5 λόγοι που το «Let the Right One In» είναι η επόμενη σειρά θρίλερ που πρέπει να δεις

Αν έχεις «κόλλημα» με τις κλασσικές σειρές με βρικόλακες, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για σένα. Αν πάλι το mainstream σε κουράζει και θεωρείς τον εαυτό σου ψαγμένο και επιλεκτικό στις horror σειρές που βλέπεις, τότε το «Let the Right One In» είναι αυτό ακριβώς που ψάχνεις.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο και στη χώρα μας προβάλλεται ήδη από την COSMOTE TV. Πρόκειται για μια παραγωγή που υπόσχεται όχι μόνο να γίνει το επόμενο hit της χειμερινής περιόδου, αλλά και να φέρει μια εντελώς νέα εποχή στις vampire series.

Παρακάτω παρουσιάζουμε 5 σημαντικούς λόγους για να σου αποδείξουμε ότι το «Let the Right One In» είναι το “next best horror thing” που αξίζει να παρακολουθήσεις.

1. Η ιστορία
Σε περίπτωση που κάτι σου θυμίζει ο τίτλος της σειράς, μάλλον έχεις δει την υποψήφια για BAFTA ταινία του 2008 ή το αμερικανικό remake της «Let Me In» του 2010 σε σκηνοθεσία Matt Reeves (The Batman). Πιθανότατα να έχεις διαβάσει και το ομώνυμο σουηδικό best-seller του John Ajvide Lindqvist, το οποίο κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το 2004.
Όπως και να έχει, το βιβλίο και η ταινία αγαπήθηκαν τόσο πολύ από το κοινό, που η ιστορία μεταφέρθηκε και στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Σε αυτό συνέβαλε η ιδιαίτερη πλοκή της σειράς, η οποία έχει από μόνη της ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ο Mark επιστρέφει στη Νέα Υόρκη με την 12χρονη κόρη του Eleanor, η οποία εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε βρικόλακα. Ως γνωστόν, οι βρικόλακες ούτε γερνάνε, ούτε φυσικά μπορούν να κυκλοφορήσουν την ημέρα, καθώς το φως του ήλιου τούς καίει τη σάρκα. Έτσι, ο μπαμπάς αναλαμβάνει να βρίσκει αίμα να ταΐζει τη μικρή Eleanor, ενώ ταυτόχρονα μάχεται να βρει εκείνο το βαμπίρ που τη δάγκωσε μαζί με μια θεραπεία που θα τη σώσει.

2. Οι ηθοποιοί
Η νέα σειρά αποτελείται από έναν κύκλο 13 επεισοδίων και πλαισιώνεται από ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών και συντελεστών. Την τηλεοπτική διασκευή υπογράφει ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Andrew Hinderaker (Away, Penny Dreadful), ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο Seith Mann του πολυβραβευμένου «Homeland».
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Mark υποδύεται ο υποψήφιος για Όσκαρ Demian Bichir (The Nun, A Better Life), έχοντας στο πλευρό του τη βραβευμένη ηθοποιό-τραγουδίστρια Anika Noni Rose (Dreamgirls) και την ταλαντούχα Grace Gummer, κόρη της σπουδαίας Meryl Streep. Αποκάλυψη ωστόσο είναι η ερμηνεία της -μόλις 11χρονης- Madison Taylor Baez ως Eleanor Kane.

3. Οι δυναμικοί χαρακτήρες
Το «Let the Right One In» είναι από τις λίγες ιστορίες που όχι μόνο αντέχει παρά τα πολλά adaptations, αλλά έχει καινούργια πράγματα να πει. Σε αυτό συμβάλλει και ο τρόπος παρουσίασης των χαρακτήρων.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα horror shows, σε αυτήν τη σειρά οι πρωταγωνιστές όχι μόνο δεν μένουν στάσιμοι, αλλά εξελίσσονται διαρκώς, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρο δυναμισμό όσο εξελίσσεται η πλοκή. Με άλλα λόγια, δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αίμα και supernatural, αλλά εμβαθύνουμε στον κάθε χαρακτήρα, ο οποίος λέει τη δική του αλήθεια στο κοινό.

4. Η ατμόσφαιρα
Η υπόθεση διαδραματίζεται κατά τη δεκαετία του ’80, όμως οι συντελεστές φροντίζουν να τη φέρουν στο σήμερα, μιλώντας στο σύγχρονο θεατή. Και μπορεί, όπως είπαμε, η σειρά να μην εστιάζει αποκλειστικά στην άφθονη βία, παρόλα αυτά προκαλεί και ανατριχίλα και φόβο, αφού συνδυάζει μυστήριο και τρόμο με τρόπο ιδιαίτερο.
Η νουάρ χροιά στις σκηνές αστυνομικής έρευνας και το σασπένς συμβιώνουν αρμονικά με το οπτικό contrast ανάμεσα στο σκοτάδι, το χιόνι και τα έντονα ηχητικά εφέ. Το αισθητικό αποτέλεσμα που παράγεται το λες και άρτιο.

5. Τα ηθικά μηνύματα
Κρατήσαμε το σημαντικότερο για το τέλος… Όσο περίεργο και αν ακούγεται για σειρά του είδους της, αυτό που την καθιστά μοναδική είναι τα…ηθικά και ανθρωπιστικά της διδάγματα.

Στην αρχή του άρθρου σού είπαμε ότι έρχεται μια νέα εποχή στις vampire series. Ε λοιπόν, το «Let the Right One In» μάς τονίζει πως πίσω από το τέρας του κάθε βρικόλακα κρύβεται πάντα ένας άνθρωπος.

Για πρώτη φορά μια τέτοια σειρά αποσκοπεί όχι μόνο να τρομάξει, αλλά και να προβληματίσει όποιον την παρακολουθήσει. Θέτει υπαρξιακά διλήμματα μέσα στην οικογένεια, ενώ ταυτόχρονα μιλά για αγάπη, συντροφικότητα και παρουσιάζει πώς οι άνθρωποι θυσιάζουν και τον ίδιο τους τον εαυτό προκειμένου να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε σκοτεινές περιόδους.

Info
Η σειρά προβάλλεται ήδη στην COSMOTE TV (κάθε Τρίτη στις 22.00 στο COSMOTE SERIES HD). Μετά την προβολή του, κάθε επεισόδιο είναι διαθέσιμο στην on demand βιβλιοθήκη της COSMOTE TV (COSMOTE TV PLUS).