Πέντε trends που αναμένεται να μονοπωλήσουν το επερχόμενο Milan Design Week!

Από τις 17 έως τις 22 Απριλίου, ολόκληρος ο πλανήτης θα κινείται στους ρυθμούς του Milan Design Week, της μεγαλύτερης διεθνούς έκθεσης για το design. Εδώ και αρκετούς μήνες, όμως, τα νέα για τις σημαντικότερες συμμετοχές και τις εξαιρετικές παρουσιάσεις καταφθάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, εντείνοντας το ενδιαφέρον όλων μας για όσα πρόκειται να λάβουν χώρα στη διάρκειά της εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στο contemporary design και τους μεγαλύτερους δημιουργούς του κόσμου! Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτές τις κορυφαίες συμμετοχές με τις καινοτόμες προτάσεις που θα επιδείξουν στο σχεδιασμό, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται από τώρα και μερικές από τις τάσεις στο interior design που πρόκειται να προκύψουν από αυτή τη γιορτή του design!

Πολλές είναι οι αναφορές που ήδη έχουν γίνει αντιληπτές, μέσα από τις ανακοινώσεις των σχεδιαστών και των καλλιτεχνών, αλλά και τις συνεργασίες που ετοιμάζονται να μας συναρπάσουν! Άλλωστε, θα είναι εκατοντάδες οι παρουσιάσεις που θα δει το κοινό στο φετινό Milan Design Week, συμμετέχοντας επίσης και στην έκθεση επίπλου Salone del Mobile! Ανάμεσα σε εκείνες τις τάσεις που ήδη έχουν ξεχωρίσει είναι το αισθητικό και εικαστικό κίνημα του afrofuturism που φέτος γνώρισε μεγάλη απήχηση -εν μέρη χάρη στην κυκλοφορία του blockbuster φιλμ Black Panther-, όπως επίσης τα προϊόντα που συνδυάζουν την τεχνολογία με το wellness, αλλά και τα απολύτως φυσικά υλικά που στοχεύουν στην ενεργειακή βιωσιμότητα. Άλλωστε, αρκετά από αυτά τα trends περιέχονται και στο πρόσφατο Μανιφέστο (Manifesto) που εξέδωσε η διοργάνωση του Salone del Mobile, που αποτελεί μάλιστα και το πρώτο που αριθμείται από την ίδρυση της έκθεσης το 1961!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις ποια είναι τα πέντε μεγαλύτερα trends που αναμένεται να απασχολήσουν το Milan Design Week 2018!

Οι νέες χρήσεις ανακυκλωμένων υλικών

Με το ενδιαφέρον να στρέφεται όλο και περισσότερο στο περιβάλλον και την αναζήτηση τρόπων που θα το ωφελήσουν, το design παρουσιάζει συνεχώς νέες ιδέες γύρω από την ανακύκλωση υλικών και την παραγωγή προϊόντων με ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα. Ανάμεσα, λοιπόν, στα υλικά που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον είναι το πλαστικό, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο όγκο αποβλήτων στο περιβάλλον, και τις μεθόδους οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανακυκλωθεί αυτό το επιβλαβές στοιχείο.

Η νοσταλγική ματιά στα ρετρό στοιχεία

Πρόκειται για μία τάση με πολλές εκφάνσεις στο design τα τελευταία χρόνια, αλλά το 2018 φαίνεται πως είναι η χρόνια κατά την οποία όλα τα βλέμματα στρέφονται σε πιο νοσταλγικές εποχές, γεμάτες αίγλη και ατμοσφαιρικότητα. Κάπως έτσι, τα 20s φαίνεται να τίθενται στο στόχαστρο των σχεδιαστών, ενώ δεν θα λείψουν και οι αναφορές στα 50s και τα 60s που αποπνέουν κομψότητα, αλλά και καινοτομία. Ταυτόχρονα, ένα νέο ρεύμα έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από την αισθητική των 70s, με τους ιδιαίτερους όγκους και την disco νοοτροπία!

 

Τα ready-to-buy έπιπλα

Όπως τονίζουν αρκετοί σχεδιαστές πλέον, το κοινό έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τα προϊόντα που δεν μπορεί να αποκτήσει τη στιγμή που τα βλέπει. Γι’ αυτό και μία από τις σταθερές πρακτικές των σχεδιαστών της έκθεσης, που τους ήθελε να παρουσιάζουν τα πρωτότυπα έπιπλά τους και έπειτα να προχωρούν στην παραγωγή, φαίνεται να αλλάζει ρότα. Έτσι, αναμένεται στο φετινό Milan Design Week να δούμε αρκετά ready-to-buy έπιπλα και προϊόντα, τα οποία οι θεατές θα είναι σε θέση να αγοράσουν αμέσως!

Το κίνημα του afrofuturism

Έχοντας τις καταβολές του στη μακρινή δεκαετία του ’50, ο αφροφουτουρισμός είναι ένα αισθητικό ρεύμα που μεσουράνησε κυρίως στα 90s και αποτελεί μία εναλλακτική και πρωτοποριακή οπτική πάνω στην τεχνολογική ανάπτυξη της Αφρικής. Με επιρροές που προέρχονται από το φουτουρισμό, την επιστημονική φαντασία και την ίδια τη φαντασία, το afrofuturism γνωρίζει μεγάλη άνθηση και απήχηση στο σήμερα, χάρη στην τεράστια επιτυχία που σημείωσε η ταινία της Marvel, Black Panther! Έτσι, λοιπόν, και στη διεθνή έκθεση του Μιλάνου αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον!

Η τεχνολογία που προωθεί το wellness

Η τάση του wellness εξαπλώνεται σταδιακά σε κάθε τομέα του lifestyle και το design με τη διακόσμηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτούς. Έτσι, λοιπόν, οι μεγαλύτεροι εκθέτες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο μέλλον και στη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογικών συστημάτων που θα προωθούν το wellbeing και την αρμονία με τη φύση. Ανάμεσά τους και η Google, αλλά και η Panasonic, που θα ρίξουν φως σε πτυχές των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων που θα μπορούσαν μελλοντικά να γίνουν μέρος ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής!

Read More

And More