231 Πιάτα Αφηγούνται την Ιστορία της Ελλάδας!

Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ και μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζεται η σπανιότερη και πληρέστερη συλλογή πιάτων, που υπάρχει σε δημόσια και ιδιωτική συλλογή.

Η συλλογή ανήκει στη Λόλα Νταϊφά, τη σιδηρά κυρία των δημοσίων σχέσεων, που εδώ μας συστήνεται από τη θέση του παθιασμένου συλλέκτη.
Τα πιάτα κατασκευάζονταν με μεράκι στη Σύρο, στον Πειραιά, στην Αθήνα, χρονολογούνται από το 1863 μέχρι και το 1973.

Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων παρουσιάζονται γεγονότα που «σφράγισαν» η ιστορία της χώρας μας από τους αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη Ελλάδα. Συναντάμε εμβληματικές προσωπικότητες που διαδραμάτισαν ρόλο πρωταγωνιστή. Όλη η Ιστορία της Ελλάδας σε 231 πιάτα.
Ο αναγνώστης αυτής της προσεγμένης, συλλεκτικής έκδοσης θα «συναντήσει» από τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Σπύρο Λούη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το θωρηκτό «Αβέρωφ», τη Μονή Αρκαδίου, όπως και μια πλειάδα βασιλέων, από τον Γεώργιο Α’ έως τον Κωνσταντίνο Β’.
Σε ξεχωριστή ενότητα του βιβλίου «231 Πιάτα Αφηγούνται την Ιστορία της Ελλάδας» συστήνεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία και δίνεται το δημιουργικό στίγμα του Χανιώτη κεραμίστα και γλύπτη Κώστα Ντουσάκη, που έδωσε συνέχεια στην παράδοση.Την επιστημονική έρευνα της έκδοσης έχει η πολυγραφότατη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαογράφος Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου.

Τον πρόλογο υπογράφει ο Ακαδημαϊκός και μακροβιότερος διευθυντής μουσείου (από τη θέση του στο μουσείο Μπενάκη) Άγγελος Δεληβορριάς. Η συλλέκτρια Λόλα Νταϊφά αφηγείται μικρές, αληθινες ιστορίες πάθους και ταλαιπωρίας… Εκεί που το χιούμορ συναντά την αγάπη του συλλέκτη.
.

Read More

And More