Πώς ένα χαμόγελο μπορεί να νικήσει την κατάθλιψη;

Κατάθλιψη! Ίσως και να είναι η ασθένεια – μόδα της εποχής μας… Στο blog της Άρτεμις Θύμιου (οδηγός αισιοδοξίας για αρχάριους) έμαθες τρόπους για να είσαι αισιόδοξη και εδώ θα προσπαθήσω να σου πω, γιατί επιβάλλεται να τους χρησιμοποιήσεις. Εξάλλου το χαμόγελο είναι… μεταδοτικό!

Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο στάθηκαν οι ιστορίες δυο φίλων. Η μια που άφησε μια δουλειά που δεν άντεχε και η άλλη που αντέχει μια δουλειά που δεν μπορεί να αφήσει. Λίγο πολύπλοκα τα πράγματα, αλλά μαζί θα τα ξεμπερδέψουμε.

Όλοι λίγο πολύ περνάμε δύσκολες καταστάσεις στη δουλειά μας (και όχι μόνο), άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Πρέπει όμως με την πρώτη, δεύτερη, τρίτη, άντε τέταρτη δυσκολία να τα παρατάς; Η απάντηση είναι πως όχι. Τι νόημα θα είχε άλλωστε η επιτυχία και η χαρά αν δεν ήθελαν κόπο για να αποκτηθούν;

Ξέρω στενοχωριέσαι, τσαντίζεσαι και αγανακτείς με την όλη κατάσταση. Τόσα χρόνια, διάβασες, σπούδασες, έχασες ώρες παιχνιδιού και διασκέδασης για να αποκτήσεις ένα πάκο με πιστοποιητικά γνώσεων και πτυχία που τα βλέπεις να πιάνουν μόνο χώρο στον τοίχο ή το γραφείο σου και αναρωτιέσαι το γιατί… Αναρωτιέσαι αν θα έχεις αυτό που ονειρεύτηκες ή ίσως μια ευκαιρία να αποδείξεις το πόσο αξίζεις και να μην δουλεύεις για ψίχουλα. Εδώ θα σου πω, λοιπόν, αυτό που έλεγε η γιαγιά μου: «Οι άξιοι άνθρωποι ποτέ δεν χάνονται, πάντα θα βρουν μια ευκαιρία να τρουπώσουν και να αποδείξουν την αξία τους».

Αν λοιπόν, νομίζεις και εσύ πως είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη (εντάξει βαρύγδουπες δηλώσεις κάνουμε τώρα) που περνάς δυσκολίες… κάνεις λάθος. Όλοι τα βρίσκουμε κάποια στιγμή σκούρα, πάντα έτσι ήταν και πάντα θα είναι έτσι. Ξέρεις τα πάνω και τα κάτω μας, αλλά εσύ πρέπει να Χ Α Λ Α Ρ Ω Σ Ε Ι Σ.

Πριν τα βάψεις λοιπόν μαύρα, άκου το Relax του Mikka και συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο… (Ξέρω ότι ήδη χαμογέλασες)

Και τώρα ας πάμε στο επίμαχο θέμα της κατάθλιψης, που λίγο πολύ αποτελεί πολυτέλεια στις μέρες μας. Όχι δεν αναφέρομαι στους ανθρώπους που νοσούν πραγματικά και χρειάζονται ιατρική βοήθεια, αλλά σε όλους εκείνους που έκαναν καραμέλα τη φράση «έχω κατάθλιψη» και την χρησιμοποιούν κάθε φορά που είναι κακόκεφοι.

Όχι κουκλίτσα μου, όταν δεν έχεις τα κέφια σου, είσαι λίγο στεναχωρημένη ή στριμωγμένη δεν σημαίνει ότι έχεις και κατάθλιψη. Έλλειψη αισιοδοξίας έχεις, που αντί να χαίρεσαι που είσαι καλά και να βγεις μια βόλτα με τους φίλους σου για να ηρεμήσεις μετά από μια bad day στη δουλειά, κάθεσαι και κουράζεις το μυαλουδάκι σου ανακυκλώνοντας τα γεγονότα που πέρασαν. Ξέρω δεν είναι και τόσο εύκολο να αφήνεις τη δουλειά έξω από την πόρτα του σπιτιού, αλλά για κάνε τουλάχιστον μια προσπάθεια.

Εξάλλου, έχουμε πει τόσες φορές να σκέφτεσαι ότι δουλεύεις πάντα για τον επόμενο εργοδότη. Αυτόν που θα βρεθεί, θα δει και θα εκτιμήσει τη δουλειά σου, αν δεν το κάνει το τωρινό σου αφεντικό…

Άρα αυτό που έχεις να κάνεις είναι να δείξεις λίγο παραπάνω πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αν δεν το κάνεις πρώτη από όλους εσύ, τότε πώς μπορείς να το ζητάς από τους άλλους;

Έτσι, πριν τα αφήσεις όλα για να πας να γίνεις πριγκίπισσα, και επειδή δεν ξέρεις αν τελικά ο πρίγκιπας θα βγει βάτραχος, πάτησε γερά στα πόδια σου, δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου γιατί του αξίζει, χαμογέλα και προχώρα. Η τύχη σίγουρα θα σε προσέξει και θα σου κλείσει πονηρά το μάτι.

Και όπως είπε και η Vivian Leigh στο «Όσα παίρνει ο άνεμος»… «Αύριο είναι μια άλλη μέρα»!

Bonus: Το τραγούδι People των Otherview σε συνεργασία με τον Chris Willis αφιερωμένο από εμένα σε όλους εκείνους που ξέρουν πως κάποιες φορές πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω για να προχωρήσεις τρία βήματα μπροστά!

And More