Φυτά εσωτερικού χώρου: Ποια είδη θα “κλέψουν” την καρδιά μας αυτή τη χρονιά;

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως τα φυτά είναι το μεγαλύτερο και πιο influential trend των τελευταίων ετών; Μέσα στο γενικότερο κλίμα που χαρακτηρίζει την εποχή και μας θέλει να “αγκαλιάζουμε” οτιδήποτε φυσικό ή ελάχιστα επεξεργασμένο, τα φυτά ήταν ακριβώς εκείνο το στοιχείο που χρειαζόταν η διακόσμησή μας για να αποκτήσει την αύρα της… εξοχής! Πέρα, όμως, από το Go Green κίνημα, τα φυτά είναι και μια αναφορά σε διακοσμητικούς ρυθμούς παλιαότερων δεκαετιών, που επίσης κάνουν ή έχουν κάνει δυναμικό comeback στο interior design, όπως είναι τα 70s, 80s και 90s! Και κάπως έτσι, λίγο η φύση, λίγο η nostalgia, λίγο και η ανάγκη για πιο happy και comforting λεπτομέρειες στο σπίτι που θα μας απομακρύνουν από την καθημερινή “καταχνιά” των υποχρεώσεων, τα φυτά εσωτερικού χώρου έγιναν το απόλυτο must have. Σε σημείο που λες “μανστέρα” και όλοι σε καταλαβαίνουν! Φοβερό;

Και τώρα, οι ειδικοί της διακόσμησης διαβλέπουν μία μικρή ανατροπή στον τομέα των φυτών ή μάλλον μια σχετική αναστροφή! Και ποια είναι αυτή; Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως είναι το χρώμα ή μάλλον η λιγότερη μονοχρωμία! Πέρα, όμως, από αυτή την τάση, αρχίζει να επικρατεί και εκείνη που λέει “Go Bigger”, δηλαδή επένδυσε και σε… δέντρα για ακόμη πιο stylish αποτέλεσμα! Με λίγα λόγια, θα γίνουμε ζούγκλα, μιας και τα δύο παραπάνω στοιχεία συναντώνται σε πιο τροπικούς και… βλαστερούς προορισμούς! Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποχωριστούμε τα είδη που έχουμε αγαπήσει έως τώρα, διατηρώντας τον αγγλικό κισσό, τη μανστέρα, τη ζενζεβιέρα, τη δράκαινα, τα παχύφυτα και τα αερόφυτα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών μας, αλλά διανθίζοντάς τα (see what I did there?) με νέες προσθήκες!

Για αυτό, λοιπόν, και σου συγκέντρωσα ποιες είναι οι προβλέψεις των interior designers για τα φυτά εσωτερικού χώρου που θα μας τραβήξουν την προσοχή φέτος!

Όσα διαθέτουν μικρές χρωματικές πινελιές
Όχι, δεν εννοώ τα λουλούδια, αλλά εκείνα τα φυτά που το φύλλωμά τους έχει και κάποιες επιπλέον αποχρώσεις πέρα από το καθιερωμένο πράσινο. Συνήθως πρόκειται για πιο εξωτικά είδη, τα οποία όμως διαθέτουν τα πιο ενδιαφέροντα και in style χρώματα! Ανάμεσά τους θα βρεις το ροζ φιλόδεντρο και τη μωβ τραδεσκάντια (hello there, Pantone’s ultraviolet!) που σίγουρα θα σε ενθουσιάσουν!

Ροζ φιλόδεντρο

 

Μωβ τραδεσκάντια

 

Όσα έχουν pattenrned φύλλωμα
Προφανώς και δεν εννοώ πως τα φύλλα των φυτών σου θα έχουν prints και γεωμετρικά σχήματα! Εκείνα, όμως, που το χρώμα τους δημιουργεί σχέδια που μοιάζουν με tiger print είναι το next best thing και θα με θυμηθείς! Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η καλαθέα!

Καλαθέα

 

Τα υδρόβια φυτά
Ναι, ναι, μετά τα αερόφυτα έρχονται τα “υδρόφυτα”. Τα υδρόβια ή υδροχαρή φυτά είναι εκείνα που επιβιώνουν underwater, δηλαδή μέσα σε νερό και αυτό σημαίνει πως μπορείς να ξεχάσεις για λίγο τις γλάστρες και τα κασπό και να στρέψεις την προσοχή σου στα stylish διάφανα βάζα που θα φιλοξενήσουν τα νέα φυτά σου! Από τα πιο δημοφιλή υδρόβια φυτά είναι το μάριμο που μοιάζει με μικρό χνουδωτό μπαλάκι, αλλά και το ξίφος του Αμαζονίου με το ψηλά φύλλα του και το έντονο πράσινο χρώμα!

Μάριμο

 

Ξίφος του Αμαζονίου

 

Τα μίνι καρποφόρα δέντρα
Πέρυσι είδαμε πως η συκιά και η ελιά είναι δύο από τα πιο δημοφιλή δέντρα για εσωτερικούς χώρους. Φέτος θα γνωρίσουμε τη… μίνι εκδοχή τους! Όχι συγκεκριμένα της ελιάς και της συκιάς, αλλά των εσπεριδοειδών μαζί με τους καρπούς τους! Τα δέντρα νάνοι είναι ο καλύτερος τρόπος για να βάλεις λίγο παραπάνω χρώμα στη ζωή σου! Ένα από τα πιο διαδεδομένα είναι η λεμονιά Μέγιερ!

Λεμονιά Μέγιερ

Read More

And More