SJA III: Η iconic μονοκατοικία που “βυθίζεται” στο εσωτερικό ενός παραθαλάσσιου βράχου

Ο Ειρηνικός Ωκεανός, ένας λαξευμένος βράχος και μια iconic μονοκατοικία! Μπορείς να συνδέσεις αυτές τις τρεις έννοιες σε μία εικόνα; Και όμως, το μεξικάνικο αρχιτεκτονικό γραφείο CDM κατάφερε να “χωρέσει” μια εμβληματική κατοικία στο εσωτερικό ενός βράχου, ακριβώς πάνω στο νερό της δυτικής ακτής του Μεξικού! Η cabana που ως project πήρε το όνομα SJA III βρίσκεται στην πόλη San Juan de Alima και αποτελεί μία από τις πιο καινοτόμες προτάσεις που έχουμε δει ποτέ! Το παραθαλάσσιο σπίτι καταφέρνει να περικλείσει όλη την μαγεία του ωκεανού, αλλά και της άγριας φύσης που υπάρχει γύρω του, μιας και είναι πλήρως ενσωματωμένο σε αυτή.

Η ιδέα του δημιουργικού γραφείου ήταν να τοποθετήσει την κατοικία μέσα στην τοπογραφία της περιοχής, παρά επί αυτής, με αποτέλεσμα να εισχωρήσει στον εντυπωσιακό βράχο και να κατασκευάσει εκεί το νέο εγχείρημά του. Επιπλέον, ο βράχος λαξεύτηκε περαιτέρω, ώστε να “φιλοξενήσει” και την πισίνα της SJA III, ώστε να γίνεται… ένα με την θάλασσα! Γύρω από την πολυτελή μονοκατοικία απλώνεται εκτενής βλάστηση, μιας και ο βράχος είναι καλυμμένος από αυτή, ενώ μπροστά της ξεκινά η άμμος της παραλίας, ως συνέχεια του επιβλητικού πετρώματος.

“Το αρχικό πλάνο της κατασκευής του σπιτιού απλώς πάνω στην περιοχή έμοιαζε σαν να είχαμε αφηρημένα τοποθετήσει ένα σπίτι χωρίς καμία σημασία στο σημείο. Γι’ αυτό και υπερίσχυσε το πολύ πιο ειδυλλιακό σενάριο που έχουμε ως αποτέλεσμα” εξηγούν οι σχεδιαστές του studio CDM και συνεχίζουν: “Το σχέδιο της παραδοσιακής palapa (κατοικία του Μεξικού από φύλλα φοίνικα) φάνηκε ασύνδετο για την συγκεκριμένη κατοικία και για αυτό αποφασίσαμε να την κατασκευάσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζει πως εξέρχεται από το ίδιο το βουνό με κατεύθυνση προς τον ωκεανό. Παράλληλα, το νερό που ‘πλημμυρίζει’ την πέτρα για να δημιουργήσει την πισίνα, λειτουργεί περίπου όπως θα συνέβαινε μετά το κύμα της παλίρροιας που δημιουργεί λίμνες στην στεριά”.

Η SJA III είναι μια ορθογώνια κατοικία, που στην κορυφή της διαθέτει μια επίπεδη οροφή. Αυτός ο σχεδιασμός προσφέρει στους ενοίκους την δυνατότητα να αξιοποιήσουν την “σκεπή” τους για να χαλαρώσουν κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά και να παρατηρούν τα άστρα τις βραδινές ώρες. Στο εσωτερικό της, πάντως, διακατέχεται από μια χαλαρωτική αύρα, χάρη στον cozy σχεδιασμό της, μακριά από τον έντονο ήλιο. Το ανοιχτόχρωμο ξύλο κυριαρχεί στους interior χώρους, κάνοντάς τους πιο “ζεστούς”, ενώ η πλευρά που είναι χτισμένη στον βράχο έχει διατηρήσει την πετρώδη όψη της, εντείνοντας έτσι την σχέση του σπιτιού με το φυσικό περιβάλλον του.

Πλάι στους ξύλινους τοίχους και τις κατασκευές, ιβουάρ υφάνσεις συνδυάζονται με γκρι και χρυσές λεπτομέρειες, ενώ η σύνδεση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων πραγματώνεται με τεράστια ευκολία χάρη στους συρόμενους τοίχους της πρόσοψης. Από εκεί, ένα δρομάκι οδηγεί στην πισίνα που απλώνεται μπροστά στην μονοκατοικία. Στρωμένη με πλακάκια σε διαφορετικούς χρωματικούς τόνους, η αρχιτεκτονική και της πισίνας καταφέρνει να την ενσωματώσει στην τοπογραφία της περιοχής.

Read More

And More