Γεύσεις του τόπου μας! Το ταξίδι στις γεύσεις της Θεσσαλίας με συνοδοιπόρο το Δημήτρη Σκαρμούτσο

Λατρεύω τις αποδράσεις μακριά από την πόλη. Ακόμα κι αν είναι σύντομες έχουν πάντα να σε διδάξουν κάτι, να σε αναζωογονήσουν και να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου. Αυτό συνέβη και με το ταξίδι μου στη Λάρισα για την εκδήλωση «Γεύσεις του τόπου μας» που διοργανώθηκε και φέτος και χορήγησε η IKEA, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS.

Το πάρκινγκ του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλία, για 2 ημέρες Παρασκευή και Σάββατο, μετατράπηκε σε ένα εκθεσιακό χώρο, όπου 24 τοπικοί παραγωγοί μέσα από τα ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια, παρουσίασαν στο κοινό ξεχωριστά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα.

Παραδοσιακά γλυκά όπως ο χαλβάς Φαρσάλων, μοναδικά αρωματικά βότανα όπως το τσάι Ολύμπου, χειροποίητα ζυμαρικά, όσπρια και τσίπουρο ήταν μερικά από τα τοπικά προϊόντα αυτής της απολαυστικής έκθεσης.

Εγώ είχα την χαρά να παρευρεθώ το Σάββατο 25/4 στην εκδήλωση και να γνωρίσω από κοντά και τους 12 παραγωγούς. Μίλησα μαζί τους, άκουσα με προσοχή τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους και κατάλαβα πως με το να ενισχύεις την τοπική παραγωγή, στηρίζεις κυρίως ανθρώπους που αγαπάνε την ελληνική γη και τα δώρα που μας χαρίζει αυτή τόσο γενναιόδωρα.

Πολύτιμοι και καλά κρυμμένοι “θησαυροί” που βρίσκεις μόνο στην επαρχία. Αυτούς τους θησαυρούς ανακαλύψαμε παρέα με τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο, τον οικοδεσπότη της μεγάλης αυτής διοργάνωσης, για την ημέρα του Σαββάτου. Στο ρόλο του Δημήτρη για την Παρασκευή, ήταν ο επίσης ταλαντούχος και αγαπητός σεφ, Χριστόφορος Πέσκιας.

Ο Δημήτρης ήταν εκεί από το πρωί και από τις 11.00 μέχρι τις 18.00 το απόγευμα μαγείρευε παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιώντας μόνο τοπικά προϊόντα. Φέτος για πρώτη φορά μάλιστα, μπορούσαν να μαγειρέψουν μαζί του άτομα που επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση.

Με αυτό το κέφι και την προσήνεια που τον χαρακτηρίζει, έδινε οδηγίες στους “νέους” μάγειρες ενώ εξηγούσε στο κοινό τα μυστικά της μαγειρικής του! Μάλιστα δεν έλειψαν και τα πειράγματα του Δημήτρη στους συμμετέχοντες. «Αργεί να γίνει το φαγητό; Γιατί το δικό μου πιάτο είναι έτοιμο!» έλεγε δήθεν ειρωνικά στους άλλους συμμετέχοντες.

Επιχείρησα και εγώ να μαγειρέψω μαζί του, με πλήρη αποτυχία την πρώτη φορά καθώς έκοψα το δάχτυλο μου. Οι προσδοκίες του Δημήτρη διαψεύτηκαν, η γνώμη της μάνας μου όμως (σαν να την άκουγα να λέει: μακριά από την κουζίνα αγάπη μου εσύ) επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά!

Αλλά επειδή είμαι σκληρό καρύδι και δεν εγκαταλείπω έτσι εύκολα τη μάχη (εντάξει και επειδή μου άρεσε αυτή η ατμόσφαιρα) επανήλθα δριμύτερη και έφτιαξα ένα πεντανόστιμο ριζότο με λαχανικά! Μάρτυρας ο Δημήτρης και ο κόσμος που δοκίμασε από τα χεράκια μου. Τόσο αίμα έχυσα -κυριολεκτικά- να μην περιαυτολογήσω λίγο;!

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Όλοι οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν αλλά και να προμηθευτούν τα προϊόντα της θεσσαλικής γης. Δοκίμασα και εγώ μερικά από αυτά και πρέπει να ομολογήσω ότι με άφησαν άναυδη με την πρωτόγνωρη γεύση τους.

Για πρώτη φορά δοκίμασα τσίπουρο παλαιωμένο και χωρίς υπερβολή η γεύση του είναι καλύτερη και από γνωστό ουίσκι! Έφαγα χειροποίητα γλυκά και μου θύμισαν τα σπιτικά γλυκά της γιαγιάς μου. Ήπια τσάι από τον Όλυμπο και εξεπλάγην από το ξεχωριστό άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση του.

Σου προτείνω λοιπόν να τους αναζητήσεις και να μάθεις περισσότερα για τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Είναι σίγουρο πως το ταξίδι αυτό στη γεύση και τη φύση θα σε ανταμείψει…

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος η ΙΚΕΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS, θα διαθέσει το ισόποσο του 5% των εσόδων του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλία, από το Σάββατο 25 Απριλίου, για την υποστήριξη δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας με τη μορφή επίπλων και απαραίτητων ειδών.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αντίστοιχη παράλληλη δράση των εκδηλώσεων «Γεύσεις του τόπου μας» στη Λάρισα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, το 2014, η ΙΚΕΑ διέθεσε είδη αξίας 26.000€.

Μια γεμάτη ημέρα λοιπόν με νέες εμπειρίες έφτασε στο τέλος της. Το μόνο που έχω να πω είναι ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην IKEA, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσω στο να γίνουν πιο γνωστά τα τοπικά προϊόντα της χώρας μας.

Εάν σου ακούστηκαν όλα αυτά ενδιαφέροντα, μπορείς να τα ζήσεις και εσύ από κοντά στους επόμενους σταθμούς των «Γεύσεων του Τόπου μας» στα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, στα πάρκινγκ των αντίστοιχων καταστημάτων ΙΚΕΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα της εκδήλωσης www.gefseistoutopoumas.gr

Για να γνωρίσεις και εσύ τους 24 τοπικούς παραγωγούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση κάνε κλικ εδώ

And More