Designing trends: Για ακόμη ένα καλοκαίρι το mix & match επιστρέφει στις ζωές μας

Designing trends: Για ακόμη ένα καλοκαίρι το mix & match επιστρέφει στις ζωές μας | tlife.gr

Για πολύ καιρό τώρα, ο μινιμαλισμός και δη το Scandinavian design έχουν κυριαρχήσει στον τομέα του interior design. Ωστόσο, κατά διαστήματα βλέπουμε πως γνωρίζουν μεγάλη άνθιση διακοσμητικά ρεύματα, όπως το bohemian, το Moroccan, το μεσοπολεμικό, το δανέζικο, έως και το μαξιμαλιστικό. Και κάπως έτσι, αρχίζει να γίνεται εμφανής η ανάγκη που νιώθουν οι περισσότεροι, να διανθίσουν το interior look τους με διαφορετικά στυλ και φαινομενικά αταίριαστα αντικείμενα! Γι’ αυτό και όλο και πιο συχνά πλέον βλέπεις ότι οι designers, αλλά και όσοι αγαπούν τη διακόσμηση, αρχίζουν να κλίνουν προς το mix & matching, για να πετύχουν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, με “προσωπικότητα” και μοναδική αισθητική! Και ξέρεις κάτι; Αυτό είναι το μεγαλύτερο interior trend αυτή τη στιγμή και μάλιστα καθόλου άδικα!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή! Ξεκινώντας να διακοσμήσει ο καθένας από εμάς το σπίτι, η πρώτη στάση που κάνει είναι σε μία από τις διάσημες αλυσίδες καταστημάτων με έπιπλα. Από εκεί εφοδιαζόμαστε τα πολύ βασικά συστατικά, όπως ο ποιοτικός καναπές, το stylish και άνετο κρεβάτι, η ευρύχωρη τραπεζαρία και ούτω καθεξής. Όλα τα παραπάνω τείνουν να έχουν κοινή σχεδιαστική γραμμή και να υπακούν σε ένα περισσότερο σύγχρονο concept. Από εκεί και πέρα, όμως, οι μικρότερες πινελιές που επιλέγουμε να τοποθετήσουμε στο σπίτι, όπως μια κονσόλα, τα κομοδίνα, τα βοηθητικά τραπεζάκια ή τα αξεσουάρ που ολοκληρώνουν τη διακόσμηση, συνήθως προέρχονται από μικρότερα μαγαζιά, από παλαιοπωλεία ή ακόμη και από οικογενειακά κειμήλια! Είναι, με λίγα λόγια, αντικείμενα με μοναδικό χαρακτήρα!

Για να φτάσουμε, όμως, σε ένα σωστό και ισορροπημένο αποτέλεσμα, χρειάζεται να ακολουθήσουμε και πέντε βασικά βήματα, ώστε να μην καταλήξουμε με μια παράταιρη εικόνα!

Παρακάτω, λοιπόν, θα δεις πώς μπορείς να πετύχεις το πιο μεγάλο trend της διακόσμησης!

 

 

Περιόρισε τις χρωματικές επιλογές


Όχι, σε αντίθεση με το μινιμαλιστικό στυλ, το mix & match δεν απαιτεί τη μονοχρωμία. Για να μην υποκύψεις, όμως, στην υπερβολή που μπορεί να φέρει η μεγάλη γκάμα χρωμάτων, φρόντισε η χρωματική παλέτα που θα χρησιμοποιήσεις να είναι συγγενική ή τουλάχιστον σε κοντινό αισθητικό επίπεδο!

 

 

Πρόσθεσε σύγχρονη τέχνη


Όταν οι αισθητικές επιλογές σε έναν χώρο προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους και κουλτούρες, τότε χρειάζεσαι ένα δυναμικό στοιχείο που θα λειτουργεί ως άγκυρα στο παρόν. Και εδώ μπαίνει στην εξίσωση ένα κάδρο, poster ή και πίνακας με contemporary αναφορές που θα συνδέει με ευκολία τα διάφορα στυλ μεταξύ τους!

 

 

Δώσε προσοχή στην κλίμακα


Ένας χώρος έχει ανάγκη από μια συγκεκριμένη χωροταξία και ενίοτε συμμετρία. Μπορεί αυτό να σου φαίνεται εννοιολογικά αντίθετο με την “άτακτη” υφή του mix & match, ωστόσο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Βλέπεις, τα πάντα εξαρτώνται από τη σωστή κατανομή, τους ταιριαστούς όγκους και τις κοντινές γραμμές, για να καταφέρουν να “δέσουν” μεταξύ τους!

 

 

Διάλεξε ένα κεντρικό κομμάτι


Πολλές φορές, ένα και μόνο αντικείμενο μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη συνολική διαμόρφωση του εκάστοτε χώρου. Μπορεί να είναι το υλικό του, το σχήμα του ή και το αισθητικό ύφος του, που θα σου δώσουν την κατευθυντήρια γραμμή για την επιλογή των υπόλοιπων στοιχείων. Πάντως, σημασία έχει να βρεις ποιο είναι αυτό το κεντρικό κομμάτι στο χώρο σου, ώστε να το πλαισιώσεις με τα υπόλοιπα αντικείμενά σου!

 

 

Βρες τις ισορροπίες σε διαφορετικά υλικά


Μιας και το mix & match δεν υπακούει στους κανόνες της ομοιομορφίας, είναι αναγκαίο να “κατασκευάσεις” μόνη σου την απαραίτητη ισορροπία στο χώρο. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να παίξεις καλά τους συνδυασμούς σου! Άλλωστε, το θέμα είναι να ταιριάξεις μεταξύ τους όσο περισσότερα διαφορετικά υλικά μπορείς, αλλά να το κάνεις με μαεστρία! Θα χρειαστεί να πειραματιστείς αρκετά για να καταλήξεις στην κατάλληλη αναλογία, αλλά μην διστάσεις να κάνεις τη διαφορά!

READ more