έχει βάλει τη σφραγίδα του (μέσα από τις επιλογές και τις ιδέες του, μιας και ο ίδιος δεν υπήρξε σχεδιαστής) σε πολλά από τα έπιπλα που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επιλέξει να συμπεριλάβουμε στα σπίτια μας!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις πέντε από τα πιο επιδραστικά έπιπλα της IKEA που κατάφεραν να αντέξουν στο τεστ του χρόνου και συνεχίζουν να αποτελούν κομβικά κομμάτια της εταιρίας!

 

⇒ Το side table Lövet

Σήμερα το γνωρίζουμε ως Lövebacken και πρόκειται για επανέκδοση του πρωτότυπου Lövet side table του 1956. Η vintage 60s αισθητική του ήρθε να “δέσει” υπέροχα με το πνεύμα της εποχής που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή στις βάσεις και την ιστορία του design, φέρνοντας το βοηθητικό τραπέζι Lövebacken στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του αγοραστικού κοινού. Μάλιστα, η ιστορία θέλει το πρωτότυπο Lövet side table να είναι υπεύθυνο για την εφεύρεση των flat-pack επίπλων, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η τεράστια επιτυχία της IKEA, που μας παρέχει προϊόντα συσκευασμένα σε κομμάτια τα οποία εμείς με τη σειρά μας συναρμολογούμε!

 

⇒ Το αποθηκευτικό σύστημα Ivar

“Γεννημένο” το 1968, το ξύλινο σύστημα ραφιών και ντουλαπιών Ivar κατάφερε να κρατηθεί στη… ζωή έως σήμερα, χάρη στο χαμελαιοντικό χαρακτήρα του! Το Iver storage system μπορεί να πάρει όποια μορφή θέλεις, αφού πάνω του μπορείς να προσθέσεις, σε οποιαδήποτε διάταξη σε εξυπηρετεί, διαφορετικά ράφια, συρτάρια και ντουλάπια, ενώ η έκτασή του ορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου! Μάλιστα, φέτος το σύστημα Ivar συμπληρώνει τα 50 χρόνια του!

 

⇒ Η πολυθρόνα Poem

Πίσω στη δεκαετία του ’70, ο Ιάπωνας σχεδιαστής Noboru Nakamura ταξίδεψε στη Σουηδία για να γνωρίσει από κοντά και να διδαχθεί τη μαγεία του σκανδιναβικού design. Συνδυάζοντας το απαράμιλλο σχεδιαστικό στυλ του με τους κανόνες του nordic design, κατέληξε στη δημιουργία της πολυθρόνας Poem που λανσαρίστηκε το 1976! Σήμερα τη γνωρίζουμε ως Poäng και ενώ ο σκελετός της μετατράπηκε από μεταλλικός σε ξύλινο, ωστόσο η μορφή και η φιλοσοφία της παραμένουν ίδιες!

 

⇒ Η βιβλιοθήκη Billy

Ένα από τα πιο απλά και προσιτά κομμάτια που παρήγαγε ποτέ η IKEA, η βιβλιοθήκη Billy σχεδιάστηκε περισσότερα από 40 χρόνια πριν και μάλιστα πάνω σε μια… χαρτοπετσέτα! Από το 1978, οπότε και πρωτολασαρίστηκε, ο εργονομικός σχεδιασμός της, αλλά και η δυνατότητα που δίνει στο χρήστη να την προσαρμόσει στις ανάγκες του, την έχει αναδείξει σε ένα από τα best selling έπιπλα της εταιρίας. Μάλιστα, έως σήμερα έχουν πωληθεί περισσότερες από 60 εκατομμύρια βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο, ενώ υπολογίζεται πως η IKEA κατασκευάζει 15 Billy ανά λεπτό!

 

⇒ Ο καναπές Klippan

Είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς (αν όχι ο πιο χαρακτηριστικός) καναπέδες της IKEA! Το σύγχρονο design του σε συνδυασμό με τις καμπυλωτές φόρμες που το χαρακτηρίζουν (δείγμα των 80s, οπότε και δημιουργήθηκε) το έχουν αναγάγει σε ένα από τα πιο… μοσχοπουλημένα έπιπλα του brand! Η χαμηλή τιμή του, σε συνδυασμό με την ευκολία που παρέχει στην αναδιαμόρφωσή του με διαφορετικά υφάσματα και ταπετσαρίες (είναι εύκολο και να καθαριστεί), κάνουν τον καναπέ Klippan διαχρονική αξία στη διακόσμηση! Μάλιστα, η επιτυχία του οδήγησε την εταιρία να συμπεριλάβει και τη… mini εκδοχή του στην πρώτη συλλογή της για κατοικίδια που αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα!

READ more