Nationalmuseum Stockholm: Το εμβληματικό Μουσείο της Σουηδίας άνοιξε ξανά τις πόρτες του

Πέντε χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η συνολική και εκτεταμένη αναστήλωση του Εθνικού Μουσείου Καλών Τεχνών της Σουηδίας και επιτέλους άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό! Η διαφορά, όμως, που θα αντικρίσουν από εδώ και πέρα οι επισκέπτες είναι τεράστια, μιας και το εμβληματικό Nationalmuseum της Στοκχόλμης έχει διακοσμηθεί από σύγχρονους Σκανδιναβούς designers, με στόχο να προάγει και να δώσει έμφαση στον nordic σχεδιασμό, αλλά και να ανανεώσει την κλασική ομορφιά των εσωτερικών χώρων του! Χτισμένο το 1688, το Εθνικό Μουσείο έκλεισε το 2013, ώστε να ξεκινήσουν οι εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης του κτιρίου, διάστημα στο οποίο διευρύνθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι του, συμπεριλαμβανομένου του ολοκαίνουριου εστιατορίου και του café, τα οποία εκτείνονται σε τρεις εντυπωσιακές σάλες του μεγαλειώδους αρχιτεκτονήματος.

Το ίδρυμα “στρατολόγησε” πέντε νέους contemporary Σουηδούς σχεδιαστές, ώστε να επιπλώσουν τους νέους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου, σε συνεργασία με 21 τοπικούς τεχνίτες και κατασκευαστές. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της πρωτοβουλία του “NM& – En Ny Samling/A New Collection”, που έχει ως στόχο να προωθήσει τον σκανδιναβικό σχεδιασμό. Οι designers, λοιπόν, που έλαβαν μέρος σε αυτό το μεγαλόπνοο project ήταν η Gabriella Gustafson και ο Mattias Ståhlbom του TAF Studio, η Carina Seth Andersson, η Stina Löfgren και ο Matti Klenell, οι οποίοι επέβλεπαν την δημιουργία συνολικά 82 αντικειμένων, από έπιπλα και φωτιστικά έως υφάσματα και σερβίτσια, που φιλοτέχνησαν για το Μουσείο.

Για την ολοκλήρωση του σχεδιαστικού και κατασκευαστικού σταδίου των αντικειμένων, οι πέντε σχεδιαστές ταξίδεψαν στις σκανδιναβικές χώρες, ώστε να μελετήσουν και να εμπνευστούν από τις τοπικές κατασκευαστικές τεχνικές και μεθόδους. Στόχος αυτής της έρευνας ήταν να δημιουργήσουν εσωτερικούς χώρους οι οποίοι “υπερτονίζουν την διαδικασία της παραγωγής και να ‘γιορτάσουν’ το ατελές σε ένα σπίτι που είναι ήδη γεμάτο καλλιτεχνικά αριστουργήματα” εξηγεί το Μουσείο και συνεχίζει: “Σε σύμπνοια με την αποστολή και το όραμα του Μουσείου να δημιουργεί τέχνη και design προσβάσιμο σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, το interior design του εστιατορίου πήρε την μορφή ενός καλλιτεχνικού project. Στόχος ήταν να δώσουμε σε μια κολεκτίβα δημιουργών την ευκαιρία να εργαστούν μαζί, να εξερευνήσουν υλικά και μεθόδους, να ανακαλύψουν παλιούς και νέους παραγωγούς και τελικά να παρέχουν στο κοινό κλεφτές ματιές στην διαδικασία του σχεδιαστικού έργου, δημιουργώντας έναν νέο δημόσιο χώρο που εμπνέει. Άλλωστε, ελπίζουμε οι νέοι χώροι να λειτουργούν ως ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σαλόνι”.

Ένα από τα προϊόντα που προέκυψαν από το project είναι η καρέκλα Atelier του σουηδικού studio TAF, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το φιλανδικό brand Artek και χρησιμοποιείται στις τραπεζαρίες του εστιατορίου. Πηγή έμπνευσης για αυτή ήταν το workshop ενός καλλιτέχνη, δηλαδή τον χώρο όπου γεννιούνται όλες οι ιδέες πριν γίνουν έργα τέχνης και εισαχθούν στο Nationalmuseum.

Ένα ακόμη στοιχείο που σχεδιάστηκε για το Μουσείο είναι η συλλογή φωτιστικών Pile, που σχεδιάστηκε από τον Matti Klenell με έμπνευση από τα δίχτυα που χρησιμοποιούνται στο ψάρεμα. Σκοπός του ήταν εξαίρει το χειροποίητο design σε αντίθεση με την μαζική παραγωγή, ενώ συνεργάστηκε με το σουηδικό brand Swedese για την δημιουργία των φωτιστικών. Ο ίδιος δούλεψε και την σουηδική εταιρία φωτισμού Ateljé Lyktan για να φτιάξει την μεταλλική συλλογή φωτιστικών Mela για τους χώρους του εστιατορίου. Τέλος, σε συνεργασία με το επίσης σουηδικό brand Offecct, κατασκεύασε έναν κυβιστικό καναπέ για τους επισκέπτες του Μουσείου, αλλά και μια καρέκλα bistro μαζί με το TAF Studio.

Μερικά από τα υπόλοιπα προϊόντα που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του Nationalmuseum είναι μια σειρά γυάλινων δοχείων από την Carina Seth Andersson και την εταιρία Skruf, καθώς και ένα κρεμαστό mobile από την Stina Löfgren και την εταιρία παιχνιδιών JR Work Shop της Στοκχόλμης.

Read More

And More