Μια μέρα στο εργαστήριο σοκολάτας του Στέλιου Παρλιάρου

Όταν το κάλεσμα περιλαμβάνει πρωινό στην Κηφισιά δεν χάνεις την ευκαιρία… Aν μάλιστα το πρωινό προμηνύεται σοκολατένιο, τότε το “Όχι” μοιάζει αδύνατο! Βάλε τώρα εσύ σε αυτές τις συντεταγμένες και τον οικοδεσπότη του, τον πιο διάσημο σεφ ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα, τον Στέλιο Παρλιάρο και αμέσως θα καταλάβεις πως επρόκειτο για ένα event που κανείς δεν ήθελε να χάσει!!!

Κάπως έτσι -πεζά είναι η αλήθεια- ξεκίνησε η φανταστική μου περιπέτεια στον κόσμο της σοκολάτας. Φόρεσα την ποδιά του ασήμαντου εκπαιδευόμενου και με φαντάστηκα να βουτάω σε ποτάμια σοκολάτας. Tύφλα να έχει ο Charlie και το εργοστάσιο σοκολάτας. Εγώ βρισκόμουν στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής των Γλυκών Αλχημιών του Στέλιου Παρλιάρου έτοιμος να δοκιμάσω ρόφημα μαύρης και λευκής σοκολάτας σε ό, τι παραλαγές μπορεί να βάλει ο νους σου.

Δύο μεγάλα δοχεία περιέστρεφαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων μας ζεστή μαύρη και λευκή σοκολάτα που περίμενε να τη γευτούμε. Κι όχι σοκολάτα ό, τι κι ό, τι. Σοκολάτα για επαγγελματίες από τη Nestle! Το ήξερες εσύ πως στα εργαστήρια της Nestle γεννήθηκε για πρώτη φορά η λατρεμένη σοκολάτα γάλακτος; Ο σεφ ζαχαροπλαστκής έχει αναλάβει να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες baristi να φτιάχνουν σωστά το ρόφημα σοκολάτας, μέσα από μια σειρά δωρεάν σεμιναρίων στο εργαστήριό του στην Κηφισιά. Με αφορμή λοιπόν αυτή την συνεργασία, τρυπώσαμε και εμείς οι δημοσιογράφοι στα άδυτα του εργαστηρίου Sweet Alchemy και δοκιμάσαμε συνδυασμούς για ροφήματα σοκολάτας.

Το γνώριζες πως τα πρώτα χρόνια η ζεστή σοκολάτα σερβίρονταν με ρούμι και καυτερό πιπέρι; Ο συνδυασμός είναι απλά ακαταμάχητος! Τόσο που το μόνο που ζητούσα ήταν ένα τζάκι φορτωμένο ξύλα, χιόνι, καλή παρέα και μπορούσα να μείνω εκεί “αποκλεισμένος” για μέρες. Μετά την πρώτη γουλιά ήθελα κι άλλο. Και ο Στέλιος Παρλιάρος δεν μπορούσε να μας αρνηθεί ακόμη περισσότερα μυστικά, ακόμη περισσότερες γεύσεις. Ανάμειξε λευκή σοκολάτα με στιγμιαίο καφέ, λίγο λικέρ καφέ και σέρβιρε με ένα τραγανό κυβάκι μπισκότου σαβουαγιάρ πασπαλισμένο με σκόνη κακάο. Και ξαφνικά το ρόφημα σοκολάτας ήταν η πόσιμη version του λατρεμένου τιραμισού.

Το ένα σφηνάκι έφερε το άλλο και παρά την έλλειψη αλκοόλ (εντάξει! Guilty as charged -κάποιες δημιουργίες είχαν και ρούμι, αλλά αυτό δεν πιάνεται!!) ένιωθα άμεσα την ανάγκη να δοκιμάσω περισσότερα. Μυρωδάτο λικέρ εσπεριδοειδών -και για να ακριβολογώ κουαντρό- καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού και έτοιμο το επόμενο ρόφημα. Κι ύστερα ήρθε μια γεύση από Ελλάδα… Ναι, ναι! Η λευκή σοκολάτα παντρεύτηκε το άρωμα του ρόδου. Ξέρεις αυτή τη γλυκιά αίσθηση που αφήνει στα ρουθούνια το λουκούμι; Ένα ζαχαρωμένο ροδοπέταλο από τα χεράκια του σεφ στο φλιτζάνι -τα ράφια του Sweet Alchemy είναι ανεξάντλητες πηγές γλυκιάς δημιουργίας- και η κάθε γουλιά σου θύμιζε παλιό ελληνικό καφενείο, ελληνικό καφέ και λουκουμάκι!

Κι ύστερα το κλίμα έγινε πιο γιορτινό. Eιλικρινά πίστεψα πως άκουσα καμπανούλες και χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Το επόμενο ρόφημα είχε την πικάντικη γεύση του τζίντζερ και ο κ. Παρλιάρος μας το προσέφερε με άλλο ένα απίστευτο υλικό που μόνο στο εργαστήριό του μπορούσε να βρίσκεται: Φετούλες καραμελωμένου τζίντζερ! Α, να μην ξεχάσω να τονίσω πόσο πολύ ταίριαζε η λευκή σοκολάτα με σουμάδα (σαν να λέμε σιρόπι αμυγδάλου) και νιφάδες αμυγδάλου. Όσο καλά και να θέλω να στα περιγράψω, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να σου δώσω ζωντανή αυτή τη γεύση. Μήπως την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε κάποιο καφέ να τσεκάρεις αν έχει ρόφημα σοκολάτας από τη Nestle και να ζητήσεις μια από τις παραπάνω συνταγές;

And More