Το λευκό είναι τάση! Θα το τολμήσεις;

Η αλήθεια είναι πως είναι εντυπωσιακό, αλλά δύσκολο. Διαχρονικό, φωτεινό, αριστοκρατικό, αλλά πρακτικά ίσως σε προβληματίζει. Ο λόγος για το λευκό, που το βλέπουμε όλο και περισσότερο ως τάση. Ένα πραγματικά κομψό trend που έχει κι αυτό τους κανόνες του. Το βλέπεις στο Instagram, στο Pinterest, στα σπίτια των celebrities. Ένα all white σκηνικό, όπου η απλότητα του λευκού μοιάζει αδιανόητα επιβλητική και ζηλευτή. Ναι, το λευκό έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει κάθε χώρο με τον πιο ενδιαφέρον τρόπο.

Το λευκό είναι ένα απλό χρώμα ή για κάποιους άλλους η έλλειψη χρώματος, κάτι που το κάνει εύκολο στην επιλογή του χωρίς να δημιουργεί ερωτηματικά για το αν επιλέξατε σωστά το χρώμα, αν θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα αντικείμενα κτλ. Το λευκό είναι η εύκολη επιλογή όταν απλά θέλουμε ανοιχτά και φυσικά χρώματα.

Ένα απολύτως λευκό σκηνικό όμως είναι μια τολμηρή επιλογή και χωρίς αμφιβολία αποτελεί μια δραματική, έντονη δήλωση σε κάθε χώρο. Μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα όπως: καθαρότητα, διαύγεια, αγνότητα, ηρεμία, πνευματικότητα. Παρόλα αυτά για κάποιους άλλους, η έλλειψη χρώματος και το απόλυτα λευκό θεωρείται δύσκολο για να ζήσουν μέσα σε αυτό, είτε για πρακτικούς, είτε για άλλους λόγους. Η αλήθεια είναι πως έχει τις απαιτήσεις του και θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση για να διατηρηθεί. Υπάρχει όμως και η μέση λύση, φεύγοντας από την απολυτότητά του. 

Είναι αυτονότητο πως το λευκό δεν είναι η καλύτερη επιλογή για σπίτια με μικρά παιδιά ή με κατοικίδια. Οι απαιτήσεις του χώρου για συνεχή καθαριότητα θα είναι ιδιαίτερα κουραστικές. Δεν το λες πρακτικό. Αλλά και από ψυχολογικής και συναισθηματικής πλευράς, το λευκό ίσως να “διαβάζεται” και ως ψυχρό. 

Το βασικό για να χρησιμοποιήσετε επιτυχημένα το λευκό στην εσωτερική διακόσμηση είναι να βρείτε τρόπους εκτός του χρώματος για να δώσετε χαρακτήρα και ενδιαφέρον στο χώρο. Πειραματιστείτε με τις υφές. Πλεκτά, γούνινες επιφάνειες, διαφορετική αίσθηση ώστε να αποφύγετε την “κλινική” μονοτονία. 

Το αποτέλεσμα που θα έχετε εξαρτάται πολύ από το στιλ που θα δώσετε με τα δάπεδα, τα υφάσματα, τα έπιπλα, τα αξεσουάρ που είναι τα βασικά στοιχεία του χώρου εφόσον δεν υπάρχει το χρώμα. Το απόλυτο λευκό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δημιουργούμε ένα minimal χώρο, μπορούμε να έχουμε ό, τι στιλ θέλουμε: σοφιστικέ και κομψό, vintage, country αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τα σωστά υλικά και έπιπλα.

Δοκιμάστε να παίξετε και με τις αποχρώσεις του λευκού, όπως κρεμ, το χρώμα του πάγου και πολλές άλλες αποχρώσεις… Θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι πάλι η αίσθηση του απόλυτου λευκού.

Αν αγαπάτε το λευκό, αλλά δεν το θέλετε στο απόλυτό του μπορείτε να προσθέσετε φυσικά λίγο χρώμα παραπάνω χρησιμοποιώντας για αυτό τα αξεσουάρ (φωτιστικά, υφάσματα, διακοσμητικά αντικείμενα). Στην πραγματικότητα, μπορεί να δώσει ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα η χρήση μικρών δόσεων χρώματος σε ένα λευκό σκηνικό. 

-Αν πάλι θέλετε έντονες αντιδράσεις και χαρακτήρα το λευκό συνδυάζετε τέλεια με το μαύρο. Μια μαύρη κουζίνα σε ένα λευκό δωμάτιο, ένας καναπές, ένα μπάνιο θα δώσουν μία έντονη δραματικότητα στο χώρο και ένα πολύ stylish αποτέλεσμα. Εντυπωσιακό, διαχρονικό, με καθαρές γραμμές.

Η απόλυτη ζεστασιά βέβαια βρίσκεται στο συνδυασμό των φυσικών υλικών με το λευκό. Ένα ξύλινο δάπεδο, φυσικές αποχρώσεις του ξύλου σε έπιπλα, κουφώματα κτλ. δημιουργούν ένα χώρο ζεστό, φιλόξενο και πάνω από όλα συνεχίζουμε να διατηρούμε το λευκό σκηνικό μέσα στο χώρο.

Το λευκό, πραγματικά, μπορεί να δώσει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ένας ολόλευκος χώρος ή με πινελιές χρώματος, ανάλογα με το γούστο σας μπορεί να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά stylish και κομψό σπίτι. 

And More