Shanghai Grand Opera House: Οι πρώτες φαντασμαγορικές εικόνες από τα σχέδια του studio Snøhetta!

Shanghai Grand Opera House: Οι πρώτες φαντασμαγορικές εικόνες από τα σχέδια του studio Snøhetta! | tlife.gr

Δεν είναι τυχαία ένα από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά και σχεδιαστικά γραφεία του κόσμου, αφού καθένα από τα έργα που έχει αναλάβει και ολοκληρώσει μπορεί να χαρακτηριστεί masterpiece, ενώ όλα διαθέτουν μια χαρακτηριστικά πρωτοποριακή αισθητική γραμμή, που τα ενώνει νοητά μεταξύ τους! Ο λόγος για το (αγαπημένο της στήλης Deco!) studio Snøhetta, που μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση του πρώτου υποθαλάσσιου εστιατορίου στην Ευρώπη (διάβασε περισσότερα εδώ και εδώ), τώρα έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια της ολοκαίνουριας όπερας που πρόκειται να κατασκευάσει στην Σανγκάη! Μάλιστα, το νορβηγικό γραφείο συνεργάστηκε με το κινεζικό studio ECADI, προκειμένου να σχεδιάσει και να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ανάθεσης του έργου, το οποίο πλέον παρουσιάζεται στο κοινό ως το iconic Shanghai Grand Opera House!

Σε μια έκταση που σχεδόν περιβάλλεται από τον ποταμό Huangpu, η νέα όπερα της Κίνας αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο στην πολιτιστική σκηνή της χώρας, μιας και η Σανγκάη είναι η μεγαλύτερη πόλη της! Και αυτό το στοιχείο μεγαλείου και καινοτομίας θα επιχειρήσει να ενσωματώσει στην κατασκευή του κτιρίου το studio Snøhetta, όπως φαίνεται από τις πρώτες εικόνες που διέθεσε στο κοινό!

Το σημαντικότερο και πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του κτίσματος θα είναι η ελικοειδής οροφή, η οποία θα συνδέεται με το έδαφος μέσα από την εντυπωσιακή σπειροειδή σκάλα! Έτσι, τα υψηλότερα επίπεδα της όπερας θα συνδέονται με την παραποτάμια πλατεία, μέσα από ένα φαντασμαγορικό αρχιτεκτονικό στοιχείο! Ο λόγος που το studio επέλεξε την συγκεκριμένη σχεδιαστική δομή είναι για να θυμίζει τους έλικες ενός ανεμιστήρα και έτσι να δημιουργεί την αίσθηση της κίνησης και της έντασης.

Μάλιστα, το Shanghai Grand Opera House φέρνει έντονα στο μυαλό το Oslo Opera House, που σχεδίασε το studio Snøhetta προ δεκαετίας, το οποίο επίσης διέθετε μια κεκλιμένη οροφή που κατέληγε στο παραθαλάσσιο μέτωπο. “Η όπερα της Σανγκάης είναι μια φυσική εξέλιξη της προηγούμενης δουλειάς μας πάνω σε κέντρα παραστατικών τεχνών. Είναι το αποτέλεσμα της περιφραστικής αντίληψης και των αξιών μας, που σχεδιάστηκε για να προάγει την δημόσια ιδιοκτησία του κτιρίου για τους ανθρώπους της Σανγκάης και του υπόλοιπου κόσμου” λέει η σχεδιαστική ομάδα.

Στο εσωτερικό του κτιρίου συνεχίζεται αυτή η πρωτοποριακή γραμμή του design με την ένταση της κίνησης, αφού θα αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του κτίσματος. Έτσι, οι ελικοειδείς και σπειροειδείς εκφάνσεις θα εντοπίζονται σε όλη την έκταση της όπερας, ενώ τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, όπως το απαλό μετάξι και το ξύλο βελανιδιάς έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα διακριτικό contrast με το λευκό εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου! Μάλιστα, στο φουαγιέ, το ξύλο θα διαθέτει κόκκινη απόχρωση, ενώ γυάλινα πάνελ θα επιτρέπουν στο φυσικό φως να διαχέεται στον χώρο, εναλλάσσοντας τις εικόνες και τις διαφορετικές εκδοχές του κτιρίου, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, αλλά και την εποχή του χρόνου!

Όσο για τους χώρους των παραστάσεων, το studio φροντίζει να κατασκευάσει και να εξοπλίσει τις αίθουσες με ηχητικά και φωτιστικά συστήματα εξελιγμένης και κορυφαίας τεχνολογίας για την απόλυτη θεατρική και μουσική εμπειρία. Μάλιστα, το Shanghai Grand Opera House θα διαθέτει ένα αμφιθέατρο 2.000 θέσεων, ένα δεύτερο 1.200 θέσεων και ένα μικρότερο με 1.000 θέσεις και ευέλικτη σκηνή για περισσότερο πειραματικές παραστάσεις.

READ more