Πώς δύο “σιαμαία” εμβληματικά κτίρια του 17ου αιώνα μετατράπηκαν στον πιο contemporary πολυχώρο

Πώς δύο “σιαμαία” εμβληματικά κτίρια του 17ου αιώνα μετατράπηκαν στον πιο contemporary πολυχώρο | tlife.gr

Ένα μεγαλόπνοο έργο “φανερώθηκε” όταν η ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρία HOH Architecten κλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ να δημιουργήσει έναν ολοκαίνουριο χώρο για τις ανάγκες του Institute for Advanced Study και πλέον το αποτέλεσμα μπορεί να αποκαλείται ως ένα μικρό σχεδιαστικό “διαμάντι”! Στόχος του Πανεπιστημίου ήταν η χρήση δύο “σιαμαίων” παραποτάμιων κτιρίων του 17ου αιώνα και η συνένωσή τους προκειμένου να στεγάσουν τις εργασίες του Ινστιτούτου Ερευνών. Μάλιστα, τα δύο κτίρια κατασκευάστηκαν ως πανομοιότυπες ρέπλικες και στόχος ήταν η επανένωσή τους σε μία ενιαία μονάδα. Μία έκπληξη περίμενε, όμως, την αρχιτεκτονική ομάδα, μιας και τα δύο κτίρια είχαν υποστεί πολλαπλές αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα πλέον να μην διαθέτουν καμία αισθητική συνέχεια! Και να μία πρόκληση που στέφθηκε με τεράστια επιτυχία!

Οι οδηγίες που έλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου 600 τ.μ. που θα μοιράζεται ανάμεσα στα δύο συνδεόμενα κτίρια. Παρ’ όλα αυτά, όταν οι σχεδιαστές ήρθαν αντιμέτωποι με την τωρινή κατάσταση των οικημάτων, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τις βαθιές διαφορές τους, δημιουργώντας μια σειρά από χώρους που στηρίζονται τις τεράστιες διαφορές τους και ξεχωρίζουν μέσα από αυτές!

“Κανένας τοίχος, πάτωμα ή οροφή δεν ήταν πανομοιότυπη πλέον με την άλλη. Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα κτίρια είχαν μετατραπεί σε μια συλλογή δωματίων, από τα οποία υπάρχουν πάντα δύο με ίδιες διαστάσεις” εξηγεί το αρχιτεκτονικό studio.

Τα δύο “δίδυμα” κτίρια χρονολογούνται από το 1642 και είναι έργα του αρχιτέκτονα Philips Vingboons. Ωστόσο, οι διαφορετικοί ένοικοι έκαναν και διαφορετική χρήση των σπιτιών, με αποτέλεσμα τα σημάδια τους να μείνουν στο χώρο. “Ακόμη και η πρόσοψη του ενός σπιτιού άλλαξε το 1882” τονίζει η HOH Architecten.

Κάπως έτσι, η αρχιτεκτονική ομάδα αποφάσισε να ακολουθήσει ένα νέο concept για την ένωση των δύο κτισμάτων, δίνοντας σε κάθε χώρο ένα νέο ρόλο. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία των Green Room, White Space, Le Ciel Vert, Dark Room, Chapel, Oak Room και The Office, ενώ υπάρχουν και δύο διαφορετικά λόμπι στις δύο εισόδους! “Αποδεχτήκαμε το γεγονός πως το κτίριο δεν θα μπορούσε να είναι πλέον ενιαίο και τονίσαμε ακόμη περισσότερο τις διαφορές τους. Κάθε δωμάτιο έχει τώρα το δικό του μοναδικό και ξεχωριστό χαρακτήρα” εξηγεί το γραφείο.

Στο ισόγειο της νέας σύνθεσης τοποθετήθηκε το Green Room, που είναι και το μόνο δωμάτιο το οποίο διατηρεί κάποιες ιστορικές λεπτομέρειες των κατοικιών, όπως το ξύλινο πάτωμα και οι πράσινες πόρτες που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη διαμόρφωση όλου του χώρου. Στον πρώτο όροφο, το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ επιθυμούσε να κρατήσει την αρχική διάταξη των χώρων, οι οποίοι αποτελούν πλέον το αφαιρετικό και minimal White Room. Στον δεύτερο όροφο, ένα από τα δωμάτια είχε κατασκευαστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κατεδαφιστεί μερικώς. Αυτή η διαδικασία, όμως, έφερε στο φως τον ξύλινο σκελετό του, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία του Oak Room που λειτουργεί ως βιβλιοθήκη. Τέλος, το Dark Room σχεδιάστηκε βάσει της σκουρόχρωμης ξύλινης επένδυσης του προϋπάρχοντος χώρου, αποκτώντας μαι σκοτεινή ατμόσφαιρα και αποτελώντας σήμερα ένα venue για… ποτά και διασκέδαση, δηλαδή ένα μπαρ εντός των εγκαταστάσεων!

READ more