Διακόσμηση 2017: Οι τάσεις που προβλέπεται να επικρατήσουν μέσα στη χρονιά!

Καθώς η χρονιά προχωρά και ήδη κοντοζυγώνει ο Φεβρουάριος, καταφθάνουν σιγά – σιγά και οι πρώτες ελαφρώς πιο… κατασταλαγμένες προβλέψεις για τα design trends που θα αναδυθούν και θα επικρατήσουν μέσα στο 2017. Η λίστα χωράει πολλά κι ακόμα είναι στην αρχή της, αλλά οι interior designers του εξωτερικού τολμούν δειλά – δειλά να σκιαγραφήσουν όλες εκείνες τις τάσεις που πιστεύουν ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους ή και θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία που ξεκίνησαν τον περασμένο χρόνο, φιλοδοξώντας να εγκατασταθούν στην κορυφή.

Το παιχνίδι των προβλέψεων είναι πάντα ελπιδοφόρο τόσο για εκείνους που το παρακολουθούν, όσο και για αυτούς που το “στήνουν”, αν και πολλές φορές στις επιλογές τους περιλαμβάνουν αρκετά ρεύματα που ανήκουν κυρίως στη σφαίρα του… wishful thinking! Έχει να κάνει αρκετά με τις προσωπικές προτιμήσεις των σχεδιαστών, αλλά και με την αίσθηση που τους αφήνει το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται από το κοινό προς τις εκάστοτε κατευθύνσεις του design. Πάντως, είναι βέβαιο πως οι προβλέψεις πάντα λειτουργούν ως έμπνευση και δίνουν τις βασικές κατευθύνσεις που θα σε βοηθήσουν να ανανεώσεις το χώρο σου και θα σε παροτρύνουν να κάνεις τις αλλαγές που χρειάζεσαι!

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις κατά γράμμα τον κανόνα που σου θέτουν οι τάσεις του design, αλλά σίγουρα σου δίνουν την ευκαιρία να ενσωματώσεις στη διακόσμησή σου αντικείμενα, υφάσματα, υλικά και χρώματα που σου αρέσουν και να κάνεις update στο σπίτι. Ή ακόμα και να ενδυναμώσεις το ήδη υπάρχον στυλ σου!

Ρίξε μια ματιά στα ρεύματα που θα επικρατήσουν το 2017 και κάνε τη διαφορά, χρησιμοποιώντας τις συμβουλές των ειδικών!



Ο “νέος”… μοντερνισμός

Σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις του interior design, οι χώροι πρέπει να αρχίσουν να φιλοξενούν νέες φόρμες και υλικά και να απομακρύνονται από την έννοια του μοντερνισμού ως ψυχρού και minimal κινήματος. Πραγματοποιείται μια στροφή προς την “οργανική” διακόσμηση, με ξύλο, ζεστές υφές και αποχρώσεις, ενώ φαίνεται πως θα επικρατήσουν τα αντικείμενα με στρογγυλάδα και καμπύλες.

Το πράσινο
Ήδη οι… πρασινάδες έχουν εισβάλει στη διακόσμηση του σπιτιού, ειδικά σε μια περίοδο που η μόδα επιστρέφει στη βάση της και επιδεικνύει εσωστρέφεια. Αν σε αυτό προστεθεί η επικράτηση του πράσινου χρώματος στην interior παλέτα, τότε είναι εύκολο να καταλάβεις ότι θα συναντάς παντού τις αποχρώσεις του -είτε σε φυσικά φυτά, είτε σε κάδρα, έπιπλα, διακοσμητικά.

Η elegant λειτουργικότητα
Η οργάνωση έχει θέση και στη διακόσμηση! Πέρα από τις συμμετρίες, έρχονται και οι ταξινομήσεις. Οι clean cut χώροι χρειάζονται και τα αντίστοιχα… props! Γι’ αυτό μπαίνουν στο παιχνίδι “όγκοι” όπως ραφιέρες, βιβλιοθήκες, ντουλάπια και συρταριέρες που πέρα από την απαραίτητη αισθητική τους χρήση, βοηθούν στην καλά οργανωμένη καθημερινότητα.

Η τέχνη και τα έργα της
Η τέχνη μοιάζει να είναι πλέον απαραίτητο αξεσουάρ στο σπίτι! Ειδικά μετά τη στροφή που έχει επιτελεστεί στην εμπορική διαχείρισή της, καθιστώντας την προσιτή σε όλους. Φωτογραφίες, πίνακες, καμβάδες και κάδρα συνιστώνται (αν όχι επιβάλλονται!) για τη φετινή χρονιά, μετατρέποντας τα σπίτια σε… art space! Μια καλή επένδυση είναι επίσης τα γλυπτά ή “αρχιτεκτονικά” διακοσμητικά και φωτιστικά που παίζουν τον ίδιο ρόλο.

Τα νέα και διαφορετικά υλικά
Μετά το χαλκό, το ροζ χρυσό και το μάρμαρο που ήταν οι “βασιλιάδες” του 2016, ήρθε η ώρα να δοθεί χώρος σε καινούρια υλικά. Τα ακατέργαστα μέταλλα, το μπαμπού, η ψάθα, ο φελλός, τα ηφαιστειογενή πετρώματα, ακόμα και το κεχριμπάρι έρχονται να “μπλεχτούν” μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ακόμα πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς και περισσότερα layering στη διακόσμηση.

Οι αποχρώσεις του… ηλιοβασιλέματος
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, χρώματα όπως το κίτρινο και το πορτοκαλί προστίθενται στη λίστα με τα must do της χρονιάς. Φυσικά, δεν γίνεται λόγος για τις έντονες αποχρώσεις τους, αλλά για τους παστέλ τόνους και τις ώχρες που προκύπτουν από αυτά! Ο στόχος είναι το θερμό και γήινο αποτέλεσμα και όχι η pop διάθεση που επικράτησε στα μακρινά (ευτυχώς!) 00s.

Οι ανοιχτοί και ευάεροι χώροι
Όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο! Τα δωμάτια που δεν μοιάζουν με… έκθεση επίπλου είναι αδιαμφισβήτητα η τάση της χρονιάς. Δώσε έμφαση στην ποιότητα των επιλογών σου και όχι στην ποσότητα! Τα λίγα και ιδιαίτερα αντικείμενα παίρνουν τη θέση της “βαριάς” επίπλωσης που στόχο είχε το cozy αποτέλεσμα, το οποίο όμως μπορεί να επιτευχθεί πλέον μέσα από τα υλικά και το χρώμα.

Η… ombre μονοχρωμία
Δεν είναι απαραίτητο να μπλέκουν πολλά χρώματα σε έναν χώρο για να γίνει ενδιαφέρον και πολυεπίπεδος! Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν συνδυαστούν μεταξύ τους διαφορετικοί τόνοι του ίδιου χρώματος. Διάλεξε ποιο θέλεις να είναι το βασικό χρώματα που θα επικρατεί στο σπίτι και “παίξε” με τα υπόλοιπα αντικείμενα γύρω από αυτό!



Οι αποχρώσεις των πολύτιμων λίθων

Σμαραγδί, ρουμπινί, aquamarine, rose quartz, saphhire, πετρόλ, τιρκουάζ και αμέθυστος. Χρώματα έντονα, που προτιμάται να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα σε μεγάλες επιφάνειες, όπως ο καναπές, θα επικρατήσουν σίγουρα. Ακόμα και οι τοίχοι μπορούν να χρωματιστούν σε έντονες αποχρώσεις και να απομακρυνθούν από το “αποστειρωμένο” λευκό των τελευταίων ετών!

Read More

And More