50% η μείωση του ελληνικού χρέους και μόνιμη εποπτεία. Αλλάζει κάτι στην καθημερινότητά μας;

Tελείωσε στις 05:15 το πρωί η πολύωρη συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης, με τους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνουν μετά από το πέρας της ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές, για haircut 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.

Συγκεκριμένα, πρώτος βγήκε από τη συνεδρίαση και κατευθύνθηκε στην αίθουσα Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος και τόνισε ότι βρέθηκε διαρκής λύση για την ελληνική κρίση, ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την εμπλοκή του ιδιωτικού ρόλου στην ελληνική υπόθεση.

Μάλιστα, δήλωσε ότι «αποφεύχθηκε το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας», καθώς και ότι θεωρεί πως πλέον ο κόστος θα καθησυχαστεί από τις αποφάσεις που έλαβε η ευρωζώνη.

Tι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό, πώς μας επηρεάζει;

Ελληνικές τράπεζες
Το καλό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες που είχαν εννιά μήνες προθεσμία για να βρουν χρήματα ώστε να αποφύγουν την κρατικοποίηση τους, από τα ξημερώματα ”προικοδοτήθηκαν” από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Γιατί πρόκειται να πάρουν από το νέο πρόγραμμα ένα ποσό ασφαλείας ύψους 30 δις ευρώ, το οποίο προορίζεται για την επανακεφαλαιοποίησή τους ώστε να φτάσουν τον στόχο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% έως τις 30 Ιουνίου του 2012. Αυτά όλα πρακτικά αποτελούν μία ασπίδα προστασίας για όσους έχουν καταθέσεις στις τράπεζες.

Ασφαλιστικά Ταμεία – Συντάξεις

Όπως όλα δείχνουν, κάπου εδώ έρχεται και το τέλος της “αιμορραγίας” των ασφαλιστικών ταμείων, αφού η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να μειωθεί η περιουσία τους από το κούρεμα. Το σχέδιο τους είναι να αναπληρώσουν τις απώλειες από τα κουρεμένα ομόλογα με μία ”τράμπα”, παραχωρώντας δηλαδή κρατική περιουσία. Η αρμόδια Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνα Δρέττα είπε χαρακτηριστικά στο Νewsit: “Περιμένουμε να δούμε τις ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων είναι αντιμετωπίσημο και μετά την απόλυτη διασφάλιση από την πλευρά του κρατικού προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση δε κινδυνεύουν οι συντάξεις, ούτε το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος”. Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεχάσουν οι συνταξιούχοι, όπως εγγυάται η πολυετής λιτότητα στην οποία μπαίνουμε, όπως εγγυάται η μόνιμη πια εποπτεία της Ελλάδας.

Τα σκληρά μέτρα δεν αλλάζουν και δυστυχώς είναι πολλά πριν ακόμη γίνει το κούρεμα. Όπως όλα όμως δείχνουν δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και το διεθνές κλίμα και κάπου εδώ πρέπει να είναι ο ”πάτος”, κάπου εδώ ”στομώνει” το ψαλίδι των μειώσεων.

Read More

And More