The Oko House: Μια απόκοσμη μονοκατοικία ιαπωνικού ρυθμού στην Ουκρανία

The Oko House: Μια απόκοσμη μονοκατοικία ιαπωνικού ρυθμού στην Ουκρανία | tlife.gr

Κοιτάζοντάς το με μια γρήγορη ματιά, ίσως να πιστέψεις πως πρόκειται για το set της νέας κινηματογραφικής ταινίας του Steven Spielberg. Ένα κτίριο επιβλητικό, με αυστηρές γεωμετρικές γραμμές σε μια επένδυση από μαύρο και γκρι. Οι κυβιστικές αναφορές “σπάνε” κατά τόπους από τις σφαιρικές μορφές και τις κυκλικές καμπύλες, για να ενωθούν με την παραδεισένια βλάστηση του κήπου που απλώνεται γύρω του. Παρατηρώντας λίγο καλύτερα αυτή την παράξενη δημιουργία θα αρχίσεις να διακρίνεις στοιχεία παραμυθένια και ίσως σε αυτό το σημείο να αναρωτηθείς μήπως πρόκειται τελικά για την νέα ταινία του Tim Burton -περιπετειώδης μεν, απόκοσμα ονειρική δε. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα πειστείς πως δεν είναι κινηματογραφικά σκηνικά, αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για το ολοκαίνουριο πόνημα του αρχιτεκτονικού γραφείου Sergey Makhno Architects στα προάστια του Κιέβου! Η εκπληκτική μονοκατοικία αποκαλείται The Oko House, από την ουκρανική λέξη oko που σημαίνει μάτι, ως άμεση αναφορά στην μεταλλική σφαίρα που κοσμεί την πρόσοψη του αλλόκοτου κτιρίου!

Στόχος της σχεδιαστικής ομάδας ήταν να δημιουργήσει μια επιβλητική κατοικία, με πολλαπλές επιρροές από την ιαπωνική κουλτούρα, γεγονός που αντιλαμβάνεται κανείς αυτόματα από τους κήπους που περιβάλλουν το κεντρικό κτίριο. Μάλιστα, η πελώρια τζαμαρία που έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη του διώροφου σπιτιού “βλέπει” άμεσα το πράσινο τοπίο που έχει δημιουργηθεί μπροστά του, με τα ατμοσφαιρικά μπονζάι και τις ειδικά κουρεμένες πόες να συνοδεύουν το πλακόστρωτο μονοπάτι που καταλήγει σε μια τεχνητή λίμνη, ενώ πανύψηλα δέντρα περιτριγυρίζουν όλη την ιδιωτική έκταση, προσφέροντας ένα είδος ιδιωτικότητας και προστατευμένης ηρεμίας.

Όλη η έκταση του Oko House είναι κατάμεστη από στρατηγικά τοποθετημένα γλυπτά, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από διαφορετικά υλικά, μεταφέρουν την ενέργεια διαφορετικών αισθητικών γραμμών και λειτουργούν με διαφορετική βαρύτητα για την συνολική εικόνα το καθένα.

Σε μία πρωτότυπη μίξη εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ένας από τους κύριους όγκους του κτίσματος ανοίγει τις πόρτες του για να φανερώσει ένα αίθριο βγαλμένο από τον σουρεαλισμό των ονείρων. Ένα τεράστιο τζάκι έχει… σκαφτεί στο έδαφος, προσφέροντας θερμότητα σαν από τα έγκατα της γης, ενώ ένα γεωμετρικό γλυπτό από ροζ μέταλλο μοιάζει να “συνομιλεί” με τις βραχώδεις μορφές γύρω του. Στον ίδιο χώρο, ένας modular καναπές με ογκώδεις καμπύλες σε μαύρο χρώμα μοιάζει σαν συνέχεια των πολυμορφικών γλυπτών που κοσμούν τους τοίχους πίσω του, ενώ τα ξύλινα δάπεδα ολοκληρώνουν την εικόνα.

READ more