Sound of Light: Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς ακούγεται το Βόρειο Σέλας; Μόλις το ακούσαμε με τη βοήθεια της Huawei!!!

Τα γνωστά… Βαλιτσούλα, αεροδρόμιο, απογείωση, προσγείωση. Στη Βιέννη. Εκεί που νιώθεις παντού τον Μότσαρντ και το έργο του. Εκεί. Εκεί θα γίνει το κονσέρτο που είμαι καλεσμένη από τη Huawei. Και είμαι από τις λίγες τυχερές, μιας και αυτό το οπτικοακουστικό θαύμα το απολαύσαμε 300 άτομα μόνο. Yeah!

Άκου λοιπόν και κοίτα τι φανταστικο-φανταστικό συνέβη. Η Huawei αναρωτήθηκε πως ακούγεται το φως… Κι αν σου ακούγεται σουρεαλιστικό ή απίθανο, έχω να σου πω ότι μόλις ακούσαμε την απάντηση. Ω ναι! Το φως τελικά ακούγεται και εμείς το ακούσαμε και την ακούσαμε στην κυριολεξία. Εκεί στη Βιέννη με τη χριστουγεννιάτικη διάθεση και την κλασική γεύση. Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) που ξέρω ότι ήδη έχεις συνδυάσει στο μυαλό σου με την Huawei.

Κι αν σε έκαψα λίγο, θα γίνω πιο επεξηγηματική. Η Huawei για να γιορτάσει την κυκλοφορία του Huawei Mate 20 Pro, προφανώς και δεν ήθελε κάτι προβλέψιμο. Ήθελε να αποδείξει τις απίστευτες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνη που χρησιμοποιεί στο smartphone της και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Sound of Light. Ένα φιλόδοξο έργο που μετουσίωσε το εκπληκτικό φως από το Βόρειο Σέλας σε μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία. Ανεπανάληπτη for sure!

Γιατί δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά μόλις άκουσα το Βόρειο Σέλας. Και αυτό που έχω να δηλώσω και να πω είναι ότι δεν ξέρω που θα μας οδηγήσει ακόμα αυτή η εξέλιξη της τεχνολογίας. Για την ώρα η Huawei αναρωτήθηκε πως ακούγεται το φως και μια ομάδα αποτελούμενη από καλλιτέχνες και ειδικούς της Τεχνητής Νοημοσύνης έδωσαν την απάντηση.

Το Sound of Light αποτέλεσε ένα έργο μηνών και έφτασε στα όρια του πως οι άνθρωποι μπορούν να εκπαιδεύσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) ώστε να διαβάζει εικόνες και να δημιουργεί νέα ηχητικά κομμάτια. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταγράψουν στη Νορβηγία το Βόρειο Σέλας και στη συνέχεια δουλεύοντας με ένα ειδικό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που τρέχει στο Huawei Mate 20 Pro, να αναγνωρίσουν τα βασικά του στοιχεία και να τα μετατρέψουν σε μουσική. Αυτά τα πρωτογενή κομμάτια ήχου στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνθεση μιας μουσικής συμφωνίας σε συνεργασία πάλι με το Huawei Mate 20 Pro. Η υπέρτατη πρόκληση για την ομάδα, ήταν η δημιουργία μιας οπτικοακουστικής εμπειρίας, μεταφράζοντας τη γλώσσα που “μιλάει” το Βόρειο Σέλας, μέσα από την καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης και αποκαλύπτοντας κάτι που ο κόσμος βλέπει και ακούει για πρώτη φορά.

Ναι, φίλη, ναι! Κάθομαι στο Brahms Hall του Musikverein της Βιέννης στην Αυστρία. Φοράω τα καλά μου. Και όλοι γύρω μου. Περιμένουμε. Περιμένουμε να ακούσουμε το ανήκουστο. Να ακούσουμε ίσως το εντυπωσιακότερο φυσικό φαινόμενο. Οι νότες των χρωμάτων του, ο ήχος της μαγείας του να καταγραφεί στα τύμπανά μας. Ακόμα δεν το πιστεύω! Μαγεμένη από την εντυπωσιακή αίθουσα που βρίσκομαι και το επίπεδο που επιβάλλει ένα κονσέρτο.

Μέχρι να ξεκινήσει η μαγεία, συζητάμε. Για όλα όσα δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι συμβαίνουν. Στην εποχή μας. Αυτόπτες μάρτυρες του απίστευτου…

Στην ύπαιθρο του Τρόμσο της Νορβηγίας, κάτω από το νυχτερινό ουρανό, ο κυνηγός του Βόρειου Σέλατος Kjetil Skogli και ο πολυβραβευμένος συνθέτης Mark Sayfritz, αναζήτησαν και βιντεοσκόπησαν το Φως του Βορρά. Στη συνέχεια, ο Mark δούλεψε με ένα ειδικό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που τρέχει στο Huawei Mate 20 Pro, για να δημιουργήσει μια μουσική συμφωνία βασισμένη στο βίντεο. Μετά την τελική τους σύνθεση, τα μουσικά κομμάτια πέρασαν στον James Shearman, έναν από τους καλύτερους μαέστρους του κόσμου, ο οποίος και φρόντισε για την ορχηστρική συμφωνική παράσταση Sound οf Light στην Brahms Hall του Musikverein στη Βιέννη.

Ο James Shearman σχολίασε: “Ο ρόλος μου σαν μαέστρος είναι να σχηματίσω, να εμπνεύσω και να καθοδηγήσω τη μουσική παράσταση και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης να γίνει πραγματικότητα. Να την κάνω έτσι ώστε όλοι να νιώσουμε το Βόρειο Σέλας να επικοινωνεί μαζί μας μέσα από τη μουσική”.

Ο συνθέτης Mark Sayfritz δήλωσε, «Με την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μουσική μου, άνοιξε ένα ολόκληρο νέο κεφάλαιο δημιουργικών δυνατοτήτων. Έτσι τώρα μπορώ να τροφοδοτήσω με βίντεο από το Βόρειο Σέλας, το σύστημα AI κι εκείνο θα αναλύσει πράγματα όπως είναι το χρώμα, η διάσταση, το σχήμα και η ταχύτητα. Στη συνέχεια δημιουργεί παραλλαγές των μουσικών τμημάτων μου, σύμφωνα με αυτά που βλέπει. Έτσι, όταν το σύστημα AI αναγνωρίζει ένα ιδιαίτερα συνταρακτικό φως, μπορεί να προσαρμόσει τους ήχους ώστε να αντανακλάται αυτή η ένταση στη μουσική σύνθεση. Έπειτα μπορώ να ενσωματώσω τα στοιχεία αυτά μέσα στη συμφωνία».

Εγώ δεν θα σχολιάσω τίποτα για την ώρα. Περιμένω να ακούσω…

Τα φώτα χαμήλωσαν. Τα κρύσταλλα των πολυελαίων φλερτάρουν με την ανυπομονησία μου. Στην οθόνη αρχίζει να χορεύει το Βόρειο Σέλας και οι νότες γεμίζουν το χώρο. Η ορχήστρα Synchron Stage παίζει το κονσέρτο που θέλει η φύση. Η τεχνητή νοημοσύνη συντρίβει τη νοημοσύνη μου και η φαντασία γίνεται πραγματικότητα. Αφήνομαι. Παρασύρομαι. Και όταν συνειδητοποιώ τί ακριβώς ζω συγκινούμαι. Ανατριχιάζω. Είναι αδιανόητο και συμβαίνει. Ακούω αυτούς τους καταπράσινους χορευτικούς συνδυασμούς που λίγοι έχουν την τύχη να απολαύσουν στον ουρανό. Ακούω τα χρώματα, την κίνηση. Ακούω την ταχύτητα και την εξέλιξη του φυσικού φαινομένου. Η μουσική με τυλίγει. Το Βόρειο Σέλας με τυλίγει. Μαγικός ήχος, μαγική στιγμή. Pause. Θα τη θυμάμαι για πάντα.

Κρατάω στα χέρια μου το κινητό μου, το Huawei Mate 20 Pro. Οι δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης που διαθέτει χρησιμοποιήθηκαν ως έμπνευση για την κλιμάκωση των προσδοκιών. Κρατάω στο χέρι μου ένα τεχνολογικό θαύμα και αποτυπώνω το θαύμα της τεχνολογίας. Ακούω το κονσέρτο της φύσης. Και συνειδητοποιώ ότι το κινητό μου δεν είναι απλά κάτι που με βοηθάει να επικοινωνώ. Χα! Είμαι άφωνη. Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό και η εικόνα μου είναι σίγουρα κάτι που κάποια στιγμή θα ήθελα να …ακούσω. Πώς να ακούγομαι άραγε; Και τι μουσική έχει ένα ηλιοβασίλεμα; Τι ήχο βγάζει μια χαραυγή;

Κι αν κάποτε άρθρωνα αυτές τις ερωτήσεις και με θεωρούσατε τρελή, τώρα έχω τις αποδείξεις ότι όλα είναι πιθανά και το κινητό μου είναι η ζωντανή απόδειξη. Και η αφορμή να ταξιδέψουν όλες μου οι αισθήσεις στη μαγεία, στην απόλυτη εμπειρία. Εκεί στην παγωμένη Βιέννη που τα χέρια μου ξύλιασαν από το κρύο και το μέσα μου ζεστάθηκε από τις μελωδίες. Εκεί που το μυαλό μου σταμάτησε να μασάει από το …αδύνατο. Όλα είναι πιθανά. Εδώ ακούσαμε το Βόρειο Σέλας, δεν μπορούμε να καταφέρουμε τα μικρά καθημερινά όνειρα; Σίγουρα. Όλα είναι ένα τηλέφωνο μακριά.

Και αυτό πρέπει να το γιορτάσουμε. Με τη μπάντα του Parov Stelar στο πιο εντυπωσιακό underground -στην κυριολεξία- κλαμπ της Βιέννης. Χορέψαμε τη χαρά και τον εντυπωσιασμό μας. Γιορτάσαμε το μέλλον και το ότι καταφέραμε να ακούσουμε για πρώτη φορά το φως. Καληνύχτα.

Καλημέρα. Απογείωση, προσγείωση. Ή μήπως μετά από αυτό όλα είναι μια μόνιμη απογείωση; Στο μυαλό μου υπάρχει ένα αδιανόητο κονσέρτο που με ταξίδεψε στο κάποτε αδύνατο. Αξέχαστη εμπειρία. Η τεχνητή νοημοσύνη “συνεργάζεται” με την καλλιτεχνική νοημοσύνη των ανθρώπων και γίνονται θαύματα. Να πιστεύεις στα θαύματα, φίλη μου, ναι;

 

 

 

 

 

 

 

And More