Under: Αυτό το iconic κτίσμα είναι το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να απολαύσεις ένα μικρό γαστρονομικό “διαμάντι” μέσα σε ένα τεράστιο αρχιτεκτονικό “θαύμα”; Αν σου δινόταν η δυνατότητα να γευτείς τις εκλεπτυσμένες γαστριμαργικές δημιουργίες ενός εστιατορίου που βρίσκεται… κάτω από το νερό; Και όμως, πλέον μπορείς να το κάνεις, αφού το κορυφαίο αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta ολοκλήρωσε το μεγαλόπνοο σχέδιο του Under, του πρώτου υποβρύχιου εστιατορίου της Ευρώπης! Άλλωστε, η λέξη under στα νορβηγικά μεταφράζεται ως “κάτω”, αλλά και ως “θαύμα”! Το μεγαλειώδες κτίσμα βρίσκεται στο παραθαλάσσιο απομακρυσμένο χωριό Båly στα δυτικά της Νορβηγίας και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα του σύγχρονου σχεδιασμού που μας έχει δώσει το εμπνευσμένο αρχιτεκτονικό studio!

Όπως περιγράφεται από την δημιουργική ομάδα της Snøhetta: “Το Under είναι ένα concept αντιθέσεων. Πρόκειται για ένα project που διαπραγματεύεται την ευαίσθητη οικολογική ισορροπία της στεριάς και της θάλασσας και στρέφει την προσοχή μας στα βιώσιμα μοντέλα για την υπεύθυνη κατανάλωση. Εστιάζοντας στην συμβίωση των όντων στην ξηρά και στην θάλασσα, το Under προτείνει έναν νέο τρόπο κατανόησης της σχέσης που έχουμε με το περιβάλλον μας, πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού και κοντά στην θαλάσσια ζωή”.

Το υποβρύχιο κτίσμα, που σχεδιάστηκε από την Snøhetta με στόχο να θυμίζει ένα βυθισμένο περισκόπιο, έχει συνολική έκταση 495 τ.μ. και το μήκος του αγγίζει τα 34 μέτρα! Το μονολιθικό design του υποθαλάσσιου εστιατορίου “σπάει” τα κύματα πριν φτάσουν στην παραλία, προσομοιάζοντας στην βραχώδη τοπογραφία της περιοχής. Επιπλέον, η τσιμεντένια δομή του έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενσωματωθεί με τον καιρό στο φυσικό περιβάλλον, δίνοντας την δυνατότητα στους οργανισμούς της θάλασσας να αναπτυχθούν και να κατοικήσουν πάνω του!

Το εστιατόριο “διοικείται” από τον Δανό chef Nicolai Ellitsgaard με την 16μελή ομάδα του και εμπειρία επιπέδου Michelin, ενώ μπορεί να υποδεχθεί περίπου 40 καλεσμένους την βραδιά στην εντυπωσιακή σάλα με τους ενισχυμένους τσιμεντένιους τοίχους. Το μενού εστιάζει στο fine dining που βασίζεται στην υψηλή ποιότητα των υλικών που είναι τοπικής παραγωγής, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον οικολογικό τρόπο προμήθειας των πρώτων υλών.

Πέρα από εστιατόριο, το Under κατασκευάστηκε από την Snøhetta για να λειτουργεί και ως κέντρο ερευνών για την θαλάσσια ζωή. Στόχος των ερευνητών είναι να καταγράφουν τον πληθυσμό, την συμπεριφορά και την διαφορετικότητα των θαλάσσιων ειδών που κατοικούν γύρω από το εστιατόριο, μέσα από κάμερες και ζωντανή παρατήρηση.

Read More

And More