6+1 Επώνυμοι Έλληνες που έχουν δει τα σπίτια τους να καίγονται

Οι πυρκαγιές που ξεσπούν στη χώρα μας κάθε χρόνο έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί συνάνθρωποί μας να χάνουν τις περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής και πολλές φορές να φτάνουν σε σημείο να απειλούνται και οι ίδιες οι ζωές τους. Το ίδιο συμβαίνει και τις τελευταίες ημέρες με τα πολλά και ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στην Αττική.

Σε πολλές περιπτώσεις πολλοί ήταν και οι επώνυμοι Έλληνες που είδαν τα σπίτια τους να τυλίγονται στις φλόγες και να καταστρέφεται είτε μέρος αυτών είτε και ολόκληρα.

Ξεκινάμε με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Ελένης Γερασιμίδου της οποίας κάηκε το μισό σπίτι ενώ το άλλο μισό έχει υποστεί μεγάλες ζημιές με την ίδια να δηλώνει ότι το σπίτι της πλέον δεν είναι κατοικήσιμο.

«Στις 4 τα ξημερώματα μας έπνιξε ο καπνός και φύγαμε από το σπίτι κατ’ απαίτηση της κόρης μας. Σε λίγη ώρα πήρε τηλέφωνο μια γειτόνισσα που παρέμεινε εδώ, ενώ θέλαμε να την πάρουμε μαζί, και μας είπε ότι το σπίτι μας καίγεται. Δεν μπορέσαμε να έρθουμε κατά δω, δεν μας άφηναν. Ήταν 18 πυροσβεστικά στη Μαραθώνος. Τους πήραμε τηλέφωνο αλλά τίποτα. Μέχρι τώρα πυροσβεστικό δεν ήρθε» είπε η Ελένη Γερασιμίδου σε δηλώσεις που έκανε. (δες εδώ όλες τις δηλώσεις της Ελένης Γερασιμίδου).

Η φωτιά αυτών των ημερών έφτασε κοντά και στο σπίτι του Γρηγόρη Πετράκου με τη Θεοφανία Παπαθωμά αφού μέσα από ένα βίντεο που δημοσίευσε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Instagram βλέπουμε τα πάντα γύρω από το σπίτι του να είναι καμένα.

Και στο παρελθόν όμως υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα. Χαρακτηριστικό είναι αυτό του σπιτιού της Ζωζώς Σαπουντζάκη στην Κινέτα.

«Με ρωτούν πολλοί αν θα το φτιάξω ξανά, αλλά δεν γίνεται ξανά κάτι τέτοιο. Σηκωνόμουν 9:00 το πρωί στην Αθήνα και πήγαινα στην Κινέτα με τον μηχανικό και καθόμουν με τις ώρες μαζί του. Μιλούσαμε, του έλεγα τι δεν μου αρέσει, να το αλλάξουμε. Είχα φέρει κι ένα πανάκριβο χαλί. Όλα ήταν καλοβαλμένα. Θα ήθελα να ξαναζήσω ένα από τα πάρτι μου. Έκανα φοβερά πάρτι, καλούσα πολλούς φίλους, αλλά ερχόταν και κόσμος που δεν είχα καλέσει» είχε δηλώσει τότε η Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Την ίδια χρονιά και η Χριστίνα Λαμπίρη βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο ενώ το σπίτι της στο Κόκκινο Λιμάνι υπέστη τεράστιες ζημιές.

«Καταστραφήκαμε εντελώς! Το σπίτι μου είναι πολύ κοντά στην ταβέρνα που απανθρακώθηκαν 26 συμπολίτες μας… Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δυο πολύ κολλητοί φίλοι του άνδρα μου… Εμείς ούτε που καταλάβαμε τι συνέβη! Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Η φωτιά μας περικύκλωσε μέσα στο σπίτι μας και προσπαθήσαμε να σώσουμε ότι σωζώτανε! Εγώ ειλικρινά ούτε που έχω καταλάβει πως τελικά σώθηκα! Το σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ένα δωμάτιο από όλο το σπίτι και τώρα μαζεύω σε κούτες ότι έχει σωθεί για να σηκωθώ να φύγω. Το σπίτι του αδερφού του άντρα μου Θανάση, είναι ακριβώς δίπλα από το δικό μας καταστράφηκε ολοσχερώς. Πραγματικά είμαι σε απίστευτη σύγχυση και ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έχει συμβεί. Το καλό είναι ότι τουλάχιστον σώσαμε τη ζωή μας» είχε πει τότε η δημοσιογράφος και επιχειρηματίας.

Η αδερφή της Άννας Βίσση, η Νίκη Βίσση είναι ανάμεσα στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές. Η Νίκη είχε σπίτι στο Μάτι το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Η Λία Βίσση που βρισκόταν μαζί με την αδερφή της Άννα στη Θεσσαλονίκη, περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε η οικογένειά της:

«Το σπίτι μας κάηκε ολοσχερώς! Δεν έμεινε τίποτα στο Μάτι… Δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, πέθαναν άνθρωποι, είναι απίστευτο. Ζούμε μια τραγωδία. Εγώ βρισκόμουν με την Άννα στη Θεσσαλονίκη για τη συναυλία της και έμαθα τι συμβαίνει από το τηλέφωνο. Στο σπίτι μου ήταν ο σύζυγός μου, τα παιδιά μου και η μητέρα μου. Τα παιδιά άρπαξαν την μητέρα μου με το αυτοκίνητο και έφυγαν. Η Άννα είναι στο πλευρό μας… Πριν από λίγο πήρε στο σπίτι της και τη μητέρα μας… Αυτή ήταν η βασική μας κατοικία… Εντάξει έχουμε να μείνουμε κάπου, αλλά τώρα είμαστε στην περιοχή, στο Μάτι και στο σπίτι και μαζεύουμε τα συντρίμμια…».

Ανάμεσα στα σπίτια που απειλήθηκαν στο Νέο Βουτζά ήταν και αυτό του Σάκη Ρουβά και της Κάτιας Ζυγούλη. Το σπίτι του διάσημου ζευγαριού που έχει τέσσερα παιδιά βρίσκεται στο Νέο Βουτζά και η φωτιά έφτασε έξω από την μάντρα του σπιτιού τους, όπου έκαψε το γκαράζ και μεγάλο μέρος του κήπου. Στο σπίτι εκείνη την ώρα, ήταν οι γονείς της Κάτιας Ζυγούλη με τον μικρό Απόλλωνα. Ο Σάκης και η Κάτια με τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν στην Κέρκυρα και όταν πληροφορήθηκαν για την πυρκαγιά προσπάθησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς δεν μπορούσε να προσγειωθεί καμία πτήση στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ανάμεσα στα χιλιάδες σπίτια που κάηκαν στην Αττική από τις καταστροφικές φωτιές είναι και του τότε Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, ενώ απάντησε στα σχόλια για την «απουσία» του. «Όταν καίγεται το σπίτι σου, αιφνιδιάζεσαι. Εμένα κάηκε το σπίτι μου, ευτυχώς. Ευτυχώς γιατί όταν καίγονται εκατοντάδες σπίτια, φανταστείτε μην καεί το δικό μου, μετά θα λέγανε ότι την έβαλα εγώ τη φωτιά», δήλωσε ο Ηλίας Ψινάκης.

Read More

And More