Notre Dame: Με διαγωνισμό θα ανατεθεί το έργο της ανακατασκευής του εμβληματικού βέλους

Τέσσερις ημέρες έχουν περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην εμβληματική Παναγία των Παρισίων, όταν το απόγευμα της Δευτέρας 15 Απριλίου τυλίχτηκε στις φλόγες, χάνοντας στην φωτιά την στέγη και το εντυπωσιακό βέλος της. Και ενώ η Γαλλία συνεχίζει να θρηνεί για την απώλεια ενός από τα πιο σημαντικά σύμβολα του έθνους και του πολιτισμού της, ωστόσο ελπιδοφόρες είναι οι προσφορές (ύψους $800 εκατομμυρίων) που έχει δεχτεί το σχέδιο αναστήλωσης του γοτθικού καθεδρικού ναού, με τον Πρόεδρο Emmanuel Macron να διαβεβαιώνει για τα έργα ανακατασκευής και την άμεση επαναφορά του ναού στην αρχική κατάστασή του (σχέδιο που όμως υπολογίζεται να απαιτεί ακόμη και δεκαετίες για την ολοκλήρωσή του). Πάντως, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Edouard Philippe, ανακοίνωσε πως θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου αντικατάστασης του βέλους που έχασε η Notre Dame!

Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του, αντί για την ανακατασκευή του ίδιου βέλους, θα προτιμηθεί ένα νέο σχέδιο που θα αποτυπώνει τις τεχνικές και τις προκλήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Γι’ αυτό τον λόγο, ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός και διεθνής, δίνοντας την ευκαιρία σε αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να συμμετάσχουν σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί “εξέλιξη της κληρονομιάς”.

Παρ’ όλη την θλίψη για την καταστροφή του εμβληματικού βέλους, στην πραγματικότητα δεν αποτελούσε τμήμα της αρχικής κατασκευής του κτιρίου. Η πρώτη σπείρα (βέλος) υπολογίζεται πως προστέθηκε στον ναό μεταξύ του 13ου και 28ου αιώνα, αλλά αφαιρέθηκε λόγω προβλημάτων στατικότητας. Ήταν κατά τον 19ο αιώνα, όταν ο αρχιτέκτονας Eugène Viollet-le-Duc προσέθεσε την σπείρα, όπως την γνωρίζαμε έως σήμερα. Το εκθαμβωτικό βέλος ήταν κατασκευασμένο από ξύλο βελανιδιάς και καλυμμένο με μόλυβδο. Έφτανε σε ύψος τα 90 μέτρα και ζύγιζε 750 τόνους. Ευτυχώς, από την φωτιά διασώθηκαν τα 12 χάλκινα αγάλματα που κοσμούσαν την σπείρα, καθώς και ο χάλκινος πετεινός που βρισκόταν στην οροφή του.

Read More

And More