Το καλοκαίρι ήρθε! Τι θα διαβάσεις;

Δύο πράγματα αγαπώ όσο δεν παίρνει, τις γάτες και τα βιβλία. Και όλως τυχαίως αυτά τα δύο ταιριάζουν πολύ!!!
Κάθε φορά που πιάνω στα χέρια μου βιβλίο μετά από 10 λεπτά έχω αυτό το βλέμμα:

via GIPHY

Και γενικά αν υπάρχει μια ευχή που κάνω κάθε μέρα αυτή συνοψίζεται περίπου στο εξής:

Αλλά όχι, θα αφήσω κατά μέρος τις βροχερές μέρες γιατί ξέρω πόσο αγαπάς το καλοκαίρι! Δε θέλω καθόλου μα καθόλου να σου χαλάσω το καλοκαιρινό κλίμα, ενώ περιμένεις πώς και πώς να ετοιμάσεις τη βαλίτσα σου με όλα τα σωστά και να εξορμήσεις εκεί όπου θα ξεχάσεις ότι υπάρχει αύριο! Αντηλιακό checked, μαγιό checked, γυαλιά checked. Αλλά βιβλίο; Τι βιβλίο θα διαβάσεις όσο θα λιάζεις το κορμί σου στη ζεστή άμμο, το μεσημεράκι που θα ξαπλώνεις πριν την επόμενη εξόρμηση για την παραλία; Ή το βράδυ πριν κοιμηθείς; Οεο;

Ήδη κάνεις εικόνα από τις υπέροχες διακοπές σου… Το κύμα σκάει στα πόδια σου, η ξαπλώστρα σε υποδέχεται όπως το κρεβάτι σου, κι εσύ, απαλλαγμένη από κάθε άλλου είδους σκέψεις θέλεις να αφεθείς στη μαγεία του ήλιου, της θάλασσας και ενός κόσμου μαγικού όπως είναι αυτός των βιβλίων….
Και επειδή είναι καλοκαίρι το μυαλό δε θέλει να ζοριστεί με πολλές φιλοσοφίες και βαριές έννοιες! Θέλεις μυστήριο, έρωτα, ανάλαφρη αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή, που θα σε κάνει να μην αφήνεις το βιβλίο από το χέρι σου…
Και επειδή δε θέλω ούτε να σε δυσκολέψω ούτε να σε βάλω τελευταία στιγμή να ψάχνεις, σου έφτιαξα εγώ μια λίστα με τα τρία βιβλία που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι, και είναι όλα ένα κι ένα! Είσαι έτοιμη; Πάρε μολύβι και χαρτί και γράφε!
Τα αγαπημένα μου βιβλία για αυτό το καλοκαίρι (μαζί με το καπέλο και το αντηλιακό μου) είναι:
(Θα σου τα δώσω με τυχαία σειρά γιατί δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιο μου άρεσε περισσότερο!)

Ουρανόεσσα
Ήξερες ότι αυτό είναι ένα άλλο όνομα για τη Σαμοθράκη; Θα το μάθεις και αυτό διαβάζοντας αυτό το γεμάτο μυστήριο βιβλίο του πολύ πολύ αγαπημένου ηθοποιού Κώστα Κρομμύδα που τα έχει όλα: μυστήριο, παρελθόν, αναζήτηση, έρωτα! Μετά το τέλος του πολέμου, ο αρχαιολόγος Ανδρέας Στάης ακολουθεί τα σημάδια που θα του αποκαλύψουν το πρόσωπο της θεάς που στοίχειωνε για χρόνια τα όνειρά του. Ταυτόχρονα αναζητά το όνομα της γυναίκας που σε μια νύχτα έγινε ολόκληρή του η ζωή… Στο σήμερα, ένας άλλος Ανδρέας, ερευνητής της Ιντερπόλ, αφήνει πίσω του την Αμερική και ταξιδεύει προς το νησί που καλύπτει με αναπάντητα ερωτήματα το παρελθόν της οικογένειάς του, για να πει το τελευταίο αντίο στο πιο αγαπημένο πρόσωπο της ζωής του και να γνωρίσει τη μυστηριακή Ηρώ…
Μυστηριακές τελετές λουσμένες φωτιά και πανσέληνο, και όρκοι σιωπής φορεμένοι σε ένα δαχτυλίδι, που παντρεύει θεούς και ανθρώπους σε ένα κοινό παρόν.
Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο; Και για να σε πείσω μπορείς να ακούσεις τον ίδιο τον Κώστα Κρομμύδα να σου διαβάζει το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του κάνοντας κλικ εδώ

Όταν φεύγουν τα σύννεφα
Ένας πετυχημένος και ζηλευτός γάμος θα καταλήξει σε εφιάλτη. Η μοίρα φέρνει μητέρα και κόρη αντιμέτωπες με την ίδια πηγή κακού. Πάθος, αγάπη, έρωτας, θαυμασμός, μίσος, διαζύγιο, εκβιασμός, φόνος, θάρρος, δύναμη, αλήθεια, πόνος, όλα απεικονίζονται στο νέο βιβλίο της Άννας Γαλανού. Άραγε κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ή μια ανώτερη δύναμη τα φέρνει στον δρόμο μας; Μπορεί το πεπρωμένο να κινεί τα νήματα του σύμπαντος, να καθοδηγεί τις ζωές μας και να χαράζει το μέλλον μας; Πόσο δύσκολο είναι να του ξεφύγει κανείς; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την αληθινή αγάπη; Οι πέντε ήρωες του βιβλίου ακολουθούν μονοπάτια που ποτέ δεν είχαν φανταστεί και εσύ θα “βυθιστείς” σε ένα βιβλίο που θα σου χαρίσει μοναδικές στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης!

Η νύφη της Μασσαλίας
Πάντα αναρωτιόμουν γιατί τα βιβλία που έχουν ως σημείο αναφοράς άλλες εποχές (όχι απαραίτητα πολύ μακρινές) έχουν πάντα τέτοιο ενδιαφέρον και σε κρατάνε μέχρι την τελευταία σελίδα! Η Γιώτα Γουβέλη, λοιπόν, τοποθέτησε τον ήρωά τη στην αυγή του εικοστού αιώνα, που βρίσκει τον Σταύρο, έναν ομογενή έμπορο της Μασσαλίας, κοντά στα σαράντα του και με αξιοζήλευτη για την εποχή περιουσία σε Αθήνα και Μασσαλία. Σ’ ένα ταξίδι του στην Ελλάδα, παντρεύεται με προξενιό μια κοπέλα από ξεπεσμένη αστική οικογένεια και τη φέρνει νύφη στο γαλλικό λιμάνι, ένα από τα κοσμοπολίτικα κέντρα της Μεσογείου. Η νέα τους ζωή ξεκινά στο σπίτι με τις κόκκινες καμέλιες, σ’ έναν κήπο όπου ανθίζει η ομορφιά, η ευτυχία αλλά και μια ένοχη σχέση, με τραγικές συνέπειες για τις ζωές όλων τους. Η ενοχή, υπόγεια αλλά μοιραία, ακολουθεί και τις επόμενες γενιές στο πέρασμα των χρόνων. Κάποιος από τους γεννήτορες έχει φέρει την κατάρα στην οικογένεια και αλίμονο σε όποιον πέσει. Δηλαδή βιβλίο εποχής, μια ένοχη σχέση, μια κατάρα… Νομίζω ότι μόνο αν το διαβάσεις θα πειστείς ότι θα γίνει το αγαπημένο σου αυτό το καλοκαίρι!

Να μην ξεχάσω να σου πω ότι θα τα βρεις και τα τρία από τις εκδόσεις Διόπτρα, που πάντα σου έχουν έτοιμο ένα βιβλίο που θέλεις οπωσδήποτε να διαβάσεις στις προθήκες των βιβλιοπωλείων ή και για online αγορά!

Νομίζω η λατρεμένη Elen Mirren τα είπε όλα!
Υ.Σ.: Για σένα που θέλεις πλήρη απομόνωση ή για σένα που το καλό βιβλίο θέλει την κατάλληλη μουσική υπόκρουση σου έχω και φοβερή playlist που θα σου κάνει συντροφιά όσο διαβάζεις όπου κι αν είσαι!

Απλώς κάνε κλικ εδώ και άσε το online κασετόφωνο να παίζει….

And More