IKEA: Η σουηδική αυτοκρατορία του design “έχασε” τον πατέρα της

Ο χώρος του design θρηνεί το χαμό ενός μεγάλου οραματιστή, που κατάφερε με το επιχειρηματικό ταλέντο και την πρωτοποριακή σκέψη του να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη και διασημότερη εταιρία επίπλων στον κόσμο. Η σουηδική αυτοκρατορία της IKEA “έχασε” τον πατέρα της, αφού ο ιδρυτής της Ingvar Kamprad “έφυγε” σε ηλικία 91 ετών. Με επίσημες ανακοινώσεις στους λογαριασμούς της στο Instagram, η IKEA γνωστοποίησε στον κόσμο το χαμό του επιχειρηματία, αποχαιρετώντας τον με θερμά λόγια. “Ο Ingvar Kamprad ‘έφυγε’ ήσυχα στο σπίτι του στο Småland. Γεννήθηκε στο Småland το 1926 και στην ηλικία των 17 ετών ίδρυσε την ΙΚΕΑ. Ο Ingvar θα λείψει πολύ και θα τον θυμούνται για πάντα η οικογένεια και οι υπάλληλοι της IKEA σε όλο τον κόσμο” αναφέρει σε ανάρτησή της η IKEA της Σουηδίας, ενώ στο παγκόσμιο προφίλ του “κολοσσού”, #ikeatoday, αναγράφεται: “Ο ιδρυτής της IKEA και ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, Ingvar Kamprad, πέθανε στην ηλικία των 91 ετών”.

Ο “πατέρας” της IKEA ίδρυσε την εταιρία που έμελλε να εξελιχθεί σε διεθνή αυτοκρατορία το 1943, όταν ήταν ακόμα έφηβος. Ξεκινώντας από πολύ νεαρή ηλικία, ως μικρός “εμποράκος”, που πουλούσε σπίρτα στους γείτονές του πριν ακόμη συμπληρώσει τα έξι χρόνια του, γρήγορα επέδειξε το ταλέντο του στον επιχειρηματικό τομέα, καταλήγοντας τελικά το ’43 να ασχοληθεί με την επιπλοποιία, ονομάζοντας την εταιρία του IKEA, ένα ακρώνυμο που προέκυψε από τα αρχικά γράμματα του ονόματός του Ingvar Kamprad, καθώς και του Elmtaryd, που ήταν η οικογενειακή φάρμα στην οποία γεννήθηκε, και το χωριό Agunnaryd στο οποίο μεγάλωσε. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Kamprad κατάφερε να γράψει ιστορία, με πωλήσεις που το 2016 μετρούνταν σε εισπράξεις ύψους €36 δισεκατομμυρίων, ενώ έως τώρα κρατούσε τον “τίτλο” του δεύτερου πιο πλούσιου άνδρα της Ευρώπης.

Η φιλοσοφία της IKEA που θέλησε να φέρει το σύγχρονο design στα σπίτια όλων μας και σε προσιτές τιμές, ξεκίνησε από τον Ingvar Kamprad. Μάλιστα, σύμφωνα με το μύθο, η αρχή έγινε το 1956, όταν ο σχεδιαστής Gillis Lundgren δημιούργησε το side table Lövet και για να το μεταφέρει χρειάστηκε να εφεύρει τη λογική του flat-pack furniture, δηλαδή των επίπλων που συσκευάζονται σε flat μορφή και συναρμολογούνται έπειτα στο σπίτι. Αυτός ήταν και ο πόθος του Kamprad που επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή η εταιρία να μείνει πιστή σε αυτή τη λογική.

Ο “αυτοκράτορας” του σκανδιναβικού design, παραιτήθηκε από το συμβούλιο της IKEA το 2013, ενώ ο γιος του Mathias Kamprad ανέλαβε χρέη διευθυντή την ίδια χρονιά. Πλέον, η εταιρία ανήκει στους τρεις γιους του ιδρυτή και μετά από… φουρτούνες που αφορούσαν την ποιότητα των επίπλων της, αλλά και τις κατηγορίες περί εκμετάλλευσης παιδικής εργασίας που έκαναν την εμφάνισή τους το 2016, η επιχείρηση έχει κάνει τα τελευταία χρόνια “στροφή” προς τα πιο ποιοτικά, καλαίσθητα και ανθεκτικά έπιπλα υπό τη νέα ηγεσία της.

Πάντως, ο Kamprad έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε φασιστικό κίνημα της Σουηδίας, πίσω στο 1942 και την εφηβεία του, ενώ ο ίδιος στα μετέπειτα χρόνια έσπευσε να δηλώσει πως επρόκειτο για “το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του” και να εξηγήσει πως η ενασχόλησή του με αυτό το χώρο οφείλεται σε επηρεασμό από τον πατέρα και τον παππού του.

Read More

And More