Ο χειμωνιάτικος στολισμός της Tate Britain θα σε εκπλήξει πολύ ευχάριστα -και όχι όπως νομίζεις!

Τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου έχουν πλέον “φορέσει” τους εορταστικούς στολισμούς τους, κάνοντας τις μητροπόλεις να πλημμυρίζουν με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Το Λονδίνο, όμως, που παραδοσιακά γιορτάζει με φαντασμαγορικό και μαγικό τρόπο τα Χριστούγεννα, “στολίστηκε” φέτος και με ένα εντελώς διαφορετικό στυλ. Συγκεκριμένα, το διεθνούς φήμης και αξίας μουσείο Τεχνών, Tate Britain, αποφάσισε να ξεχωρίσει από το σύνολο και να αναθέσει τον χειμερινό στολισμό του στην Βρετανή καλλιτέχνιδα Alalia (Monster) Chetwynd. Τολμηρή και ταυτόχρονα λαμπρή επιλογή, μιας και η Monster έκαλε την ανατρεπτική επιλογή να στολίσει την είσοδο του κτιρίου με δύο τεράστιους γυμνοσάλιαγκες, οι οποίοι αφήνουν το λαμπυρίζον “σάλιο” τους σε όλη την εμβληματική πρόσοψη της Tate που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα!

Με στόχο να ξεκινήσει έναν διάλογο γύρω από την βιωσιμότητα του πλανήτη και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η καλλιτέχνιδα εμπνεύστηκε από τον τρόπο αναπαραγωγής των γυμνοσαλιάγκων, οι οποίοι ενώνουν τις κεραίες τους και εκπέμπουν μπλε φως. Έτσι και το “γλυπτό” της, που αποτελείται από τους δύο σάλιαγκες μήκους 10 μέτρων με τις φωτεινές κεραίες, αλλά και το glittery σάλιο που αφήνουν πίσω τους. Καθένας είναι φτιαγμένος από βιοδιασπώμενα υλικά, όπως ξύλο, ψάθα, τσόχα και καμβά, τα οποία μετά την τρίμηνη παραμονή τους στην Tate θα ανακυκλωθούν εξολοκλήρου.

Σκοπός της Alalia (Monster) Chetwynd ήταν να καταδείξει αυτό το είδος βιοφωτισμού, δηλαδή του φωτός που παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς, όπως είναι οι γυμνοσάλιαγκες, το πλαγκτόν ή ακόμη και τα αστέρια με τους γαλαξίες.

Read More

And More