Maximal minimalism: Η νέα huge τάση στην διακόσμηση και πώς θα την υιοθετήσεις

Λοιπόν, στόχος μου με αυτό το κείμενο είναι να σου μιλήσω για ένα νέο διακοσμητικό στυλ που “ανατέλλει” στα trending topics του interior design, αλλά και να μην σε μπερδέψω πολύ με όλες τις πληροφορίες που θα πάρεις. Οπότε, ας δηλώσω από τώρα πως το σημερινό θέμα είναι ο μαξιμαλιστικός μινιμαλισμός, μιας και πρόκειται για την νέα huge τάση που θα έχεις ήδη αρχίσει να βλέπεις πως “ανθίζει” γύρω σου, αλλά δεν ήξερες περί τίνος πρόκειται! Θα χρειαστείς, όμως, μερικές επιπλέον συστάσεις για το trend, έτσι δεν είναι;

Επομένως, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: μινιμαλισμός. Είναι το διακοσμητικό ρεύμα που έχει μεσουρανήσει τα τελευταία χρόνια στην διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων! Είναι αφαιρετικό, αγαπάει το moto “less is more”, θέλει τάξη και καθαρότητα γραμμών, χώρων και χρήσεων, βασικές αποχρώσεις του είναι οι τονικότητες του λευκού και τα neutral χρώματα, ενώ χρωστάει την δημοφιλία του τόσο στο σκανδιναβικό design που όλοι λατρεύουμε, αλλά και στον χαοτικό τρόπο ζωής μας που επιτάσσει την απλότητα και τον λειτουργισμό στο σπίτι!

Δεύτερο λήμμα: μαξιμαλισμός. Το ακριβώς αντίθετο του μινιμαλισμού, που αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με την υπερβολή, όπως οι έντονες αποχρώσεις, οι μεγάλοι και περίτεχνοι όγκοι, τα πολλαπλά prints και patterns και οι αντισυμβατικές φόρμες.

Και τι είναι, λοιπόν, το maximal minimalism; Είναι ένας συγκερασμός των δύο αντιθετικών τάσεων, ο οποίος βασίζεται στις απλές φόρμες και τις καθαρές γραμμές του μινιμαλισμού, όπως εμπλουτίζονται από τις έντονες αποχρώσεις αλλά και τις δυναμικές προσθήκες του mid-century σχεδιασμού! Και κάπως έτσι έχουμε τον συνδυασμό των μεγάλων, ελεύθερων και open plan μινιμαλιστικών χώρων με την “προσωπικότητα” και την ζωντάνια του μαξιμαλισμού.

Τα 5 βήματα του maximal minimalism:

#1 Επένδυσε στην τέχνη

Πρόκειται για ένα διακοσμητικό ρεύμα που στηρίζεται πολύ στην σύγχρονη τέχνη και μέσω αυτής φέρνει το χρώμα και την ένταση στους εσωτερικούς χώρους. Επένδυσε, λοιπόν, σε oversized κάδρα με εντυπωσιακά artworks και έντονες αποχρώσεις, ώστε να δημιουργήσεις ένα statement στον μινιμαλιστικό χώρο σου.

#2 Χρωμάτισε την διακόσμησή σου

Βασικό στοιχείο του μαξιμαλισμού είναι οι πολλαπλές αποχρώσεις σε όλα τα στοιχεία. Για τον μαξιμαλιστικό μινιμαλισμό, όμως, αυτή η χρωματική ενότητα περιορίζεται σε ορισμένους μεγάλους όγκους επίπλων, όπως ο καναπές και η πολυθρόνα ή και σε μικρότερες δόσεις, όπως τα βάζα και τα μαξιλάρια.

#3 Διατήρησε τους τοίχους λευκούς

Ok, είπαμε ότι το χρώμα είναι maximal, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπει παντού στο σπίτι! Από την στιγμή που μιλάμε για ένα παρακλάδι του μινιμαλισμού, οι τοίχοι θα παραμείνουν neutral για να λειτουργήσουν ως καμβάς για τα χρωματιστά έπιπλα και διακοσμητικά ή τα oversized κάδρα μας!

#4 “Υπερφόρτωσε”… μεμονωμένα

Μαξιμαλισμός σημαίνει να μπορείς να έχεις 1.000.000 διακοσμητικά αξεσουάρ σε όλη την έκταση του σπιτιού. Μινιμαλισμός, όμως, είναι να κρατάς τις επιφάνειες όσο πιο clean-cut γίνεται. Μαξιμαλιστικός μινιμαλισμός είναι όταν μπορείς να διαλέξεις ένα σημείο του χώρου και να βγάλεις εκεί όλο τον μαξιμαλισμό σου!

#5 Μην το παρακάνεις

Όσο κι αν ο μαξιμαλισμός παίζει ρόλο σε αυτό το trend, στο τέλος της ημέρας θέλεις να παραμείνει ο χώρος σχετικά minimal. Επομένως, θα πρέπει να διακοσμείς με διακριτικότητα. Διάλεξε μεγάλα έπιπλα, πρόσθεσε χρώμα σε λεπτομέρειες και υποστήριξε την δύναμη ενός επιβλητικού artwork, αλλά μην ξεχνάς να διατηρείς τις ισορροπίες γύρω σου!

Read More

And More