Red alert: Το κόκκινο κάνει comeback στη διακόσμηση και κλέβει τις εντυπώσεις

Να και κάτι που δεν φανταζόσουν ότι μπορεί να προκύψει αυτό τον καιρό στο χώρο του interior design! Φυσικά, ο κόσμος της διακόσμησης αναπροσδιορίζεται διαρκώς, φέρνοντας στην επιφάνεια νέα ή και παλιότερα στοιχεία για να τα αναμείξει με τις τάσεις που κυριαρχούν και να τις ανανεώσει, αλλά μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα που έχει καθοριστεί από τις αρχές του χρόνου και προωθεί τις moody και βαθιές αποχρώσεις, μάλλον δεν περίμενες ότι το κόκκινο μπορεί να κάνει ένα δυναμικό… comeback! Και όμως, το “ζωντανό” και ζωηρό κόκκινο έρχεται να φέρει αέρα ανανέωσης και φρεσκάδας στο σπίτι σου, ακόμη -ή και ειδικά- αν κυριαρχείται από τις 50 αποχρώσεις του… σκοτεινού! Οι τάσεις, ως γνωστόν, αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και αλλάζουν κατεύθυνση ανά πάσα στιγμή, ωστόσο εν όψει καλοκαιριού και ενώ διανύουμε την “καρδιά” της άνοιξης, ένα είναι σίγουρο: έχουμε ανάγκη από περισσότερη ζωντάνια και χαλαρή αισθητική και για αυτό αποχρώσεις που φέρνουν φως και ενέργεια στο χώρο είναι εκείνες που προτιμούνται κατά κόρον!

Το κόκκινο χρώμα ίσως να είναι συνυφασμένο στο μυαλό σου με δύο πράγματα: την κλασικότητα του πορφυρού που ταιριάζει σε πιο “βαριά”, κλασικά και μπαρόκ στοιχεία και την έντονη “προσωπικότητα” του κατακόκκινου της pop culture. Και όμως, αν φέρεις στο μυαλό σου την φετινή τάση που σε κατεύθυνε προς τις αποχρώσεις των πολύτιμων λίθων θα αντιληφθείς πως εδώ και αρκετό καιρό οι designers σε… έσπρωχναν προς τις κόκκινες πινελιές, όπως εκείνες του ρουμπινιού, του ζαφειριού, του αμέθυστου και μαύρου όνυχα. Αυτές οι αποχρώσεις, μάλιστα ταιριάζουν απόλυτα με τα χρώματα που μπορεί ήδη να έχεις στο χώρο σου, όπως είναι το γκρι, το πετρόλ, το navy blue και το σμαραγδί, με τα οποία “σετάρεται” άψογα, φέρνοντας στην επιφάνεια τη ζωηράδα και την απαλότητά τους.

Πάντως, η επάνοδος του κόκκινου ως τάση στο interior design δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να βάψεις τους τοίχους κόκκινους ή να επεκταθεί σε μεγάλες επιφάνειες, αν νιώθεις ότι δεν είσαι σε θέση να κάνεις μια τόσο μεγάλη… παραχώρηση. Εκείνο, όμως, που σίγουρα θα ανανεώσει το χώρο και τη διάθεσή σου είναι να το εντάξεις στη διακόσμηση σε μικρά splashes: σε ένα κιλίμι, ένα επιτραπέζιο φωτιστικό, στα μαξιλάρια, τα κηροπήγια, έναν πίνακα ή ένα statement item που θα κάνει τη διαφορά!

Όπως και αν θελήσεις να το χρησιμοποιήσεις, το κόκκινο είναι η τάση του καλοκαιριού και σε προκαλεί να το αγαπήσεις! Παρακάτω, μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες, που σίγουρα θα σε πείσουν!

Στο σαλόνι

Όπως μπορείς να δεις και στις φωτογραφίες, το κόκκινο μπορεί να κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον blending με τα υπόλοιπα χρώματα και να δημιουργήσει απίθανους συνδυασμούς! Είτε επιλέξεις να το χρησιμοποιήσεις στο ύφασμα του καναπέ, είτε στο χαλί, σε μαξιλάρια ή και posters το σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνο με το γούστο σου, ίσως με μια μικρή δόση εκκεντρικότητας, αλλά πάντοτε chic και elegant!

Στο υπνοδωμάτιο…

Ίσως η ιδέα να εντάξεις το κόκκινο χρώμα στο δωμάτιό σου να σου φαίνεται αρκετά… καταπιεστική, μιας και έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε το κόκκινο με περισσότερο “βαριές” διακοσμήσεις, ωστόσο οι σωστή ποσότητα και η χρήση της κατάλληλης απόχρωσης στα κατάλληλα αντικείμενα μπορεί να κάνει “θαύματα” για σένα! Ένα μεγάλο κιλίμι με πορφυρές νότες, έθνικ και boho στοιχεία με cherry αποχρώσεις ή ακόμη και “μπολιασμένο” κόκκινο στους τοίχους, μπορούν ανάλογα με την αισθητική σου να έχουν μοναδικά αποτελέσματα.

Στην κουζίνα…

Υπήρχε μια εποχή (στην περασμένη δεκαετία) που το κόκκινο το συναντούσες συνεχώς σε κουζίνες και μάλιστα σε λακαριστό ξύλο με γυαλάδα. Ξέχασε ό,τι ήξερες μέχρι τότε! Το κόκκινο στην κουζίνα μπορεί να γίνει το πιο φινετσάτο στοιχείο, ειδικά σε μια περίοδο με άπειρες αναφορές σε vintage χαρακτηριστικά, αλλά και με την ώθηση που μπορεί να δίνει ένα λιτό περιβάλλον, που “σηκώνει” μια έντονη αντίθεση.

Στο μπάνιο…

Αρχικά, στο μπάνιο ας πούμε πως όλα επιτρέπονται -έστω σε θεωρητικό επίπεδο! Για αυτόν ακριβώς το λόγο έχεις το ελεύθερο να πειραματιστείς με τους χρωματισμούς και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις! Θα μπορούσε να είναι από μια κόκκινη πετσέτα, μια σαπουνοθήκη ή το περίγραμμα του καθρέφτη, μέχρι μία κόκκινη ραφιέρα, κόκκινα βοηθητικά σκαμπό ή το πιο ερωτεύσιμο και πρωτότυπο από όλα… κόκκινους αρμούς που ενώνουν τα πλακάκια!

Read More

And More